Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Съб Май 25, 2024 1:16 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Яну 09, 2020 6:22 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Мар 10, 2005 2:46 pm
Мнения: 493
Местоположение: София
Наскоро, докато ровех из френски сайтове и блогове за мухарски риболов попаднах на едно много интересно за мен интервю с Жан Беноа (Jean Benoit), национален състезател и шампион на Франция за 2016. Вероятно за колегите, изкушени от състезателиня риболов, неговите гледни точки са познати, но за нас аматьорите също заслужават внимание. Затова си позволявам да предложа части от неговите изказвания тук в мой превод и с някои съкращения. Разсъжденията и коментарите оставям за вас. Приятно четене!


Относно разликите между риболовеца-любител и състезателя
Един риболовец обикновено е най-добър на своята „домашна“ река, защото я познава наизуст, но рядко успява да се адаптира на друго място. А и защо да го прави, след като, общо казано, постига доста добри резултати. В своята река той знае всеки камък, всеки завой, всяка стоянка на риби. Той знае кога да лови и каква муха да ползва (и не я сменя), но винаги ще лови на същите места, защото си има своите тайни кътчета, които ще посещава в зависимост от часа на риболов. За да не му се налага да претърсва реката, той знае къде са позициите на рибите. Ако времето е неблагоприятно той евентуално ще отложи излета си за друг ден и така ще избегне неуспеха. Този риболовец не си задава въпроси. Той не се опитва да пренесе знанията си спрямо друг участък и не се интересува защо рибата е на тази позиция в този момент и защо е на друга позиция по друго време. Защо риболовът е различен, когато водата е по-студена или по-топла и защо рибата предпочита течението пред по-тихите места в един момент или в друг...
Разликата при състезанията е в това, че един състезател трябва да хване риби в зададения му участък и в определеното му време, независимо от метеорологичните условия и състоянието на реката. Проблемът идва оттам, че това, което знаем за дадена река, не винаги може да се отнесе към друга река, макар и със сходни характеристики. Именно тази смес от опит ни позволява да се развиваме. А като се развиваме, ставаме още по-добри и на собствената си река, защото с един нов подход си даваме сметка, че ловим добре, но не достатъчно ефикасно през всичките дни. Като забравяме това, което вече знаем, добиваме един изцяло нов поглед върху реката и състезанията помагат за това.
Състезанията те задължават да прогресираш, защото състезателят няма избор нито за условията, нито за участъка, нито за времето, деня или часа. Денят е Х и през него трябва да се справиш, защото той е установен често цяла година по-рано. Това, което се знае, е държавата, района, реката и денят. Оттам нататък – дали ще вали дъжд или сняг или ще духа вятър – трябва да се адаптираш.
Това, което е учудващото, е, че при тези условия местните риболовци се изненадват, че не хващаме толкова риби, колкото те. Те казват „Вие хванахте само три риби? Аз когато ловя тук правя поне по 20-тина“. Само че тези риболовци отиват на риба, когато условията са оптимални и в това е голямата разлика. Не съм сигурен, дали, ако те бъдат поставени в същите условия, както и състезателите, ще хванат дори и една риба. Те не поемат никакъв риск и така са сигурни, че никога няма да сгрешат.


Относно ползването на съветите от местните риболовци
Това е доста деликатна тема. Местният риболовец има свое собствено виждане за своята река. По тази причина той може да даде сведения, които не са адаптирани към ситуации като описаните по-горе. Той обаче може да има доста точна информация за конкретно място, защото може условията да са такива, че там в момента да има много и активни риби. Само че да се осланяме на това е погрешно, защото така той ще лови само на това място, където ще е сигурен, че ще хване риби. По този начин той игнорира други места, които смята за непродуктивни. На такива места обаче има хубави риби, но те са трудни за хващане. Точно те могат да направят разликата, особено в момента на изчисляване на точките.
Не слушам и съветите на местните риболовци относно избора на муха. Като цяло местните риболовци обикновено използват винаги само една муха, не я сменят, дори и ако тя се представя по-слабо, защото се страхуват да не станат за смях или да завършат с още по-малко риби. Това се потвърждава много често на състезанията във Франция, където местните риболовци от даден участък рядко се класират на първите места, защото не се опитват да направят нещо различно по време на състезанието. Приходящите риболовци използват въображението си и доста по-често се нареждат на почетната стълбичка.


Относно „мухарския риболов като изкуство“
Това е концепция от миналото, когато риболовците не са имали нужните пособия, за да презентират деликатно и правилно мухата пред рибите. Днес ние използваме пособия, които ни позволяват да свършим тази работа. Относно избора на мухи по време на състезание - човек не трябва да бъде ентомолог. Няма никакво значение колко точно крачета има даденото насекомо, дали тялото му е кафяво или ръждиво и дали крилата му са бели или сиви. При състезанието всичко е опростено до максимум и се използват мухи, които са лесни за връзване и са ефикасни. Някои мухари, като погледнат в моята кутия с мухи, изпадат в недоумение и си мислят, че се майтапя с тях – дотолкова моите мухи са подобни една на друга и базисни. В действителност, моя избор на муха се определя само от размера на куката и от теглото.


Относно точните имитации
Ако трябва да вържа, например, една суха муха, аз по-скоро ще я опростя максимално, но така че да плува добре, ще й сложа един голям оранжев пост, за да се вижда отдалеч и ще ловя с нея бързо, вместо да направя нещо красиво, което артистично ще изглежда страхотно, но няма да е ефикасно. Същото се отнася и до мятането. Никакви празни размахвания, никакви „арабески“ във въздуха – мухата трябва да е във или на водата възможно най-дълго и да предизвика рибата да я вземе. На моя интернет-сайт доста мухари поръчват муха с такива и такива характеристики. Аз трябва да се погрижа даденият цвят да съответства точно на съответното насекомо и понякога един полу-нюанс е достатъчен клиентът да се откаже... Но в крайна сметка трябва да е ясно, че е много по-важно да имаш една добра презентация и добро водене на мухата, отколкото една добра муха. По тази причина казах, че една „вулгарна“ суха муха, която аз наричам „помпон“, е по-ефикасна от една малка, добре вързана и добре имитираща муха, защото е по-голяма, съответно е по-добре видима в течението. Важното е да мине с правилната скорост, по естествен начин, в полезрението на рибата. Разбира се, при трудни риби това може би ще се промени, но при състезание ние трябва да сме преди всичко ефективни в рамките на определен период от време, така че не можем да губим време в размисли за избора на муха. Ако за един риболов сравним резултатите на един риболовец, ловящ с имитираща муха и друг, използващ „предизвикваща“ муха, почти сигурно е, че вторият ще хване повече риби. Трябва да предизвикаме рибата да вземе мухата, минаваща край нея, вместо да се надяваме, че тя ще напрегне всичките си сетива, за да отгатне дали това истинска муха или не.
Голяма част от риболовците в интернет имат странна представа за мухите. Продавам мухи както на мухари, така и на ловящи с телескоп и нимфа и особено последните имат много странни изисквания за нимфите – никакви златни глави, никакви оранжеви тагове, максимално реалистични, дори и ако са неефикасни. Предпочитат черни глави и ясно видими крачета. Смешното е, че това е последната муха, която аз бих използвал по време на състезания. Обаждат ми се да ми поръчат еди-каква си бабалюга, с такъв и такъв цвят и размер и когато им кажа, че е по-добре да си вземат един Фазан тейл с оранжево шалче, те не ме разбират.


Подход към всяка река, извън състезанията
Първо наблюдение. След това, тъй като във Франция няма много активни на повърхността риби, слагам нимфа и избирам едно достатъчно дълго течение. Започвам да ловя пред краката си, в по-малко от 20 см дълбока вода. След това напредвам към дълбокото. Понякога обаче се случва да прекося реката, или да застана в средата, и да претърсвам зоната на отсрещния бряг, като ловя от по-далечна към по-близката вода. Двата метода са еднакво ефикасни.
Ако не хвана рибите, които съм очаквал, моят инстинкт на състезател ще вземе превес и ще ме накара да се запитвам защо нещата не вървят, вместо да си кажа, че тук няма риби. Например, ще сложа по-лек шнур, за да намаля корема и да осигуря по-естествено водене. Така че вместо да сменям мястото, ще сменя стратегията и ще ловя на същия участък, но по друг начин. Няма значение, че вече съм нагазил в това място. Поначало е грешно да се смята, че друг риболовец пред нас плаши рибата. Особено в големи реки и там, където има липан, е точно обратното. Риболовецът пред нас остъргва дъното и вкарва храна в течението. Някои риболовци дори използват този трик. Така се възбужда интереса и апетита на рибите и от това не трябва да се страхуваме, а да го използваме. Така, след като съм минал един участък веднъж, ще го мина втори, че и трети път, като ще използвам нимфа, мокра муха, суха муха, стример. Няма нищо забранено, това е риболов.


Кога риболовът е успешен?
Един риболовец-любител може да е доволен от 4-5 риби. Състезателят си задава въпроса „Защо не хващам повече?“ Въпросът е: „Направих ли всичко, за да накарам рибите да реагират?“ и той се поставя особено ако не е хваната нито една риба. Тогава е задължително да се разбере причината. Понякога е достатъчно просто да се нервират рибите. Например може да се използва голям стример или да се оживи воденето на нимфите през позициите, където смятаме, че има риби, да се презентират по няколко пъти, за да се събуди пъстървата, а след това да се използва по-нормална муха или по-естествено водене. Лакомията на рибата ще свърши останалото. Понякога се налага да се анализира и презентацията и воденето и да се коригира, ако се налага. Понякога може да се наложи и смяна на мухата.
Когато става въпрос за избор на муха, основното е структурата и теглото на мухата, не как изглежда тя. Аз използвам около 5 мухи през годината, сортирани по размер и тегло, като ги измервам с електронна везна до милиграм. Предпочитаната ми муха е черен пердигон с оранжево дупе и медена волфрамова глава с цепка. Ако трябва да избирам само една муха – това е тя. Тя позволява да ловя по-бързо на по-голяма дълбочина с по-малки куки. Тази муха вероятно няма да е така ефективна след няколко години и ще трябва да се търси друга. Защо е така – не мога да кажа. Вероятно, защото ще бъде прекалено често използвана.
Използвам японско влакно «Seaguar Yuki Neox». Ловя с много тънки влакна, защото стигнах до заключението, че отказите на рибите се дължат не на вида муха, а на теглото й или на дебелината на влакното. Диаметърът на влакното е много важен и дори разликата между 0,10 и 0,08 да изглежда пренебрежима, резултатът е различна презентация на нимфата. Много е възможно с първото нимфата да премине над рибата, вместо да минава над дъното. Не „сянката“ на влакното води до неуспех, а това, че налягането на водата върху по-дебелото влакно е различно, а оттам и воденето на нимфата е различно.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Яну 10, 2020 8:53 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Яну 25, 2013 11:06 am
Мнения: 252
Здрасти, Ники,

Статията е супер, винаги има какво да се научи. Благодаря ти за превода!

Поздрави,
Крис

_________________
Луд умора няма, само се поти...


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Яну 10, 2020 9:11 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Окт 02, 2007 4:27 pm
Мнения: 1671
За много години Ники. Интересна и полезна статия и мерси за труда и превода за да достигне до нас. Имал съм възможността да ловя рамо до рамо с френските национали в Босна на Рибник определено е интересно да ги наблюдаваш и като поведение на реката.

_________________
The grass was greener, The light was brighter, The taste was sweeter, The nights of wonder, With friends surrounded, The dawn mist glowing, The water flowing, The endless river. Forever and ever.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Яну 16, 2020 9:37 am 
Offline
Forum Admin
Аватар

Регистриран на: Нед Ное 07, 2004 11:16 pm
Мнения: 1961
Местоположение: Sandanski, Bulgaria
Здрасти, Ники,

Благодаря за положения труд и за информацията, която ни презентира.

Поздрави,

Радо


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Яну 19, 2020 10:54 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Юли 30, 2014 1:12 pm
Мнения: 333
Местоположение: София
Благодарско и от мен!

Ще опитам да приложа целенасочено някои неща. ;)

Поздрави,

Илия


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
phpBB © 2004-2015 Радослав Кискинов