Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Нимфи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Чет Яну 24, 2019 3:13 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Малко анатомия
МнениеПубликувано на: Пон Яну 17, 2005 10:42 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Дек 03, 2004 9:08 pm
Мнения: 241
Без анатомията всяка наука не е наука.Та да започнем от начало.....

Клас Насекоми
Класът включва в по-голяма степен сухоземни и по-малко водни членестоноги които съставляват около 70 % от всички живи същества на планетата.
Тялото е съставено от глава гърди и коремче.
Главата е обвита от хитинова капсула.На нея се намират една двоика начленени антени,2 странично разположени очи .На самата глава се различават следните части-теме/вертек/,лоб/фронс/,бузи/гене/,щит/ктипус/,горна устна,подглътъчник/хилофаринкс/,долна устна/лабиум/,горна челюст/мандибула/,долна челюст/максила/ и по2 горночелюстни и 2 долночелюстни палпи.Дъвкателниа апарат е гризещ ,смучещ,пробиващ,за лизане.
Гърди-състоят се от преднегръб,реднегръбизаднегръб.Всеки един от тези части на гърдите носи по един чифт начленени краиници,а при летящите и по един чифт крила на средно и задногръба.
Всеки краиник се състои от следните части-кокса,трохантер,фемур,тибиа и тарзус.Тарзусът завършва с 2 нокътчета,а те от своя страна с възглавничка наречена аролиум.Те служат за закрепване на краката на гладка повърхност.
Коремче-има цилиндрична форма и се състои от 11 сегмента.На задниа му краи се намират половата система -копулационни органи при мъжките ио яицеполагало при женските.
Отстрани на гърдите и коремчето се намират 10 двоики трахеини отвори.Тялото е обвито от кутикула,изградена от полизахарида хитин.
И именно хитинът е скелета на насекомите/тнар външен или екзоскелет/
Мускулна система-изградена от напречнонабраздени мускулни влакна.
Храносмилателна система-състои се от устна кухина,хранопровод,стомах,.Следват предно,средно/с пилорични израстъци/и задно черво,завършващо с анус.
Кръвоносна система-от отворен типсъстои се от тръбовидно сърце и перикардиална пеазнина,образувана от диафрагмата
Дихателна система-Съставена е от сложна трахеина система.Отвън на тялото водят началото си 10 дихателни двоики отвори/стигми/водещи в напречни канали.Напречните канали са свързани с трахеините стволове.
Отделителна система-съставена от 2 до 200 броя малпигиеви тръби.Непотребните вещества се филтрират от хемолимфата а водатаж се връща обратно в организма
Нервна система-главен мозък,подглътъчен ганглии и коремна нервна верига.По цялото тяло на насекомите са разположени множество осезателни власинки.Вкусовите са по устния апарат а обонятелните-на антените.
И в края насекомите са разделнополови с вътрешно оплождане,тоест правят един вид секс,но дали изпитват удоволствие от него на нас е неизвестно.

_________________
fly fishing to the limit


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Яну 20, 2005 6:02 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Съб Дек 04, 2004 7:35 pm
Мнения: 37
Местоположение: жк Дружба2
Браво, Цецко добре си написал нещата. Ето още малко по темата и от мен, дано да е полезно.

ДНЕВНО ПАУНОВО ОКО
Красива пеперуда, с размах на крилата до 6 см и пъстра окраска. Крилата й са червено-кафяви,а по външния неравномерно назъбен ръб - сиво кафеникави. Зад предния ръб, на предните крила има две големи черни петна. На предните върхове и на двете двойки крила има по едно закръглено петно с комбинация от син, жълт черен и червен цвят.
Среща се в цялата страна от края на май до септември. Има две поколения. Зимува само имагото. Гъсениците се хранят с различни тревисти растения, най-често с коприва.

ЛЯСТОВИЧА ОПАШКА
Едра пеперуда с жълтеникаво-бели крила - предните - с клиновидни черни ивици, а задните със - затъмен външен ръб, няколко дъговидни сини петна и по едно напречно оранжево петно в задния им край, който завършва с дълъг оцветен израстък. Крилата имат размах до 7,5 см. Антените са топлийковидни. Среща се през цялото лято. Има две поколения. Зимува в стадии какавида. Гъсениците си хранят с листата на различни овощни и диворастящи дървета

ГОЛЯМ СЕЧКО
Едър бръмбър 5-6 см с удължено тяло. Целият е черен, само задният край на елитрите е тъмнокафяв. Антените са много дълги. При мъжките те са значително по-дълги от тялото. Преднегръбът отгоре е грубо набръчкан, а отстрани е снабден с по един остър шип.
Среща се най-често в дъбовите гори. Ларвите се развиват в дървесината на здрави дъбове в продължение на три години

БОГОМОЛКА
Едро насекомо, с дължина 7-8 см, с тревисто зелена, до жълта окраска на тялото, главата в малка, триъгълна изпъкнали очи, има сравнително къси антени и две двойки добре развити крила. Коксите на хватателните крака са силно удължени почти равни по дължина на бедрата. Среща се най-вече на припечни места, където върху някой храст причаква жертвата си със сгънати предни крака в "молитвена поза". Снася яйцата си обвити с пенест секрет, който на въздуха се втвърдява и образува яйчен пашкул.

КАЛИНКА
Дребно насекомо с изпъкнало тяло. Преднегръбът е черен с две бели петна на предните ъгли. Елитрите са чарвени със седем черни точки, една от които е обща за двете елитри и се намира близо до преднегръба. Долната страна на тялото и краката са черни, като само на страните се намира по едно бяло петно.
Полезно насекомо. Ларвите и възрастните се хранят с листни въшки и ги унищожават в големи количества.


БЯЛА ОВОЩНА ПЕПЕРУДА
Сравнително голяма пеперуда с големи крила, с ясно очертани по тях черни (при мъжките) или червеникави (при женските) жилки. Размах на крилете до 6,5 см. Имагото се среща от май до юли. Има едно поколение. Презимуват младите гъсеници, които рано напролет излизат и се хранят с листата на овощните дървета, глога, трънката и др. При масово рамножаване причиняват много беди

ЗЕЛЕН СКАКАЛЕЦ
Едро насекомо с дължина до 5-6 см. Тялото му е тревисто зелено, често с жълт или кафеникъв оттенък. Антените са нишковидни, тънки и много дълги. Слуховите (тимпаналните) органи са разположени, като две надлъжни цепки, в основата на предните пищяли. Звук произвеждат смо мъжките, като трият една в друга базалните части на надкрилията. Женските имат дълго съблевидно яйцеполагало.
Широко разпространен вид са в цялата страна.

ЕЛЕНОВИ РОГА
Това е най-големият наш бръмбар. На дължина достига до 7,5 см. Тялото е от черно-кафяво до матово. Елитрите са кестеняви. Мъжките са по-големи, с масивна, широка, по-вече или по-малко, правоъгълна глава и мощни челюсти, наподобяващи еленови рога. Антените са коленчати, а на върха - гребенисти. Преднегръбът е напречно набразден. Елитрите са широки и относително къси. Среща се в дъбови гори, или сечища. Ларвите се развиват в гниеща дървесина.
Видът е под закрила на Закона за защита на природата.
[/img]

_________________
Винаги готов за мухарски риболов!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
phpBB © 2004-2015 Радослав Кискинов