Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:42 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Яну 23, 2011 9:48 pm 
Аватар

Влади, направих си труда да прочета "актуалното"!

Един прекрасен пример как "покрай сухото гори и мокрото" ... :idea:
МЗХ имат чудесната идея да забранят "стопанския риболов" във вътрешните водоеми! ОК! Съгласен - ако искаш да развиваш аквакултури - регистрираш се и действаш! А не държавата зарибява, а Сульо и Пульо печелят посредством едно обикновено разрешително за стопански риболов и смехотворни зарибителни задължения!!! Дотук добре! И тук именно идва студения душ - защо да не се приложат нашите предложения за промени в опазването и стопанисването на реките - аз не разбирам! Особено ако в закона се заложи за такива зони да се практикува "catch & release" - какво му е лошото? Може би е грешка, може би ще го променят, но явно няма да е сега...
Но ние не трябва да се отказваме! НИщо не пречи да предприемем други инициативи!
Като се видим ще коментираме...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 24, 2011 8:41 am 
Аватар

Пишете, хора, пишете! До ИАРА и до МЗХ! Нека си имат едно на ум! Що пък да ги оставяме на спокойствие?! :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 24, 2011 1:55 pm 
Аватар

Май нещата са обърнати единствено към усвояване на европарите за аквакултури по най-лесния начин.
С премахването и на тези текстове просто няма да се тормозят с работа господа чиновниците.
Жалкото е, че това е крачка назад спрямо промените в закона от 2008 година...

За сега остават попарени големите надежди скоро да станем нормална д-ва в тази сфера ...

интересни коментари от запознати също

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 24, 2011 3:27 pm 
Аватар

Аз малко лаик да питам следното: Взимаш част от река и я стопанисваш. Това ок. Кой и как ще ти гарантира, че няма на 100 метра от горната ти граница да направят водохващане (както стана с Искър на вилна зона Мечката) и да унищожат всичко на долу като превърнат реката във вада или, че някой няма да отклони част от реката и да измие 10 краварника с нея и да изтрови всичко живо на долу за години на ред (справка р. Палакария от Рельово на долу) ....

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 24, 2011 4:36 pm 
Аватар

Момчиле, както се казва - гаранция- Франция!! Поздрави!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Яну 24, 2011 11:29 pm 
Аватар

Е па то тогава по-добре у Франция ;)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 25, 2011 10:07 am 

Отговор: Взима се реката от извора надолу- точно поради тия причини :D :D :oops: :shock:
Във нормалните държави обикновено цялата река е разделена на клубове. Във по- малко нормалните /като Франция, или Скандинавските/ ,няма /или има много малко/ само и типично мухарски участъци, със "хвани и пусни" режим, или те са частни. Обикновено реката е разрешена юни за муха, август за блесна- през останалото време- всичко коз :D . Резултата е: прекрасна природа и гледки ,със малко риби :shock: ,за много пари :idea: :shock: . Също резултат е - много скандинавци в Босна :D :D ,и на Колския полуостров.
Считам,че ако се прави река, трябва да бъде само мухарска, и само хвани и пусни- или да има право за прибиране само на големи ,изкуствено отгледани риби/американки/.Компромисите довеждат до ситуация, като в Австрия- висока цена, малко балканки, не едри/всички те убеждават, колко са красиви, като са малки!!/,красиви гледки и американки- във повечето случаи на 100+ евро на ден...
Имам препоръка- гледайте филми,но имайте едно на ум... :roll: :roll: :idea: \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 26, 2011 11:47 am 
Аватар

Хора, престанете да слагате този "кеч и рилийз" като мерудия на всяка манджа! Да, хубаво е, звучи добре, евъргрийн е ако щете, но е преди всичко идея, вътрешно осъзнаване и настройка, а не нещо, което трябва да вменявате на смазващото мнозинство от българските риболовци. Става така, че страничния наблюдател остава с впечатление, че това е някаква напаст, сравнима с тройкаджиите, кормораните и промишленото замърсяване. Не е редно да го разпростирате върху масовото българско съзнание, което от една страна не е дорастнало за него, ако трябва да бъдем честни, но пък от друга не мисля, че риболова трябва непременно да бъде свързван с него. Това "въжделение" би имало живот единствено след пълнокръвното овеществяване на идеята за "частни реки", където правилата за риболов се регулират от техните концесионери. И след като реките придобият подобен статут, елементарната пазарна ефективност ще определи какво и как точно ще се практикува, за да има елементарното нещо, която поддържа едно комерислано мероприятие живо, а именно т.нар. "принадена стойност". И ще стане ясно колко точно хора практически са готови да си плащат за да пускат после рибите и къде ще излезе сметката от цялата работа. Задните части на мухарството и без това лъснаха като мазан тиган на месечина в онзи срамен момент, когато въпроса опря до реално даване на пари...
В нормалния свят не е срамно, а съвсем нормално нещо, човек да задържи някоя риба, като на товане се глада като на проблем или бедствие. У нас обаче, съгласно поговорките за почернелия задник и прекаления светец(изобщо ние разполагаме с широк набор андрешковски умотворенийца), това се превръща в поза и опорочава прекрасната иначе идея да запазиш живота. За мен най-унизителния, но и най-често срещан аргумент е "аз риба не ям". Ако не ми вярвате, може да направите справка. Съвсем естествено изниква въпроса, какво би станало в обратната ситуация? Или с други думи тук се получава пряк сбъсък между физиологията(която като краен продукт произвежда тор, казано меко) и идеализма, който в крайна сметка слиза на ниво "консумация" и също се превръща в храна за недорасли въжделения. Много жалък е и самия процес на "пускане", ако човек не се е самопрвъзмогнал(въпреки, че за рибата при всяко положение е добре), а го прави от зле разбрано желание да бъде модерен и извисен в очите на околните, а в същото време душицата му се свива на топка вътре в него...
Напоследък се чудя дали аджеба Ли Улф е ял риба? Не съм чувал да е бил войнстващ вегетарианец... Или се е носел над водата като самодва "в бяла премяна"...

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 26, 2011 12:44 pm 
Аватар

Well done, Ице, well done ! Като четох поста ти се замислих колко всъщност са жалки опитите ни да "съхраним живота" , особено след поредния теч на олово и други тежки метали в любимата ми река :x :( Последван естествено от нов такъв в съседен рудник и в съседна река :x :( Ами да ти кажа честно, кеч и рилийза вече ми идват като реална предпазна мярка за здравето! Я тая риба я не ща!!! Ако е останала някоя жива де естествено! :roll:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 26, 2011 12:50 pm 
Аватар

Мурджеев.....ВИЕ РИТАТЕ ЛИ ФУТБОЛ С МИНИСТЕР-ПРЕДЦЕДАТЕЛЯ :!: :!: :?: :?: :idea: :idea: :roll: :roll: \:D/ \:D/ !! Иначе съм съгласен с почти всичко, което сте надробил в тоя си пост...Лично аз прибирам риби, когато имам "поръчка" от бабата и винаги ясно съм подчертавал, че пускането-задържането е въпрос на лична преценка и не трябва да "разпъваме" никого по кръстовете!
П.С.: И все пак помислете по въпроса.........когато Б.Б. дойде в Габрово да сте оборудван с едно футбалерско екипче \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ !!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 26, 2011 2:08 pm 
Аватар

Aз футбалерски екип нямам! :D Винаги съм изпитвал дълбоко, бих казал органично отврaщение, към това занимание. Изобщо имам особено мнение към предпочитанието, да си развиваш краката вместо акъла... :D
Друг е въпроса, ако в Габрово дойде примерно Джена Джеймсън. Щом трябва, ще отида оборудван само по бутонки... :D

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 26, 2011 2:43 pm 
Аватар

Тя тая по-стара от рибите дет ги пускаме. Рибите пускаме кое ще ни накара да задържим Джена :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 26, 2011 3:03 pm 
Аватар

Момчиле, хич не се чуди - Дарт Мурджеев си е такъв бабоебец....всъщност какво можеш да очакваш от японопоклонник с уклон към УЛ спининга и, ЗАБЕЛЕЖИ, плув-кар-ски-я ри-бо-лов :-s :-s :-s :D :D :D :D !!!
П.С.: Ичо, не се май, ами почвай да пазариш фанелки, батонки, гащури, чорапе.....то се е видяло, че тъй се решават кадровите въпроси в Булгария майка :-s :-s :-s

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 26, 2011 3:03 pm 

"Стара риба няма"-казва народа :D :D :D
Не вменявам никому кеч- енд- релийза- въпроса е: специално за пъстървата, искаме ли български реки с големи местни пъстърви, или както досега!? -Отговора е- "Сега си е идеално! Риби сякакви, колко`т `искаш !" И закона е добър- аз си ходя през седмицата, без билет, през забранен сезон- и няма много рибари../ това последното го каза убеден спинингист," прекрасен колега", със спининг "Тенрю"-1000 лв. и макара "Стела-PG" -най-скъпата възможна. Той билет не вади!
Но влизаме пак във безмислени спорове и спам, ИЗВИНЯВАЙТЕ.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 26, 2011 3:39 pm 
Аватар

С подобни качествени такъми, да му е мило и драго на човек да всее разкол между мухари и спинингистите, Данчо! :D И при положение, че азът се е издигнал до подобно качествено ниво, за какъв копулативен орган му е изобщо билет и дребнави темпорални ограничения? Трябва да си взема бележка - все пак съм от Габрово! :D
А стръварите... стръварите - "те са позорни твари...", както е казал класикът, не в тази връзка... :D

п.с. Късмет имате все пак, че съм бабоебец. К`во прайвахте, ако бях дедоебец? :D

Bate Raiko написа:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 20  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа