Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Авг 03, 2026 1:37 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Нещо интересно
МнениеПубликувано на: Нед Ное 22, 2009 6:22 pm 
Аватар

Здравейте,колеги.Докато си търсех някоя интерсна муха връзваща се с пера от фазан,попаднах на тази прелест.

Изображение
Не съм фен на мокрите мухи,затова мисля да я направя като суха.
Интересно ми е дали някои я е ползвал и има ли впечатления от нея.
Поздрави.

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 10:43 am 
Аватар

Много по-добре е с перата от фазан да си направиш bead head фазанови нимфи на 12 номер. Това са задължителни нимфи. Може да ловиш с тях навсякъде. На Панега са хващани трофейни риби с такива.

А тази мокра муха с двойна кука най-вероятно е за сьомга

Последна промяна Tazz на Пон Ное 23, 2009 10:56 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 10:51 am 
Аватар

Те първа ме чакат много фазанови нимфи.Миналата седмица ми думнаха един мъжки фазан.За жалост само един,толкова се падало на човек от дружинката,но както и да е.Перата са уникални особенно тези от шията и опашката.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 11:01 am 
Аватар

Тия от шията стават за един от моделите ручейници на суха муха. За съжаление не му помня името. Перцето се връзва полегато за крилце над дъбинг-тялото и след това се слага едно кафяво венче (hackle).

ПП Сега забелязах, че мухата, която си показал всъщност е направена от типети на златен фазан, така че точно тези перца ги нямаш на твоя.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 11:40 am 
Аватар

Амм да,перата на тази муха са от златен...имам и такива.Но и от този,които ми убиха перата са почти същите,съвсем малко по тъмни и преливащи във виолетово,но пак стават.Нямам време да пусна снимки,но като се прибера в петък обещавам да кача.Има и едни малки перца точно по шията,които също са много интересни.Преливащи в зелено с бяло на края,подходящи за краила или опашки на различни мухи.
Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 12:20 pm 
Аватар

Здравейте !

Интересна тема сте подхванали.И аз съм се рибнал по изпълненията с фазанови пера.Гледах едно филмче в youtube как един пич прави фазанова нимфа.Но ми направи впечатление, че перото с което подхваща от края и мота по телцето на мухата е доста дълго.Тоест, тои прави тялото на мухата, фиксира перото, рибва с медната тел, фиксира и реже телта, след което остатъка от фазановите пера го врътва и насочва назад.А аз като направя тялото на нимфата почти не ми остава материал.А на него му остава и след като напарви торакса на нимфата с остатъка дето му стърчи назад прави гръбчето на нимфата и фиксира пред халкичката.Е аз не мога да го направя така щото са ми доста къси власинките ! И за това гръбчето го правя от един друг материал, които фиксирам допълнително, а торакса си го правя от изкуствен материал за дъбинг.Дано сте ме разбрали, по-късно ще пусна снимки на нимфите, които съм вързал и линк към клипчето за да се ориентирате какво имам в предвид.Поздрави !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 12:46 pm 
Аватар

Eто една фазанова нимфичка:
http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=e ... 16Os9V84n8
И други:
http://www.forums.akulata.com/viewtopic.php?t=989
http://akulata.com/october06.html

Поздрави.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 5:07 pm 
Аватар

Здравейте отново.Светльо да не си гледал клипчето с чича ни Оливър Едуардс,който Peshinka е качил http://vbox7.com/play:09d04f52 . Аналогично на това,което показа Стоян.Много хубава муха.Но мократа по горе е прекрасна не мога да и се нарадвам още :D .
Поздрави момчета.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 6:22 pm 
Аватар

Ето една намерена нимфа, на която много ми вървя. Изглеждаше така, но стърчеше само откъм гърба( без това откъм корема):
Изображение

Втората "стръчка" я "измислих" тъкмо защото власинките на перото бяха къси и слагах второ снопче. На нищо не прилича, нимфите нямат такива стръчки.

Оказа се добра за прекарване през плитки бързеи с тъмно дъно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 10:47 pm 
Аватар

Ми хубава е.Далеч съм още от нимфите,но им е време да ги подхващам и тях.Бих помолил Стоян да обясни скритото под нимфата.Как е правилно да се утежнява,да се държи във водата(дъното).Трябва ли да се разполага оловната тел така ,че равновесието да клони към някой край.А и как го прави на око или мери грамаж..Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Ное 24, 2009 11:10 am 
Аватар

Харесва ми тази нимфа! От моя скромен опит не мога да знам какво точно имитира, но естествените й материали я правят атрактивна! Според мен ще създава доста завихряния около себе си. Успех! :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Ное 24, 2009 2:17 pm 
Аватар

Тая нимфа я пуснах просто за разнообразие. Лесно се връзва- необходими са само перо от опашка на фазан и кафяв дъбинг/антрон. Можеш да късаш колкото си искаш. Едва ли прави завихряне. Според мен са по-важни размера, цветът и тежестта. Тези са леки и с тях се лови почти като с мокри мухи. В бързеи, на места с тъмно дъно, тъй като са тъмно кафяви.

Класическия модел с месингова глава е задължителен.

Обърнахме темата за първоначалната муха, за която попита колегата, но фазановите нимфи имат някаква история в България и доста хванати риби.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: :)
МнениеПубликувано на: Вто Ное 24, 2009 2:56 pm 
Аватар

Разбрах наскоро, че е доста важно човек да има разнообразие от размери на дадена муха.Да кажем имаш два модела нимфи в кутията - една светла и една по-тъмна.Хубаво е да ги имаш в размери 8,10,12,14 .... Доста по-добър вариант от колкото да имаш 50 модела нимфи вързани на един размер куки.Не се знае какъв по големина залък предпочита в дадения момент рибата.Аз лично вързвам 3-4 модела класически нимфи - фазанова, заешка и една дето телцето и се прави от Antron Body Wool и имитира това -> http://akulata.com/november06.html !
Доста уловиста нимфа според по-опитните !

А предишния ми пост в тази тема беше за ето тази нимфа -> http://www.youtube.com/watch?v=hD0uIga8-kc
Забележете как след като мине с първия сноп фибри чиито край оформят и опашката, му остава достатъчно дължина за да оформи гръбчето на нимфата.При мен това не се получава понеже фибрите са ми доста по-късички и както казах гръбчето правя от един друг материал, подобен на лента от стара стерео касетка !
Поздрави !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 25, 2009 9:01 pm 
Аватар

Владооо покажи ми я тази нимфа, че сън не ме хваща. Незнам колко е великолепна, но така показана прилича на обикновенна фазанова нимфа, която след като завършващия и възел е изтървал снопа за гръбчето и то е щръкнало назад собственика и я изхвърлил тъй като нищо не става вече от нея.

Бранко интересен въпрос задаваш. За каква вода, и къде се храни рибата в момента? Какъв метод на водене на линията използваш?

Иначе за оловото - - зависи как искаш да я изтумбиш. Може 5 витки на 2 реда може 3 витки за цвят и мирис, може и без олово, може и с малко медна тел, може с тънгстийн глава. Аз си купувам оловни тежести от магазина и си ги слагам по линията плувкарската, как ми е кеф като по този начин си правя секуро и спирам да мисля какво има вътре в гадинката.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 25, 2009 10:36 pm 
Аватар

Пилето, като не ти стига дължината на фибрите ползваш две снопчета от по четири пет власинки - с едното снопче правиш опашката и тялото, с второто правиш кейса и евентуално крачка ако искаш.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа