Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:06 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Tape CDC Caddis
МнениеПубликувано на: Сря Юни 24, 2009 6:22 pm 
Forum Admin
Аватар

Здравейте,

http://akulata.com/july07.html

Поздрави,

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 24, 2009 6:27 pm 

<winers

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Заглавие
МнениеПубликувано на: Сря Юни 24, 2009 7:31 pm 
Аватар

Супер!! :smt023

Поздрави!! :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 24, 2009 8:21 pm 
Аватар

Радо, мухата е чудна!
Само да попитам, CDCто под тиксото, или върху него?

Поздрави!!!

http://flyfishing-bg.blogspot.com/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 24, 2009 10:05 pm 

Радо, това е много смело решение! Какви са ти впечатленията от пробите на тази муха? Тиксото няма ли да "изпусне" перото, след като се намокри? И не намалява ли плаваемостта на СДС-то по този начин?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 25, 2009 10:04 am 
Аватар

Баси яката муха !
Дори и неук връзвач няма грижи да и барне.
Ма тя тая гад си е по-скоро за петнистите хиени а не за белите акули, които търся аз :)
Евала за мухата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 25, 2009 10:32 am 
Forum Admin
Аватар

Привет, група,

Тази муха и видях не отдавна в сайта на един канадски клуб по муха, споделена от Peter Caverhill, тук (файла е в пдф формата, може да се забави малко отварянето) :

http://www.ospreyflyfishers.com/Patterns/Tape%20Wing%20Caddis.pdf

Който разбира английски мисля, че ще разбере начина и на изработка. За тези които не разбират, ще обясна на две на три как я прави той.
Използва ПВЦ лента, за хокейни стикове, както сам описва, която не поема вода. Перата които може да се ползват за крилото са от яребица, патица, пуйка, гъска, кокошка или всякакви други пера в подходяща разцветка.
Той използва пера от CDC като подложка под лентата и хекъл от перо от скалп за крака.
Мухата определено има реалистичен характер и както той описва при един риболов, докато пускал по течението едно водно конче грабнало мухата му от водата :) .
Техниката ми се видя доста интересна и се поразрових из нета, за да видя от къде идва и попаднах на един друг форум, където наскоро е била пусната мухата. Става дума за темата тук:

http://www.georgia-outdoors.com/forum/showthread.php?t=71845

Като основна заслуга за модела се цитират имената на Оливър Едуардс, предполагам, че става дума за краката от усукани косми от сърна, и също и един словенски връзвач на мухи, който дал формата на крилата, ползвайки "Nylon stocking", предплагам става дума за някакъв найлон за съхранение, съдейки по буквалният превод.

Както виждате сами, тази техника предлага големи възможности за творчство и сигурен съм, всеки ще успее да даде нещо и от себе си.

Аз се спрях на варианта с крила от перо от CDC защото самата сруктура на перото залепено за тиксото дава много близка прилика с ресните по крилото на истинските ручейници, краката реших, че ще стоят по-добре от CDC, вместо от пера от скалп.

За сега съм я тествал на клен и то на гладка вода, апнуват я, на пъстърва все още не съм. Трябва да се смаже преди риболов, защото лесно се измокря и потъва, но е доста здрава като трайност.

Та така. Радвам се, че ви харесва и се надявам, когато някой я пробва и на пъстърва, да сподели.

Поздрави,

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: за мухата
МнениеПубликувано на: Чет Юни 25, 2009 11:33 am 
Аватар

Здрасти Радо!Благодаря ти за споделените идеи.Преди две години можеби се връзвах ручейниците си по подобен начин и изглеждаха ето такаИзображение Но техниката за крилата е супер защото им предава здравина и реалистичност.При по продалжителна работа би издържала.А също на ударите от рибата.Аз всъщност ги мажех със безцветен лак за нокти за спояване но това леко утежняваше мухата.Ще пробвам този начин.Благодаря ти и Поздрави \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 25, 2009 1:08 pm 

OffTopic ->

Цитат:
"Nylon stocking", предпoлагам става дума за някакъв найлон

Само да вметна, че "Nylon stocking" май си е обикновен,... найлонов,... дамски,... чорапогащник.
Мисля че и аз съм мяркал някъде тая техника с чорапогащника, май май оставало сравнително меко основното перо (което се лепи), пък власинките му фиксирани една спрямо друга, а пък и фината структура на чорапогащника не влияе на визуалното възприемане на 'ресните' на крилото.
Но да си призная, не съм изпробвал емпирично все още.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 25, 2009 1:13 pm 
Аватар

Всъщност направата на тези крила започва преди около 20 години от словака Др.Bodizar Voljc .След което преминава през версията на словака и Роман Мозер,и след това идват останалите вариации на тези крила една от които е на дедо Оли.Дедото използва за тялото и хакъла еленова козина осукана като ченил която се произвежда от чеха Ян Шиман.Коѝто ченил е известен като OLIVER EDWARDS CADDIS LEGS .
До този момент за направата на крилата тоѝ все още ползва като идея залепването на перцата за тиксо.След определен период обаче остановява,че след известна употреба перото се отделя от тиксото.При което тоѝ по време на риболов просто маха перото и какво е учудването му когато мухата продължава да работи.След известно наблюдение установява,че не перото е важно а формата на крилата и силуета на мухата погледната отдолу.
И след известно време заменя перата със СДС Дъбинг просто за да не залепва тиксото при оформянето на крилата.
Сега прави ручеѝника изцяло от СДС.Като за тялото използва власинките от две три пера които поставя във разделения на две конец като поставя там и малко дъбинг.За хакъла използва едно перо.
И както казва тоѝ мухата плува като коркова без да се налага използването на каквато и да е смазка.
Друг начин на оформяне на крилата е като се намаже някакво перце с лепило,но това също има временен ефект,след известна употреба крилото губи формата си.
Ето мухата на словака и Мозер
Изображение

Поздрави.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 25, 2009 1:49 pm 

Аха! :idea: Техниката на д-р Божидар Вольч се споменава в книги още от 70-те години на ХХ век (ей тази книга в оригинал е била издадена тогава: http://www.vlasenko.ru/044-txt.htm) и ми беше ясно, че това е някаква нейна вариация, но не бях сигурен в здравината на модела. В оригиналния вариант се препоръчва залепване с гъвкаво лепило за ПВЦ. А иначе за подобряване на плаваемостта допринася и тялото - ченил от еленова козина или насукано и омотано около куката СДС перо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 25, 2009 2:31 pm 
Аватар

Ето го и първия вариант на дедо Оли.
At bend of hook tie in a length of „O. E. CADDIS LEGS“. Spiral tying thread up hook shank to 3/4 shank position.
Изображение
FIG 2. Wrap on „OE CADDIS LEGS“ in touching turns to hanging thread, and tie off securely at that position. Do not cut off excess „OE CADDIS LEGS“.
Изображение
FIG 3. Trim „OE CADDIS LEGS“ as shown. The angles given are approximate and for guidance only.
Изображение
FIG 4. From a roll of clear adhesive tape peel off approx. 2“ (5 cm) of tape. Take selected feather and lightly position it across tape, good side of feather facing you. Now press down very firmly to make good contact with adhesive tape. Detach tape backed feather by cutting around perimeter.
Изображение
FIG 5. Fold tape backed feather EXACTLY on centre stem. Fold should be a very sharp crease. Note! Feather can be on the top side or underside when using clear tape.
Изображение
FIG 6. Cut caddis wing to shape.
Изображение
FIG 7. Position cut and folded caddis wing over trimmed „OE CADDIS LEGS“ and securely tie down where thread is hanging. Note! Allow caddis wing beyond hook bend 1/3 to 1/2 body length.
Изображение
FIG 8. Now take thread to hook eye, then make one or two wraps of the remaining „OE CADDIS LEGS“ to produce a front „COLLAR“ tie off very securely at hook eye, whip finish and trim off excess „OE CADDIS LEGS“ trim „OE CADDIS LEGS“ level with hook point to make sure caddis sits correctly.
Изображение
FIG 9. Fibres of „OE CADDIS LEGS“ above hook shank can be trimmed off if desired.
Изображение
FIG 10. A good quality cock hackle can be used as the front collar instead of the remaining „OE CADDIS LEGS“.
Изображение
FIG 11. Antennae can also be added.
Изображение
Изображение

Поздрави и наслука на всички.

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 25, 2009 6:46 pm 
Аватар

Мухата определено има реалистичен характер и както той описва при един риболов, докато пускал по течението едно водно конче грабнало мухата му от водата :) .(каза акулата)

Изображение

И мойте нимфи имат реалистичен характер само дето водното конче се гмурка под водата да ги грабне. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 25, 2009 6:57 pm 
Forum Admin
Аватар

valyo hristov написа:
И мойте нимфи имат реалистичен характер само дето водното конче се гмурка под водата да ги грабне. :wink:

Ииииии, е те това е вече новина! 8)
Абе нема това онова, нема кво да се учудваме, опасна работа сте си пернишката школа, и как нема, като нимфовия риболов при вас е започнал отдавна още с техниката - "на чуканье" : 8)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа