Здравейте колеги! Редовно четящите форума знаят, че бях командирован за седмица във Велико Търново. За периода успях да направя два излета, първия с Bat_Oc на река Росица, който той описа вече. Вторият излет бе в четвъртък. Около 16.00 часа колеги решиха да отскокнат до река Янтра за да се позабавляват, ясно ви е, че сърце юнашко не трае, а и много ми се искаше да покажа на заклетите плувкаджии силата на мухарката. Речено, сторено. Те си избраха дълбок участък от реката, докато аз се оттеглих на около 2 км. от тях, където намерих плитък участък с твърдо дъно (някакви бетонни плочи, доста понатрошени, разбира се). Реката тук изглеждаше добре, една идея по-мътна от необходимото, с доста переспективни места- надвесени върби, участъци с подмоли по брега... Започнах подавания, като моментално имах няколко атаки от уклеи (дори един успя да се закачи на доста голям бръмбар). Тук е ред да спомена и стръвта- през цялото време лових с бръмбарче от микропореста гума с опашка от жълт антрон:
Двадесетина минути след началото, подавайки под клоните на една върба (където останаха два бръмбара) имах по-сериозен удар и не след дълго успях да извадя този разбойник:
Мухарката е Cobra 2.70, 5-6 клас, макара Xstream на Airflo 4-6 клас, шнур Fenwick DT-6.
Като цяло риболова ми продължи около 2 часа и половина. За този период успях да хвана над 50 кефала, като най-големите (20-тина броя бяха 25-40 см). Имаше и доста уклеи. Ето и малко фотки:
Понастоящем всички уловени от мен рибки си плуват доволно в реката и могат да бъдат хванати отново
На връщане имах инцидент, пресичайки един бързей се подхлъзнах и паднах, което доведе до влизане на малко вода в гащеризона, но за щастие всичко се размина само с ядосване.. (не ходете сами за риба, колеги).
Та това е. Разбира се, юнашки натрих носа на плувкаджиите, които се отчетоха с няколко малки каракудки и 2-3 червеноперки, жестоко нахапани от комари и изпържени от невероятната жега и слънце.