Марио Сергиев написа:
Това не е "моята система" !
Системата е строго секретна Марио.. да не издаваме тайните.
D-r Misho написа:
Соте, хубав излет си направил, радващи фотки и риба :) Нема се плашиш от нимфата, всеки опит след време се заплаща с повече успех на реката
Колкото до френския лидер, дето мого хора у нас "ловят" на френска нимфа, дали болшинството правят разлика между този начин и риболова който стана модерен у нас - само влакно и с две тежки нимфи да влачат по дъното?!
Благодаря ти Докторе.. не се притеснявам да експериментирам, но всичко опира точно до опит.
Драго написа:
Значи човека (от линка към другата тема) обяснява - метода е ефикасен защото можеш да минеш леко и финно пред рибата и тя да вземе мухата. Това с 9 метра лидер предполага големи реки. На Панега където на повечето места е 3-4-5 метра широка с 9 метра лидер и френска нимфа ми се струва трудно и най вероярно няма как да си ефективен. Друго е само с монофил и тътрузене на нимфите -схемата която се ползва по състезания, това което Доки спомена ама то вече не е френска нимфа и не иска и индикатор.
Специално с нимфите съм правил всякакви простотии, всевъзможни връзки и линии.. добре се водят и с шнура и лидер 2.70 до 3 метра... но си прав че по дългият е за по големи реки и дистанции.. никога не съм ходил по състезания и нямам представа как си правят линиите колегите.. просто Марио ми даде идея която пробвам от известно време, неговата схема и начин на ловене са ми неизвестни.. идеята обаче ми се стори подходяща.
Да спомена само че индикатора не го използвам за плувка.. държа го винаги над водата.. като вид мярка за дълбочината.
mitko2 написа:
Привет Колеги. Темата е интересна, но може ли някой да качи клипче как се мята това нещо.
Предварително благодаря
Митко
Привет Мите... от бедният опит който имам, ще ти споделя.. да, напомня всичко за директния телескоп.
Тук няма замятания като при сухата муха.. гледаш да минеш между клоните в ошумените участъци и леко невнимание често праща нимфите по клони, храсти и те така.
Не вадя всичките 9 метра лидер.. вадя толкова, колкото е необходимо да стигна даден участък.
Нимфите са тежки и няма никакъв проблем да ги метнеш точно дето поискаш, с шнура ми е много по трудно от колкото само с лидера... не гоня дистанции, така че често просто ги спускам там дето предполагам че може да има нещо.. точно така се получи на Панегата, самите нимфи се водят по дъното.. аз само ги направлявам докато се закачат за някой камък.
Боци на Искрецка например, ми показа как ги изстрелва точно към подмолите.. хващаш нимфата, леко опъваш линията да се сгъне малко гегата.. и пускаш, върши работа и този метод!!!
р.с. Да ме прощавате че яко оспамихме темата.. вероятно постовете ни не са за тук, въпреки че се получи интересна дискусия..