Днес с нашия колега и приятел Ники Енчев направихме един риболов на по-голямата карстова река у нас. Сутринта на бързо се изнесохме от прашния град и поехме към "Карсто". Докато си поприказваме в колата и пристигнахме на реката. Тя ни посрещна с прилично ниво, съвсем леко повишено и перфектен цвят на водата. Започнахме от култово място облавяно от 99.99 % от хората посещаващи реката.
Започнахме риболова на нимфа като ловихме с фазанови и заешки нимфи на куки с номера от 14-10 номер, нищо ново под слънцето. Не след дълго се появиха и първите риби. Рибата на Ники се откачи - беше повече от мерна балканка.
В същото време и аз се разписах с първата риба за деня. Хвана се на сива заешка нимфа, и буквално изчоплих рибата от място което бих подминал и смятах да прегазя (и прегазих по-късно де). Една бърза фотка и продължихме напред. Обловихме доста перспективни места но не успяхме да се разпишем и похме обратно към стартовата позиция.
Обловихме доста перспективни места но не успяхме да се разпишем и поехме обратно към стартовата позиция. Връщайки се успях да закача една риба там където и Ники регистрира първата обаче и аз не успях да я кепчосам. Запалихме колата и сменихме мястото. Не го мислехме много и се изсипахме на друго култово място по реката.
Ето как изглеждаше преди години (снимката ми е предоставена от чичо Док)
Ето и как изглеждаше днес.
Разпънахме набързо въдиците и поехме отново.
Не след дълго Ники закова една прилична балканка.
Малко след това и аз закачих риба която се откачи, дори не можах да я видя но бая я убодох даже я поведох прилично преди да се откачи. Разходихме се до края на този прекрасен участък...
... който може би след време няма вече да го има и Ники изтърва пак риба а аз хванах отново на същото място където ми се откачи предната риба. Дали е същата един господ знае. Отново беше балканка.
И така с две откачени риби и две хванати реших да спра за по бира и скара, а и Ники не протестира така, че се отдадохме на около час обедна почивка. Гледахме и се надявахме да видим риби събиращи мухи по повърхостта на реката но освен дежурния пръскач друго не видяхме. Хапнахме и се преместихме отново на друго място. Там Ники закова два яки пръскача на нимфа и реализира втората си балканка за деня.Прескочихме разни плавателни участъци по реката и се пласирахме на едно перспективно място. Ники за нула време реализира още две риби - американки, добре хранени. Аз късах мухи, влакна, схеми, монтажи, индикатори, нимфите ми привършваха както и мерака ми за риболов. Ники хвана и трета американка и ми дръпна сериозно в резултата. По някое време вързах едно парашутче подарено ми от чичо Док. След малко се откри участък където можеше да се подметне на суха муха и Ники ми предостави тази възможност - поразмятах шнура, отне ми малко време да влезна в кондиция но резултата не закъсня. Разписах се с американка на суха муха - кафяв прашут класика от чичин Доктор. Казах си берекет версин и предостъпих на Ники да пробва и той.
Аз се изнесох на заслужена почивка. Снимах оружието, че да не ме зачеше товарищ Райко Мустаквили Орнитологович - ама какво да му гледате въдица - Сейдж Аксиз 486 + Даниелсън Оригинал Нимф + кафяв парашут
... с камъчетата замерях мухите на Ники да не хваща повече риби, че така или иначе ме водеше в резултата, ама вие не му казвайте
Сега гледах по телевизията за козела "Злото Куче" който нападал рибари - та добре, че овреме се прибрахме. И двамата останахме доволни от риболова, като цяло рибите се хранеха почти през целия ден, нямаше ясно изразен хач но успяхме да хванем риби което все пак бе целта ни.
Хайде бъдете здрави и се пазете от Злото куче