Здравейте приятели на мухарския риболов ,
На култовата дата 13 .7.17. направих първия за тази година риболов от проходилка на Янтра.Четири дни преди това спускането бе невъзможно заради високата вода идваща от р. Росица,но едно обаждане на приятел от Бяла ме провокира с риск от ..капо,, да се пробвам да подгоня ,,Янтренските годзили,,!
На реката бяхме около 5,30 ч. на зазоряване .Първо ми направи впечатление,че нивото е спаднало рязко с около 50- 60 см ,скоростта на водата доста силно,а и цвета и бе с видимост около 50 см!Всичко това бе на път да ме откажат,защо ?
Първо-стреса на рибите от резкия спад на водата.
Второ- Местата по които ловя са дълбоки вирове с почти нулева видимост на водата.
Трето- При тая висока скорост на водата е невъзможно да се подава мухата повече от един,два пъти.
Който ме познава знае,че трудно се отказвам,обичам да рискувам,а и господ покрива смелите!
Трябваха ми 30 мин и в 6..00ч вече съм на ,,пистата,,
А това е огромната Янтра
на доста места бе направо кална
Тактиката на която заложих бе проверения ,,Убиец на Годзили,,-бръмбар на 8 н. стримерова кука!Предвид малката видимост на водата трудно бих имал успех с нормален кастинг и за това избрах ,,класическото,, шляпане или казано да разчитам на шума да подразни рибата.
Мисля ,че нацелих ,,ваксата,, от раз!За добрия риболов спомогна и учудващата активност на рибите предвид по горе споменати обстоятелства!
Една от първите хванати риби бе един приличен скобар
В първия момент помислих,че съм закачил распер! Скатал се зад паднало дърво ,налитна с висока скорост към мухата и почти от въздуха я взе,всички признаци на хищник!Наблизо имаше местен рибар,човек с много опит,който го познавам от многобройните ни срещи,показах му рибата,разказах му как го ,,арестувах,, и той бе категоричен,че това е ,,сламеница,, която се качва от Дунав и много малко хора са имали късмет да я видят!Но по външни белези е ,,нарисуван,, скобар.За това публикувах снимки в соц. мрежи и предизвиках диспут.Много колеги и приятели се отзоваха на молбата ми,но до категорично мнение,че това е скобар не получих,но повечето мнения бяха,че е !Глас народен,глас божи-Скобар!
А това са рибите,които заслужиха вниманието ми
Това колеги са риби над 40 см. , а някои близо до ,,годзилската,, бариера 60 плюс!За сега приемаме,че това са мини ,,годзилки,,!!!!
В следващите дни се надявам да става по интересно,поздрави ,
и не забравяйте,че къща риба не лови!