В тази тема вече има два въпроса без отговор. На гатанката за съжаление не мога да отговоря - явно езерата действително са рядко посещавани, щом аз не съм ги виждал, макар че на двете снимки на заден фон ми се струва, че се вижда добре "утъпкана" туристическа пътека.
На въпроса на Doc_Vlad за разрешените езера ето информация:
На Пирин със заповед от 21.07.2008г. са забранени за риболов следните езера:
Каркъмски езера, Тодорини очи, Георгийски, Типишки, Влахини, Газейски , Полежански, Бански, Рибни, Кременски, Каменишки, Корнишки езера, Десилишко, Горно рибно василашко, Тевно василашко, Суходолско, Горното, Средното езеро.
В останалите езера на територията на парка (без намиращите се в резерватите) риболовът е разрешен само на лица, притежаващи редовни билети за риболов и при спазване на следните условия:
1. Разрешен период през годината от 1 -ви март до 30-ти септември;
2. Разрешено време - светлата част на денонощието;
3. Разрешени дни от седмицата – събота, неделя и официалните празници;
4. Разрешени средства - една въдица (пръчка) с монтирана на нея една кука;
5. Разрешени количества - при еднодневен излет за лични нужди могат да се запазят до 2 кг риба, но не повече от 8 бройки или един екземпляр по-голям от 2 кг – не се отнася за американска пастърва и сивен.
6. Разрешена стръв – само изкуствена.
За НП Рила от доста години насам разрешени за риболов са само следните езера:
Скалишки езера,
Вапски езера,
Сухото езеро, община Белица,
Грънчар,
Двете Мусаленски езера, пред хижа “Мусала”,
Свинското езеро,
Йончево езеро.
Освен тях разрешени са и езерата в рамките на природен парк "Рилски манастир".
За Рила не ми е известно да има някакви специални правила за риболов, различни от тези по Закона за рибарството и аквакултурите.
|