Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:03 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 17, 2006 5:20 am 
Аватар

AngeLov написа:
Ivo Balinov,Ivan VP,
Благодаря за отговорите Ви.
И аз подходих по утвърдената теория,но на практика се явяват и допълнителни въпроси!
На 8,6" пръчка имаше осем водача,аз ги направих десет разпределени по формулата х+(х+1)+.......... и местата им се измениха коренно,и на местата където шнура е търкал в пръчката при новото разпределение се покриват от водачи.
Може кой знае какво практическо значение няма да има в моя случай и при качеството на тази мухарка,но следва ли да се прави пробва както при спининговите пръчки за дооточняване местата на водачите?
С коледно настроение АngeLov.

Моето лично мнение е, че статистическият метод е добър като отправна точка: т.е. нареждаш първоначално по него, тестваш и ако ти харесва оставяш така нещата, ако не, прaвиш малки промени докато намериш вариант, който ти допада. При една от моите въдици започнах със статистическия метод и не ми хареса как работи: поиграх си малко докато се получат нещата. Та съветът ми е винаги да тестваш. И при евтино и при скъпо коляно подредбата на водачите може да промени много неща.
Надявам се да съм от полза.
Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Яну 18, 2006 7:41 pm 

Иво Балинов написа:
Цитат:
Моето лично мнение е, че статистическият метод е добър като отправна точка: т.е. нареждаш първоначално по него, тестваш и ако ти харесва оставяш така нещата, ако не, прaвиш малки промени докато намериш вариант, който ти допада. При една от моите въдици започнах със статистическия метод и не ми хареса как работи: поиграх си малко докато се получат нещата. Та съветът ми е винаги да тестваш. И при евтино и при скъпо коляно подредбата на водачите може да промени много неща.

По кратко и по-точно на български мнение за родбилдинг не съм чел!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Мар 12, 2006 11:32 am 

Искам да си поръчам графитни фтулки за макародържача,но докато за държачите различните производители не дават размери на вътрешните диаметри на продуктите си за мухарки,то за втулките има размери 15,5;17 и т.н./предполагам мм./Ако диаметъра на втулката е по голям или вътрешният е по-малък може ли да се обработва този материал?
AngeLov

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 14, 2006 4:40 pm 

AngeLov написа:
Искам да си поръчам графитни фтулки за макародържача,но докато за държачите различните производители не дават размери на вътрешните диаметри на продуктите си за мухарки,то за втулките има размери 15,5;17 и т.н./предполагам мм./Ако диаметъра на втулката е по голям или вътрешният е по-малък може ли да се обработва този материал?
AngeLov

Здрасти Ангелов!
Питаш за графитените втулки

Изображение

Мого са удачни при родбилдинга, другият номер е да използваш хартиено тиксо с подходящa дебелина. Оставя се малко повече на дебелина но толкова, че да влезне макародържача. Трябва да не и много широко на размер. Вторият вариан е по-евтин и по-достъпен за сега у нас. Можеби малко повече качван на тегло, но това е в основата на въдицата и не е страшно.
Първият за който питаш е удобен да се пили внимателно с кръгла пила. Но трябва да се внимава защото материала е крехак.
Бих те посъветвал ако разполагаш с такива първо да вземеш вутрешният диаметър и да ги напаснеш на мястото, където ще слагаш макародържача/ МД/ и там да ги залепиш с епокси смола. След това съсъ шкурка Р240 внимателно и равномрно да свалиш от външният диаметър. Това от мен.
Иван

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 14, 2007 10:45 am 

Привет на башмайсторите. От доста време си търся да закупя въдица около 210-230см. но немога да намеря. С молба към вас за информация, къде на нашия пазар се продава основи и върхове за да си направи човек сам мухарка. Водачи,дръжка и макародържач мога и сам да си направя. Много ще съм Ви благодарен за информацията.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 14, 2007 12:28 pm 
Аватар

красимир написа:
Привет на башмайсторите. От доста време си търся да закупя въдица около 210-230см. но немога да намеря. С молба към вас за информация, къде на нашия пазар се продава основи и върхове за да си направи човек сам мухарка. Водачи,дръжка и макародържач мога и сам да си направя. Много ще съм Ви благодарен за информацията.

Колега, ако под "основи и върхове" разбираш бланки, в България е много трудно, дори невъзможно да се намерят такива. Аз например си ги поръчвам от чужбина. Ако питаш мен, може да провериш в АЛЕМ - като представители на SAGE, те сигурно биха могли да ти доставят бланки от тази марка, но имай предвид, че няма да са евтини - струват 50% от цената на готова въдица... Най евтините въдици от марката не се предлагат само като бланки (Launch и Fli). Следващият модел по цена е модела VT2, бланките на който в желана от теб дължина са 200$. На по-високия клас стават много по-скъпи. На тази цена ги предлагат SAGE и в САЩ, и АЛЕМ като техни представители у нас. Те са изключително коректни търговци и може да попиташ за повече информация.
Другият вариант е да успееш да си купиш от Ибея, или от някой он-лайн шоп в САЩ. В последния случай имай предвид, че се оскъпяват с близо 50 % по доставките - говоря ти от опит. Имам 4 къстъм пръчки, сглабяни у нас и мога да ти кажа, че примерно едни бланки за 110 $ до нас вече струват повече от 150 $. Имай предвид, че ти трябва и корк, водачи, макародържач, конци, втулки, смола. Това , което не се купува, са познанията за "конструирането" на мухарката - разположение на водачите и прочие...Едно неправилно разположение направо "убива" и най-добрите бланки...Цената набъбва неусетно и в един момент ще установиш, че си дал пари горе-долу като за нова мухарка. Но чара на "твоята" е в нейната неповторимост :wink: ...Освен това сглабянето не е работа за човек без опит, още повече, ако са скъпи компонентите. Вероятността да оакаш бъзака е съвсем реална...По-добре да си намериш корифей, който ще се справи по-добре от теб :wink: .

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 14, 2007 3:38 pm 
Аватар

Краси, здрасти пич!!! Ако почна и нема да ми стигне времето до довечера да пиша, да пиша и пак да пиша по тая сладка тема :lol: :lol: :lol: !!! Мунчакис е прав - единствените ти варианти са онлайн шопове, И бей и / вероятно / Алемци с поръчка. Най-обобщено:

1. Онлайн шоповете ти предлагат сравнително голям избор на цена, която е около 70 до 80% от цената на производителя.

2. Като човек, на който от близо година всеки божи работен ден му започва с преглед на това, което е излязло в И бей през нощта в последователност - пръчки, макародържачи, бланки и водачи, ти казвам съвсем отговорно - масово се предлагат неизвестни по произход бланки / вероятно чинезе :lol: /, след това Батсон с техните Рейншадоу, след това Пасифик Бей с техните Райнфорест, Сейдж и Уинстън / много здрави цени / и МНОГО рядко нещо друго - играя за почти всичко, което ми хареса и досега съм играл/спечелил само шест бланки, което, като го разхвърляш за година срок и можеш да добиеш представа за честотата, с която излизат неща в Ибей....

3. Алемци / вероятно / с поръчка ще ти доставят бланки, но Мунчо ти каза - Сейдж е скъпа марка :cry: :cry: :cry: .

Сега, аз поне знам за двама човека, които правят и разбират от правенето на пръчки - другарите Пигов и Стефчо от Алем. Имай предвид, че в Щатите това е нещо като национално хоби - всеки втори другар грабва навивачка, конци и смоли и в гаража почва да твори убавини :lol: :lol: :lol: , пък и ги докарват пустите му хамериканци...Поради тази причина ще ти препоръчам може би най-добрия сайт в световен мащаб за родбилдинг - www.rodbuilding.org
Поне аз, като срещна нещо непознато :lol: , веднага го пускам през Гугъл и през търсачката на този сайт....Само да имаш минимални познания по английски и ВРЕМЕ да четеш......Поздрави и ако те интересува нещо специфично - питай, станал съм малка енциклопедия :lol: и ще те упътя тутакси къде какво можеш да погледнеш за това, което те интересува!!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Мар 09, 2007 8:11 pm 

Цитат:
Водачи,дръжка и макародържач мога и сам да си направя.

\:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 03, 2007 7:03 am 

Ivan VP написа:
Цитат:
Водачи,дръжка и макародържач мога и сам да си направя.

\:D/

това е култово......а макара и шнур може ли сам или да помагаме? :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Апр 03, 2007 6:02 pm 

То принципно всичко е възможно...
Водачите да се направят от от подходчща тел на , чиято стомата е специална. После се галванизират и обработват термично и т.н. . Но дали това точно си заслужава при положение, че има такива на пазара.
Макародържача може наистина доста по спокойно да се направи. Продават се екзотични парчета дърво, скелет и т.н. Дори металният скелет може да се стругова, фрезова или просто две гривни.
Корк съм си правил от този, който е за изолация и интериор. Не е подходящ. Доста по- тежък. Останаха бланките. Е тях ги купуваме готови и почваме.
Дори и при готови компоненти имаме доста самоинциатива за грешки и успехи.
Инак Райко е разеснил основите на он-лине търговията на убавини. :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: шпигот втулки
МнениеПубликувано на: Нед Юни 03, 2007 4:44 pm 

Здравейте другари. Имам питане към разбиращите родбилдингът. Преди известно време се сдобих с бланки със шпигот втулки,въпросът ми е има ли особености и какви са те при изработката на въдица с такива характеристики. Ще съм благодарен за подробно разяснение на темата. Поздрави от начинаещите.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юни 04, 2007 1:03 pm 
Аватар

Краси, здрасти!!! Бързи две вметвания - първо - навиваш конци и на двете части - и на основата на горната бланка и на мястото, където шпигота влиза в долната бланка и второ - в никакъв случай не търкай втулките - технологично те са направени да оставят известен аванс между бланките!!! Поздрави и успехи в навиването на пръчката!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Юни 05, 2007 4:07 pm 

Привет бат Райко,благодаря за отговора и има ли някъде някоя снимчица за да ми светне още малко. Адиос.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 05, 2007 6:36 pm 
Аватар

Краси, здрасти!! Ето за какво става въпрос:

Изображение

Навиването с конци е не само на връхната бланка, а и там, където втулката е "пъхната" в долната бланка!! Както се вижда от снимката, принципно се търси симетричност в навивките, и в този смидсъл препоръчвам по дълга заливка и на двете части - смисълът на тези заливки е, че подсилват критичните точки на снаждане!!!
Не мога да открия снимка на сглобен шпигот, но си представи, че ако горните две бланки се снадят, то остава едно разстояние между 5 до 8-10 мм., което е направено с оглед изтъркването на карбона!! Ако втулката се направи точно, то с течение на времето ще започне да "хлопа"!! Надявам се, че съм бил ясен!! Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Юни 06, 2007 10:45 am 

Благодарско бат Райко,остава да почерпя.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа