Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:08 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Апр 18, 2008 3:20 pm 
Аватар

Ivan-formata написа:
Нема кво да обяснявам толко .Да минем на снимките.
Изображение
Тази е 5. клас ,7ft. ............

Здравей, Иване!
Може и да ми е глупав въпроса, но :
- доколкото знам класа на мухарката се определя от тежината на шнура, който може да изхвърля, та в тоя ред на мисли, при правенето на нова мухарка, как определяш класа и?

Поздрави!

Митко

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 18, 2008 6:59 pm 

Колега Дзаеков,здравей!
Аз лично като човек ,който няма много опит и не е направил много въдици прибягвам все още до тейпър-таблиците на вече доказали се майстори ,които имат зад гърба си десетки ,да не кажа стотици направени въдици.Като цяло почва всеки в началото по тоя път.Благодарение на Интернета имаме вече достъп до толкова много информация и не се налага да се минава през дългия и труден процес (да използвам и аз това клише) на откриване на топлата вода.Преди време хората са почвали една въдица и не са могли да кажат кой клас ще бъде.Променливите величини са прекалено много при бамбука за да бъде възможно да се вмъкнат нещата в некакви определени рамки-да се стандартизират ,така да се каже.Опитните майстори са си изградили своеобразен нюх към материала.Аз съм на светлинни години назад в това отношение и като казвам мой тейпър ,това означава,че съм премодифицирал вече съшествуващ такъв .То като се замисля всички сегашни майстори работят на тоя принцип.Некои просто си го признават ,а други не. Много от публикуваните Тейпъри са например измерени след като пръчката е готова ,разбирай вече завършена и лакирана .Поради тая причина некои от авторите казват например ,че трябва да се подвади напр.0,02 мм от измерените данни,заради дебелината на лаковото покритие и т.н.
От това ,което съм написал по-горе не искам някой да остане с впечатлението , че видиш ли всичко при бамбучките е хазартно или "Студио-Х",разбира се има си ги като навсякъде твърдите правила , но има и много изключения ,които от своя страна са може би толкова привлекателни за мен в цялата тая история.Може би и за туй се казва ,че бамбучката носи душа и характер в себе си и е строго индивидуална-сама за себе си.
Поздрави .Формата

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 18, 2008 8:13 pm 
Аватар

Стопля ми се сърцето, като чета, колега! Евала на златните ти ръце - дар, от който, уви, аз съм лишен! Но поне мога да се "храня" с постигнатото от другите и по-важно - безкористното им желание засподеляне, за което благодаря!
И аз бих искал да попитам нещо, ако не е неудобно. Забелязвам, че стъблото на макародържача също е изработено от корк, та въпроса ми е макарите стабилно ли се закрепват и не се ли въртят. Какви са ТТ-данните на целия макародържач - диаметри на стъблото, вътрешния и външен на халкичките, както и от какъв материал са изработени? Разбира се, ако не ти досаждам, или притеснявам с въпросите си - просто и аз гледам към една фина пръчка(но карбонова), с изцяло корков макародържач (ръчна изработка), та информацията би била изключително полезна. Поздрави и т благодаря, че ни направи съпричастни!

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Апр 19, 2008 2:19 pm 

Здрасти Мунчо.
И аз в началото имах съмнения ,че видиш ли макарата при тоя тип държачи няма да е стабилно закрепена,но опита и пробата ме научиха на друго.На моите въдици съм вградил едната халка в дръжката , а другата каккто може да се види това и на снимката е свободна.Пробвал съм както вече казах и въдици на които държача е като описания от теб и трябва да кажа ,че макарата стой здраво закрепена и при мятане не се изхлузва или завърта.
Халките представляват всъщност пръстени(окрашения) и са направени от ,как се казва....,Никел-сребро(не съм сигурен дали така е и на български,май ние му викаме алпака).Важното е да е здраво и да не ръждясва.Има колеги които взимат алуминий,други отиват по-далече и минават на сребро като материал.Вкусове и предпочитания....,и всеки има право .
Не знам до колко ще ти помогне това ,да взема да пиша за данните на моя макародържач,при положение ,че в твоя случай ситуацията ще е различна.Като се почне от факта че карбоновите въдици са по-тънки като външен диаметър от бамбуците.А и до колкото разбрах при теб става въпрос за въдица от по-малък клас.Ако все пак държиш мога премеря и да ги напиша.
Ми това е за сега .
Поздрави ,Формата

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Апр 23, 2008 11:35 am 
Аватар

Mного ти благодаря! Наистина, всичко е малко относително, още повече, че такива макародържачи обикновено се проектират за конктретни модели макари, така че информацията може да не е меродавна. Най-добрия начин сигурно ще бъде нагаждане към петата на дадена макара. Предполагам, че вътрешно конично скосяване на халката, би я наравило по-универсална, в сравнение със стандартната цилиндрична форма.

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа