Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:24 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Авг 31, 2008 10:07 pm 
Аватар

Сериозния подход изисква трупане на сериозни познания и така дискусията отива на ниво. Като добавим и примери с конкретни прътове персоналните мнения ще завършат картината.

Дали има нагласа за това или да продължаваме с битовия експлорализъм :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 7:11 am 
Аватар

D-r Misho написа:
За сега чета резултатите по различните западни форуми като се коментират главно десетина модела пръчки - BxII, Helios, G2 и S4, SLT, ZXL и ZAxis , GLX, като вече и LPXe почват да го коментират като много удачен модел..

Док, ще ти бъда много благодарен, ако на базата на това което си прочел направиш едно сравнение между ZXL и Z-Axis. Или дай един линк да разгледам за кво иде реч. По принцип ми препоръчаха ZXL, ама още някое мнение в повече не е излишно.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 8:22 am 
Аватар

Ванка, здрасти!! Бе то е ясно, че Венци ще го черпаваме, но според мен ще е интересно да направим подобна проба на "родна земя"...Ако гарнираме експеримента и с фотографии....то направо научен труд ще излезе :lol: :lol: !! Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 9:15 am 

Малко, по малко дойде им времето и на отговорните нещица у хобито :D ! Като се прави нещо, да е както трябва!
Поздрави за добрата идея!!! :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 12:15 pm 
Аватар

Bobo написа:
Док, ще ти бъда много благодарен, ако на базата на това което си прочел направиш едно сравнение между ZXL и Z-Axis. Или дай един линк да разгледам за кво иде реч. По принцип ми препоръчаха ZXL, ама още някое мнение в повече не е излишно.

Здрасти Вово, не казваш дължина и клас който си избрал. След това са ти го препоръчали явно хора знаещи и можещи и след тях да давам акъл ще е леко несериозно. Да беше в София да се видим и да помятаме, но не би... Ще се опитам да понапиша, дип че писането не ми е силата. Изчел съм доста, но препоръките по чужди мнения ги оставям за себе си. :D:D Каквато и да е пръчката важното за мен е да ти пасне и вършейки работа в реален риболов да забравиш за нея, т.е. с нищо да не напомня за присъствието си, просто да е част от системата ръка, шнур, вода ... Тук всеки избира своя прът.
Предупреждавам , че наверно ще съм субективен защото съм фен на сейдж по ред причини, като главаната е че с тези пръти успях да се науча да хвърлям по-добре и ми вършат работа. Достъпни са на нашия пазар и гаранционното им обслужване не търпи компромиси.
Сега да споделя вкратце личните ми впечатления от двата модела - имам и зелена и чери пръчка като триметровия ZA в случая го оставям настрана.
И двата модела се усещат много комфортно в ръката, чудесен баланс с 2540 макарата на сейдж.
ZA 8.6 4 клас - изключително лека и пъргава пръчка, учудващо мощна за финния си изглед, с бърза реакция но със сравнително чувствителен връх с мощна средна и долна секция. Въпреки размерите си с WF 4 444SL шнур постига дистанция от петнадесетина метра с лекота като натоварването е по-чувствително. Сега тренирам и висока точност на подаване което с този модел съм виждал как го правят хора с добри кастинг умения. Разбира се за дистанция и ветроустойчивост при този клас е несериозно да се говори, но все пак тези показатели определят също усещането на пръчката. За суха муха я ползвам с малко по-дълъг типет, за ниммфа с дропер с 3мм волфрамова глава и индикатор също като в зависимост от шнура обръщам към пет метра плюс лидера.Може сигурно и повече, но от колеги с повече кастинг умения от мен. Просто ако си фен на по-динамичен тип хвърляне ще ти допадне. Интересна ще е в малките класове на дължини над 9 фута.
ZXL 8.6 5 клас - както и ZA поради новия G5 графит лекотата и здравината на бланка е на лице. Наистина е с прогресиван строй, но като че ли концепцията на сейзж за здравина и комфорт тук са я постигнали напълно. Въпреки, че навсякъде я описват с прогресивен строй като наследник на SLT серията има доста разлики(сравнявах я с идентичното SLT на събора това лято). Изключително чувствителния връх има невероятно плавен преход по бекбона надолу като учудващото е, че се проявява много плавно с увеличаване на натоварването. Разликата от SLT'то е именно невероятно плавния преход от средната част към бътсекцията. Явно след ZA има доработка на концепцията за G5 графита защото при еднакви пръчки тази е малко по-тежка от ZA и с по-изразен конус на бланката. Пробвах я с шнурове ТТ5 , 555 WF5, 444SL WF4, но най ми допада с DT4 XPS. Просто е невероятен кеф да хвърлям с нея суха муха, рол каста също е по-лесен с нея. Интересното което усетих с този модел бе когато закачах по-голяма риба на Рибник - там лових с нея само на суха муха и при засичане и повеждане на рибата като че ли въдицата изведнаж се "стягаше" и рибата се вадеше много лесно. Не знам как по-образно да го обясня, но учудваща е тази промяна в поведението. Отделно, че на външен изглед тъмното чери стои пленяващо. Ако търсиш пръчка за лежерно удоволствие и предпочиташ финеса на по-леките класове ще я вземеш нея.
Двата описани от мен модела на сейдж с G5 графит имат видимо много бързо затихване на вибрациите, снижено до минимум аксиално усукване, чувствителност и впечатляваща здравина при фин дизайн и стандартен висококачествен хардуер.

И на двата модела по западните форуми маниаците са определили висок рейтинг по отношение на Swingwight, TP(Tip power) и PR(Power Reservoir). Това разбира се е емперизъм, но все пак дава представа за качествата на пръта. Коментират се топ енд пръчките от водещите фирми в бранша. В момента от коментарите там палмата държи новия HeliosZG(Tip flex) , на другия край са много учудващите замерени параметри на Marksman. Интересно е вече намесването на скандинавците в дискусиите с Loop Opti и LPXe.
Най-върлите спорове се водят за ZA, BхII и GLX. Все още се ползва XP'то като жалон за сравнения. ZXL'a по строй го сравняват със старата LL серия на сейдж, но остава в страни като оспорва чувствителността на WT на фона на определено по-мощната бланка.

Дълго стана. Дано съм бил ясен за да те ползва написаното ог мен.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 2:12 pm 
Аватар

Док, невероятен си! Благодаря много! Добих съвсем точна представа за разликата в двете пръчки.
Първо се бях навил за Z-Axis, защото Byron-a ми е бързичък и сякаш свикнах на бързата акция. Обаче в последно време се усещам, че сякаш малко по-бавен ритъм ми пасва повече. Инак Z-Axis, от това което аз съм чел го сравняват с оръдие, невероятно мощна пръчка която хвърля с лекота. Докато за ZXL не видях никакви суперлативи, но това сякаш е разбираемо при нарастващото търсене на бързи пръчки. Roll cast-а също ме вълнува много и това още повече накланя везните в полза на ZXL. А и от скоро се запалих по spey cast, който се получава завидно добре с Byron-a на дистанция до 10-12 метра. Очакванията ми са с класна сопа поне на 15-17 да се справям по-добре, като за начало. Модела на който съм се спрял е 9 фута, 5-ти клас, залитах малко и към 4-ти, но Борислав ме разубеди. Ще премисля още малко нещата, защото инвестицията си е сериозна.
Още веднъж ти благодаря за точното описание!
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 3:06 pm 
Аватар

Бобо, мятял съм с ZXL 9 фута 5 клас и се учудих на разликата с моята - по-дългата определено излъчва много сериозна мощ.
Преди дни разглеждах в магазина ZXL 9 фута 4 клас и тя като че ли много повече ми хареса.
Също при твоите изисквания виж и ZAxis 9 фута 4 клас. Няма нищо общо с който и да е байрон.
Дано и някой друг даде практическо мнение за споменатите пръчки. Ще ми е интересно и на мен защото повече мнения дават по-пълна представа, а и аз не съм толкова напреднал с кастинга за да бъда меродавен.

Инвестиция наистина е сериозна и най-правилно би било да пробваш с един шнур на живо преди да купуваш.
Успех.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 3:36 pm 

Док останах с впечатлението, че имаш и TCR на SAGE, на Bobo въпроса беше конкретен, но ако имаш споменатият модел или си работил с него, моля сподели впечакленията си? Малко особена :D трябва да е тази сопица, поне от рекламните писания за нея!
Поздрави :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 4:05 pm 
Аватар

Делчо Пенев написа:
Док останах с впечатлението, че имаш и TCR на SAGE, на Bobo въпроса беше конкретен, но ако имаш споменатият модел или си работил с него, моля сподели впечакленията си? Малко особена :D трябва да е тази сопица, поне от рекламните писания за нея!
Поздрави :D :D :D

Какво да е особена щом и аз успявам да мятам с нея. Моята е 905-4 малко по-бърза, малко по-мощна, малко за по-големи риби :D :D :D
Това е в общи линии. Взех си я за Дрина, че там яко маане пада :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 4:42 pm 

Щото само за майстори била убавицата :D :D :D , та това предизвика интереса :? ми за TCR-а

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 5:04 pm 
Аватар

Делчо Пенев написа:
Щото само за майстори била убавицата :D :D :D , та това предизвика интереса :? ми за TCR-а

Не знам защо, но с името и Technical Casting Rods (TCR) внасят смут в душите наши.
Съвсем стандартна и много хубава пръчка с която майсторите наистина мятат много. А ние се опитваме колкото можем :D :D
Четворката си е направо универсална в дължината си за повечето условия у нас.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2008 12:30 am 
Аватар

Чрез един бърз експеримент с Даимъндбек Уестърн, клас 4 установих,че според комън цент системата всъщност ефективния й клас е доста по-нисък. Направо закачих на пръчката едно пликче с 34 монети от две стотинки, които според таблица "В" отговарят на 4-ти клас, и вместо да се огъне на 1/3, тя си се огъна цялата. Не правих опити да я нагласявам. Да не излезе, че много меките пръчки са едва ли не нулев ефективен клас (а всъщност тя и пети клас шнур си мята). Имате ли коментар?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2008 7:35 am 
Аватар

А ся де.....бахти и мистериите :lol: :lol: :lol:! Предлагам Венци да се намеси - май само той е мерил пръти по системата, така че има някакъв опит. Поздрави!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2008 9:07 am 

Здравейте.

Първо искам да разсея една заблуда, която бате Райко разпространява :D - а именно че аз меря пръти по Common Cents. Това не е така: все още нямам установка, на която да закрепвам пръти, така че да са обективни и точни (и лесни) измерванията. Единственото, което съм правил (когато почнах да чета Common Cents и се възбуди интереса ми), е да сравнявам акцията на пръти с еднаква дължина, и то само относително - не съм мерил ъгъла в градуси, а само съм видял че на единия прът е по-голям отколкото на другия. Толкова засега :oops: .

Що се отнася до експеримента с Diamondback-а, имам едно подозрение.
Може би греша, за което се извинявам предварително на Владо, но все пак да питам.
Владо, ти какво имаш предвид че пръчката се огънала цялата, а не на 1/3 ? Че си очаквал връхната 1/3 от бланката да се изкриви, а останалата част да остане права ли? Ако е така, то си разбрал неправилно идеята на точно това измерване (вината за което вероятно е изцяло в нескопосания ми превод :oops: ).

Идеята е следната:
Закрепяш пръта (бланката) в хоризонтална позиция, на височина от пода примерно метър и половина. Да приемем хипотетично за удобство, че точно зад закрепения прът има вертикална стена (панел), на която можеш да си чертаеш спокойно. Та значи, закрепил си пръта, така че да съвпада (горе-долу) с една хоризонтална линия А, начертана на стената. Да речем че пръта ти е дълъг 210 см, т.е. 1/3 от него е 70 см .
На стената начертаваш линия Б, пак хоризонтална, на разстояние 70 см надолу под линия А.
Помним че пръта е закрепен (застопорен в задната си част) хоризонтално на линия А.
Сега почваш да слагаш монети в пликчето (закрепено за върха), докато върха се отклони надолу и достигне линия Б. Броя монети, които отклонят върха точно до линия Б определя ефективния клас.

Това е идеята; май пак го обясних неясно - дано си ме разбрал, иначе като видиш наживо как става ще схванеш веднага.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2008 11:44 am 
Аватар

Венци, разяснението ти е много точно- аз измервах 1/3 върху самата пръчка, вместо отклонението от върха към земята. Ще повторя опита правилно и ще докладвам.

А превода ти е страхотен. Жена ми превежда отвреме на време и казва, че по принцип това е недотценявана работа- в нея се влагат много труд и усилия- особено ако текста е специализиран.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа