Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:54 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 15, 2010 9:38 am 

Извинявам се, че се намесвам в дискусията ви за макарите.

Ангел, имам въпрос по снимковия материал. Забелязвам, от снимките в темата, както и от снимки на други пръчки, правени от теб, че заливките, които правиш, съвпадат с идеала ми за заливка на водач: прави, тънки, без натрупване на излишен материал, дотолкова че си личи издатината от крачето на стрипера, като тя е покрита с равномерен слой лак, точно както и останалата част от заливката. В тази връзка, би ли споделил, с какъв лак работиш - FlexCoat, FlexCoat Lite, или нещо друго, и с колко оборота в минута го въртиш?
Благодаря предварително!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 15, 2010 12:10 pm 

Пръчката изглежда супер.Искам да питам/много съм неграмотен /допълнителната дръжка ползва ли се при кастинга ,или е за удобство при вадене на рибата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 15, 2010 9:37 pm 
Аватар

Здравейте,
извинявам се за закъснението, но сега се връщам от командировка в ориента.. :D

Ventzi_A написа:
Извинявам се, че се намесвам в дискусията ви за макарите.

Ангел, имам въпрос по снимковия материал. Забелязвам, от снимките в темата, както и от снимки на други пръчки, правени от теб, че заливките, които правиш, съвпадат с идеала ми за заливка на водач: прави, тънки, без натрупване на излишен материал, дотолкова че си личи издатината от крачето на стрипера, като тя е покрита с равномерен слой лак, точно както и останалата част от заливката. В тази връзка, би ли споделил, с какъв лак работиш - FlexCoat, FlexCoat Lite, или нещо друго, и с колко оборота в минута го въртиш?
Благодаря предварително!

Венци, темата е за въдицата, макарите после дойдоха ...

..много от снимките съм ги правил на макро режим. Сиреч, няколко пъти са увеличени. Умишлено така ги направих за да се види ясно каква е заливката :D макар, че след това много от детайлите не са видими с просто око или пряко казано: в действителност изглеждат много по-добри :D
Ползвам FlexCoat High Build Formula. Въртя с 6 об./мин. макар, че бих искал да може в диапазон - 10 до16 оборота, но не повече.
За самата заливка... как се прави да бъде без абсолютно никакви шупли (мехурчета), да бъде тънка или дебела - равномерна и всичко останало, ше трябва да се покаже. За това когато речеш на драго сърце ще обяснявам и демонстрирам :D инак е много за писане..

svinyata написа:
Пръчката изглежда супер.Искам да питам/много съм неграмотен /допълнителната дръжка ползва ли се при кастинга ,или е за удобство при вадене на рибата.

Допълнителната дръжка я ползвам при воденето на стример и най вече когато имам закачен "лиген" на кръста :D

Поздрави
А.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 16, 2010 10:47 am 

Благодаря за бързия отговор, Ангел!

На снимките ти достатъчно си личи доброто изпълнение; а вярно е, че не могат напълно да отразят красотата на реалността.

Питах за лак и обороти, защото аз в момента имам проблем с връзката между тях. Ползвам LS Supreme Duragloss на U40, и въртя с 5 об./мин.
Чувствам обаче, че тази скорост е твърде бавна за този лак, и обикновено заливките ми се стичат към средата - там стават малко по-дебели отколкото в краищата. Единственото решение е да обръщам на ръка бланката на 180 градуса през 1-2 минути, като отначало обера излишния лак, и едва след като почне да полимеризира и сгъстява лака (40-60 минути), да я оставя да се върти.
Това обаче е бавно и малко досадно, пък и трябва да се заливат само по 1-2 водача едновременно.
Подозирам че между 10 и 20 об./мин. биха решили тоя проблем с конкретния лак. Иначе когато (за кратко) заливах с паркетния лак, установих, че той много добре се съчетава със скоростта 5 об./мин. - но той е доста рядък, почти като вода в началото. Може би трябва да опитам и с някакъв професионален продукт на полиуретанова основа.

Отново благодаря за отговора.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юни 16, 2010 1:41 pm 
Аватар

Венци, не съм правил заливки с друга смола (лак) освен с FlexCoat, но и със LS Supreme Duragloss на U40 трябва да стане.

Аз мисля, че при 10 - 12 об/мин. ше бъде добре. Оптимално. Много бързото въртене може да измести лака в една посока, особено ако е по-рядък както и ако е по-гъст и с много бавни обороти.
Винаги съм си мислил, че ще е добре да мога аз да регулирам оборотите в диапазон, например от 5 до 20 об/мин. Така ще мога в зависимост от темперетурата в стаята и гъстотата на смолата да настроя въртенето както на мен ми се иска.

В твоя случай всичко е както си трябва и трябва да стане, а за стичането, изместването или събирането на лака върху заливките.. ше трябва да покажа как го правя за да стане добре. С писане ще е трудно :D
Иначе 5 об/мин. мисля, че са достатъчно за да стане перфектно дори и с LS Supreme Dura gloss на U40 !
Ще трябва да се направи :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часовете са според зоната UTC + 2 часа