Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:14 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Въпрос
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 1:42 pm 

Колеги, някой знае ли, какво означават след # на пръта цифрите обозначаващи тежест, например #2/4-5g, на фирмата LOOP?

http://www.looptackle.com/website1/1.0. ... /index.php

Поздрави :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Въпрос
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 2:42 pm 
Аватар

Делчо Пенев написа:
Колеги, някой знае ли, какво означават след # на пръта цифрите обозначаващи тежест, например #2/4-5g, на фирмата LOOP?

http://www.looptackle.com/website1/1.0. ... /index.php

Поздрави :D

Здрасти Делчо, гледаш интересни пръчки значи :D :D
Ще се опитам да ти отговоря теоретично.
Като направих най-обща справка за стандарта AFTMA виждам че въдица 2 клас би трябвало да изхвърля шнур 2 клас с тежест за първите 30 фута в толеранса 74 - 86 grains.
В нашия случай производителя освен класа е посочил и грамовия толеранс на изхвърляне на пръчката , т.е. от 4 до 5 грама. Като приложим сравнителната таблица за AFTMA стандарта виждаме че толеранса за 2 клас в грамове е приблизително от 4.8 до 5.7 грама. За конкретната пръчка обозначения толеранс в грамове е под минимума и преди максимума за втория клас (изместена e в ляво към по-нисия клас.) стандарта. Това ме ме кара да мисля, че пръчката ще бъде по-чутвителна и с по-прогресивна крива на огъване. При ползване на адекватен шнур сигурно усещането ще е много добро.
Този начин на означение е характерен за скандинавските производители и дава като че ли по-пърна представа при гледане по каталозите отколкото само посочения клас.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 2:52 pm 
Аватар

Док, не знам дали си отговорил на набора теоретично, но със сигурност - повече от точно :lol: :lol: . Това означават тези означения. Между другото, когато миналата седмица се видяхме с Ачо и Иван Михайлов, Ачо ме питаше за бланки, които да са хем къси / 6 фута / хем бързи, хем нисък клас. Казах му, че практически на тези характеристики отговарят УЛ спининговите бланки и много от задокеанските билдъри съвсем спокойно ползват такива бланки за такива специфични пръти. Просто при тях трябва да си извърши преобразуването от изхвърляна тежест към грановите стойности по АФТМА. Поздрави!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 3:02 pm 

Благодаря Док :D , и аз си мислех, че е нещо такова, като обозначенията при спининговите пръчки, а и не само при тях! Например #5 шнур е около 20g (целият) и не ми се вързаха нещо нещата, но и тези допълнителни дани наистина е много добро, че ги дават скандинавците, а и ни показва още нещо от характера на пръчката в такъв случай!
Приятелски Поздрави :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 01, 2008 3:24 pm 
Аватар

Бате, казваш къса и бърза бланка - интересно колко ще е чувствителна за малките класове и де ги тез големи риби да се преборват на късо място. :D :D
Мисля си за TXL на Сейдж( имат 363-3 TXLB) - Не го ли одобрявате.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 02, 2008 6:01 am 
Аватар

Док, здрасти!! Нуждата на Ачо от такваз бланка идва от мястото, не от рибата. По описание става въпрос за силно обрасли места, в които възможностите за движение на пръта са почти нулеви / отклонения от порядъка на 40-50 см. /. Идеята е къса и много бърза бланка, за да предава движението на шнура веднага. По принцип билдърите ползват два подхода за да направят подобни късаци - или ползване на УЛ спинингови бланки, или комплектовка на прът от различни бланки - различни основа и връх или елиминиране на основа при многоснадкова въдица. Когато ви превеждах историите на Морган той споменаваше, че и до днес един от двата му фибростъклени пръти е направен по този метод - различна основа и връх. Друг е въпроса, че тук нещата са усложнени много - трябва да имаш директен контакт с производител на бланки, за да направиш подобно нещо....
Поздрави!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 02, 2008 9:14 am 
Аватар

Разбрах бате Райко, така е явно.
Има такива бланки отговарящи донякъде на описанието. За 2 и 3 клас най-късите са 6.6 фута. Гледам и един кит на 5.6 фута но 4 клас. Дилъра шипва до нас за две седмици.
Ако на Ачо ще му вършат работа нека се обозначи.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 02, 2008 9:10 pm 

Привет!
За много малки рекички. Претендирам да съм замятал на доста малки потоци. Почти 40 см, та и по-малко. Върши работа и доста "бавна" тоежка. Каква е целта? Да се получи добро кръгово. Който обаче го може с много твърда и къса вудица, трябва да е неоябвен световен шампион. :D :D :D :D Когато над нас или зад гърба ни доста храсти решението е само кръгово. Освен ако с твурда и много къса въдица, замятате и без торба. :D :D :D Ама никаква, като с дирекетен телескоп.
Местата. Просото тези снимки ми попаднаха . На малка река става и триметрова мухарка. Така става, когато разполагате само с това! :D :D :D :D :D :D
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Тук е 28 см у горатЪ. :D :D :D :D :D
Изображение
Бат Райко, това за билдърите, които споменаваш мисля е друго. Има движение на мухаро-блесначи. Имат мухарка със спинигови водачи. Играят и на двете игри с една въдица. УЛ или МУЛ/ мега улатра лайт/. Цяла каста са.
:D :D :D :D :D
Поздрави!
Делчо сори, че малко направих завой в ремата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 03, 2008 10:28 am 

Здрасти Ванка :D , важна е информацията, лекарството за болките ни :D , завоя го заеби :lol: !!
Поздрави :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 03, 2008 11:38 am 
Аватар

Здравейте пациенти :lol: :lol: !! Чекайте и аз да врътна некой завой...Ванка, представи си да кажеш - аз съм МУЛ......това звучи гордо :lol: :lol:..Между другото, навремето са били доста разпространени тези "комбо"-та, за които Ванката отваря дума...виждал съм подобни неща на Орвис. Поне старите предложения са с цяла коркова дръжка, по която свободно се движат алуминиеви халки с оглед по-предното / спининг / или по-долното / муха / закрепване на съответната макара. Водачите са никелирана тел, много интересно завъртяна - прилича на спинингов водач, изтеглен към едното си краче...То и сега французите са големи почитатели на този тип макародържачи при другите си пръти! По-новите предложения имат много находчива система за обръщане на дръжката....няма как да ви го обясня, като се сетя къде съм го гледал направо ще ви пусна снимка на системата. Пигенсон, прав си за кръговото...не го умея кой знае колко добре, но също смятам, че то е разумния подход за "излизане" от подобни ситуации, поднесени от околната среда. Ачо обаче говори за много тегава ситуация - той говори за места, които са буквално тунели от растителност - т.е. отвсякъде, включително и отгоре, което предполага, поне теоретично, единствено възможната траектория на шнура да следва "тунела", т.е. линията на реката....В тоя смисъл кръговото може и да не е вярната рецепта - има един момент при него, в който шнура има една "горница"...или трябва да се прави клекнал кръговото, за да се компенсира "издигането" на шнура......Абе ние на ТЕЦ-о и Терминал-о ги неаме теа ваш,те пъстръвови проблеми :lol: :lol: :lol: . Поздрави!!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 03, 2008 3:29 pm 

Bate Raiko написа:
тегава ситуация - той говори за места, които са буквално тунели от растителност - т.е. отвсякъде, включително и отгоре, което предполага, поне теоретично, единствено възможната траектория на шнура да следва "тунела", !!!

Здрасти Бат Райко,
Ачо можеби обмисля това как да стане и за това ти го поднасяш като въпрос. :D :D :D :D :D
Решението е / тази ситуация съвпада с т.нар. Тунелен кастинг( замятане в тунел). Да не се бърка с тунелен ефект. :D :D :D :D :D :D /:
1. Решение - "САандански лък" :D :D :D :D Мухата се придържа със свободната ръка и се опъва до напрягане на мухарката. След това се пуска. Метода е описан в един от акуловите разкази. :D :D :D :D :D :D Работи перрфектно.
2. Метод- "марбъл троут р. Мозер лине" - слага се олово, ако се лови на нимфа. По тежко и се замята със свободната ръка. Като камък. :D :D :D :D Взаимстван от монтаж на Мозер за марморати.
Ся, относно мухарките дет питате. Смятам, че производителите на реномирани сопи са доста по наясно, кое за кое става. В тази връзка щеше да има поне 10 модела 150 см. мухарка ултра и доста " бърза". :D :D :D Самият Бат Райко има най яката колекция от МУЛ мухарки .
Поздрави!
П.С.
Забравих:
Тунелен кастинг 3:
Предишният ден се правят сухи тренировки. Най-подходящата позиция
се бележи с нишан. Тук там, се откършва някое друго пречещо клонче. На сутринта замятате с "нормална" мухарка. Стига да не сте прекалили с ракията и да нямерите нишана......

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 03, 2008 5:22 pm 
Аватар

По нашенски става у коридору на мъзата покрай каците со ланското лисиелу зели и кочанитъ с празъ. Що сакаш реалистично ие като у тунело, само триебе да уцелиш бочвиетъ со виното.

Те на това му викам язе каст! :D

Со Здраве :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 03, 2008 6:43 pm 
Аватар

Иване бре....пак утепа рибата с тия моабети :lol: :lol: :lol: :lol: . Майтап, не майтап, веднъж по Чиш и Пиш гледах един пич с блеснарка как умее Решение №1 / Санданския лък :lol: :lol: / до съвършенство!!!! Поздрави!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 04, 2008 9:33 am 
Аватар

И ти не оставяш по-назад с лафовете бате :)

веднъж по Чиш и Пиш ............. хехехе :D :D
Като го прочетох щях да падна от смях и за малко щеше да има пиш..

Искрени поздрави :D :D :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Сеп 12, 2008 9:08 pm 

Колеги, има ли инфо?
За късите и много бързите въдици. Ачо ако е намерил да сподели. Трябва новите/Ибавини/ да ги чуваме/.
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа