Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:57 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 4:02 pm 
Аватар

Остана най-трудната част със заливките, но изчаквам да се позатопли малко.

1. Бланки Batson Rainshadow, 3 части, 10 фута, 5 клас (май и повече).
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

2. Бланки Tiger Eye 7.6 фута, 3/4 клас, 4 части.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

3. Мерак ми е да го "пипна" този Бамбук. Стара бланка, която купувайки я трябваше да е ребилдната, но беше напревено ужасно, та се заех да я "освежа".
Изображение
Изображение
Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 5:47 pm 
Аватар

Пламене, евала бате \:D/ \:D/ \:D/ !!!! Радвам се, че все повече колеги приемат предизвикателствата на род билдинга!!
П.С.1: Тигровото око си го барнал с една от най-хубавите дръжки, измисляни в хобито \:D/ \:D/ .
П.С.2: Не го приемай като търсене на кусури- на тигровото око / поне при него имаш общ план на пръчката / ми се струват доста три водача, от които два стрипера, на секция. Хвърлял ли си око на класическите схемите за разположение на водачите....
П.С.3: Тренирай заливките предварително...знаеш, че там връщане назад нема :wink: :wink: !!
Още веднъж - поздрави за мерака и успех в начинанието!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 7:45 pm 
Аватар

И аз забелязах големия брой водачи на втората сопа и близостта на двата стрипера.Виждат ми се множко,но ти си знаеш. \:D/
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 7:57 pm 
Аватар

Ау, цветът на бамбучката е много мазен! Страшно ми харесва! Дръжката на тигърчето също цепи мрака!
Евала, колега \:D/ Със здраве :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 9:14 pm 
Аватар

Благодаря за хубавите и откровенни думи. :smt023
Очаквах въпросите за втория стрипер.
Сигурно знаете де, но това е така наречения Taming Guide, или "успокоител". Слагат го на по-високи класове, но съм го виждал и на 2-ри клас мухарки. На мене лично визуално ми харесва много, пък е и нещо различно, защо да не пробвам, нали това е магията на родбилдинга. Схемата се различава от класическата само в разположението на двата стрипера, като втория е винаги на 5 инча от първия. Така първия стипер се измества назад с 2.5инча, без значение от класа, което за мен си е като бонус предвид не толкова дългите ми ръце.
Има доста изписано из презокеанските форуми, например http://www.rodbuildingforum.com/lofiver ... 13345.html, ако се поровите още ще намерите повече инфо.

Ето Батсъна и над него бътовата секция на Тигровото око:
Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 9:33 pm 
Аватар

Пламене, здрасти!! Както се казва - човек се учи, докато е жив :wink: :wink: , определено не бях запознат с въпросното чудо :roll: :roll: . Сега се сещам, че скоро през Ибейката минаха две къстъм пръчки, които изглеждаха точно по същия начин с двойка близки стрипери....
Поздрави и ще чакаме крайния резултат с нетърпение \:D/ \:D/ \:D/ !!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Фев 27, 2011 9:47 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
П.С.1: Тигровото око си го барнал с една от най-хубавите дръжки, измисляни в хобито \:D/ \:D/ .

Бате Райко, лични благодарности. И на мене тази форма ми е любима. На следваща (пак тигрово око ама 7 фута) мисля да експирементирам с нещо като обърнат халф уелс.
Така, а за дръжката на Батсъна - исках да я нашаря като смеся корковите шайби с шайби от брезова кора, получава се много красиво до момента в които започвам да оформям отвора за бланката. При въртенето на пилата дръжката се цепи точно в брезовата кора, която по структура е многопластова. Направих и втори опит със същия резултат и се отказах. Вероятно би било по-добре ако на шайбите предварително се прави отвора по бланката и се лепят директно на нея.Та от остатъка спретнах бъта, при по внимателен поглед се виждат брезовите шайби. Американците правят цели дръжка от тях, но точно на тебе ли го казвам.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 28, 2011 7:50 am 
Аватар

Пламене, няма защо да ми благодариш....Хората са казали - убавото си е убаво, както и да си криви човек душата :D :D :D !! Тая форма, между другото, е с доста интересна история. Френчетата имат т.нар. "тюлип" / лале /, която обаче не е идентична с "бухалката" / жа ми извините тая волност на езика, ма пусто нашенско мутренско минало/настояще..... :oops: :oops: /. Нея можете да я срещнете много рядко -готов съм да се обзаложа, че това е една от най-рядко ползваните форми в индустрията, при все че е една от най-приятните за очото. Лично за мен - непонятно поради что :roll: :roll: :roll: . Както и да е - ползването и у нас говори само положително за естетическите нагласи на нашенските билдъри!!
Ся за дървото....навремето бех полудел по тия дръжки, която лудост се изразяваше в оцветяване на корковите дръжки с лазурни лакове :oops: :oops: :D :D !! Може би има йощ в обръщение има некоя и друга вапцана шибучица от "ранния" Бат Райко \:D/ \:D/ \:D/!! С времето тоя ми мерак отмина, но наистина има дръжки от комбинирани дървесини, които грабват очото и са си направо за витрина......Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 28, 2011 2:15 pm 
Аватар

piratus, Поздравления за ентосиазма :D Гледам трудното си го минал, остава най-лесното - заливките. Защо ще чакаш да се затопли? Тогава се ходи за риба, а сега се правят мухи и въдици :wink:
Дерзай :D

Bate Raiko написа:
..наистина има дръжки от комбинирани дървесини, които грабват очото и са си направо за витрина...

Точно Баце! В някой случай само "грабват окото", а са само за витрина..
Обичайно дръжката се прави от еднороден мат'рял и ако се търси екзотика то се подбират различни шарки, но ако ще е корк по-добре да е само корк, ако ще е дърво, също така. Обикновенно ако се слагат детайли те са в краищата на дръжката, там където няма натоварване (захват). Ако на мястото на захвата се вгради детайл, различен по плътност от корка, колкото и добре да е шлайфана дръжката, вследствие на употребата на това място ще се появи ръб или неравност. Просто заради разликата в плътноста на мат'ряла. За това ако не се обърне внимание на тези неща, дръжката е повече за витрина отколкото за употреба..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 28, 2011 7:57 pm 
Аватар

Поздравления за новаторството Пламене!
Ти пробва ли тва с двата стрипера как работи?На мен ми се струва,че ако резултатите са впечатляващи това би се наложило веднага при големите производители.Не приемай думите ми като укор,напротив форума е затова да се научават нови неща.
Наздраве!!!
Веско :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 28, 2011 8:37 pm 
Аватар

Сяяя, не знам за това с разтоянията между двата стрипера, ма мойто завалийче (Кроато) :lol: си метка доста прилично с нейните 2 стрипера...вЕрно, малко по-отдалечени са в сравнение със тази снимка, но... Бързам да уточня, че почти нищо не отбирам от схеми за водачи, но споделям пряко наблюдение :wink:
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 28, 2011 11:04 pm 
Аватар

Bate Raiko написа:
която лудост се изразяваше в оцветяване на корковите дръжки с лазурни лакове :oops: :oops: :D :D !! Може би има йощ в обръщение има некоя и друга вапцана шибучица от "ранния" Бат Райко \:D/ \:D/ \:D/!! С времето тоя ми мерак отмина, но наистина има дръжки от комбинирани дървесини, които грабват очото и са си направо за витрина......Поздрави!!!

Бате Райко, ще направя опит да върна спомена ти по тази лудост. Ето една коркова дръжка "байцвана" с "Tru-Oil Gun Stock". Резултата определено ми радва окото, та дори и ръката. Не бих казал, че е по-добре на пипане от натур корк, но очаквах по-лошо усещане при риболов от подобна дръжка.
И Ачо е прав за съмнителната практичност на дръжката "мелез", ...но свят широк и вкусове всякакви.

Изображение
Изображение
Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Фев 28, 2011 11:16 pm 
Аватар

vesko написа:
Поздравления за новаторството Пламене!
Ти пробва ли тва с двата стрипера как работи?На мен ми се струва,че ако резултатите са впечатляващи това би се наложило веднага при големите производители.Не приемай думите ми като укор,напротив форума е затова да се научават нови неща.
Наздраве!!!
Веско :D

В никакъв случай не приемам каквото и да било като укор.
Не съм пробвал как работи при кастинг, но при статично натоварване например ми харесва по-равномерното разпределяне на натоварването нищо, че е при бътовата секция. Рискувах. Но не очаквам и впечатляващи резултати. А и ако всичко новаторско и впечатляващо се прилага в заводските версии няма да има тунинг компании или родбилдъри въобще, нали :?:

Между другото, всеки може да пробва на любимата си вудичка, като монтира едно стриперче пред заводкия с тиксо например и да усети има ли няква разлика \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 01, 2011 12:17 am 
Аватар

Длъжен съм да спомена и за безрезервната помощ от Илиянски. Друго си е да имаш такъв човек практик "под ръка". Благодаря Илиянски, ама ти си знаеш :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Мар 01, 2011 7:53 am 
Аватар

Илиански е ПИЧ отсекъде :D :D :D :D !!
Ачо, със сигурност си прав и подобни хибридни дръжки, особено след дълго ползване вероятно ще "нацъфтят" неприятно......Жоре, баце, втория стрипер на Кроа-то следва логиката на класическите схеми за разположение на водачите, докато тук имаме едно "заковано" разстояние за отстояние между двата стрипера...Инак доста фирми се ориентират към втория стрипер, особено в по-тежките класове.
Пламене, много отдавна попаднах на едно кратко филмче / мисля, че даже го бях постнал и тук /, в което дръжката я намазаха с тоя корковия призървър / ако не се лъжа и в магазина на Акулата го има /, врътнаха я на много високи обороти и отгоре я минаха с едно парцалче / предполагам вълнено /. За секунди дръжката изпуши, процедурата спря и ефекта беше страхотно изглеждащ обгорен корк със запазени останали свойства - дишащ, нормален на пипане и т.н.....Между другото дръжката савсем не изглежда зле с тоя Тру Ойл...Между другото туй нящо е доста ползвано от род билдърите....
Абе....в експериментирането му е майката :D :D :D :D !! Поздрави и Честита ви Баба Марта \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ !!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа