Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:26 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Тунинг номер 3
МнениеПубликувано на: Съб Май 28, 2011 3:42 pm 
Аватар

Здравейте фенове на майсторенето!
Някои от вас си спомнят,че преди около година бях превързал наново едно чешко стъкло"Шекспир"/лиценз/.След като полових известно време с него ,зимъска реших да му разкажа играта и го разфасовах докрай.
Исках да го намаля от 2,55 на около 2,20 и да направя шпиготова връзка между двете колена.
След доста проби и грешки накрая се получи това:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Това стъкълце тежи 3,7 унции или 106 гр.,от които 14 гр.е макародържача...Дръвцето му е от бат Райковите заготовки,а металните части са от Ибей.Новата дължина е 7'3" или 2,20м.Шпигота има резерв за износване около 5 мм.
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Май 28, 2011 3:44 pm 
Аватар

Пуснал съм темата два пъти.Моля за извинение!
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Тунинг номер 3
МнениеПубликувано на: Съб Май 28, 2011 7:40 pm 
Аватар

vesko написа:
След доста проби и грешки накрая се получи това...

Разкошно изглежда!
Сега остава да кажеш нещо повече от кухнята за скъсяването и шпигота, металния хардуер на коя фирма е, също и с какъв шнур и клас мята най-приятно до десетте метра.

Поздрави Веско, майстор си!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Re: Тунинг номер 3
МнениеПубликувано на: Съб Май 28, 2011 7:48 pm 

Определено по-интересно е какъв клас е била пръчката преди преработването и и какъв клас се е получил след това.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Май 29, 2011 7:03 am 
Аватар

Малиии......шок и ужас :shock: :shock: :D :D !! Веско, убавинята е станала страхотно <winers <winers !!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 30, 2011 1:55 pm 
Аватар

Мишо,какво по-конкретно те интересува за скъсяването и шпигота? Ето от кого взех никел-силвъра:http://cgi.ebay.com/FLY-ROD-REEL-SEAT-3-sets-NS-cap-ring-hardware-/150608406260?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2310f5e6f4Трябваше да е тъмен,но дойде лъскав!?!
Аз хвърлям с кеф с ВФ4 и ДТ4,но както знаеш със стъклата се хвърлят без проблем три поредни номера шнурове.Особено до 10-12 метра.Иначе мухарката си беше 4/5 клас и сега си е почти същата.Скъсяването беше и на двата бът-а,защото старата сглобка беше тип овър бът.
Акцията беше фул флекс и се запази.За много "капацитети"-пълна мекица... :lol: :lol: :lol:
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 30, 2011 2:40 pm 
Аватар

Веско, благодаря ти за отговора.
То е ясно , че стъклата нямат съвсем точен клас - мяташ с шнур според както ти е кеф :D

Пък нека да си пълни "мекици" \:D/

п.с. кефа от ламигласа за суха муха просто е невероятен дори и сравнен с wt'то същата дължина и клас :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 30, 2011 3:42 pm 
Аватар

Здравей,Веско
Цитат:
Мишо,какво по-конкретно те интересува за скъсяването и шпигота?

не знам за Мишо ,но мен ме интересува конкретно колко сряза от върховата секция? Мислиш ли,че няма да има проблем при шпигота като е отрязано част от подсилената според мен част?Имам в предвид,че дали е шпигот или овър бът освен основния плат /графит или стъкло/ се подсилва и мястото на снаждате.Ако мислиш да използваш пръчката за риболов искам да те помоля да споделиш след няколко риболова дали има проблем.
Питам понеже преди 2 год.така преправих едни бланки на Томас и Томас всичко изглеждаше и работеше добре докато не го подложих на реален интензивен риболов.Счупи се точно върховата секция при шпигота.Та именно това ме кара да мисля ,че технологично там трябва да е подсилено още в процеса на правене на бланката.Навивките конец и смолата дори и Flex Coat мисля не биха свършили работа.
Не съм капацитет а по скоро експериментатор, затова питам :oops: .
Ако може да пуснеш и снимка на тази част от въдицата за която ти говоря .

Поздрави

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 30, 2011 6:13 pm 

Здравейте, момчета!
Веско, поздрави за труда. Както вече съм писал,стъклото дълго време е "новото чудо", призвано да изхвърли историята/бамбука/ на боклука! Това не е станало, и никога няма да има мат`риал, който да замести бамбука-защото във класическия мухарски риболов/не на плувка, с оловце на линията/,той е Бог.
Хората се убедили много бързо,че една лека и мека пръчка/стъкло/не може да стъпи на малкият пръст на една със същата дължина, изработена по австрийската школа от Валтер Брунер,да речем.Във трескави търсения на нещо, което да "втвърди"стъклото,и да премахне ужасните колебания,се раждат две технологии, отпечатали се завинаги със златни букви- едната е "Уондъррод" на "Шекспир"/по -късно"Ъгли Стик"/, а другата е фамозният "Виперпроцес",на френската "Лерк".Лерк дълго време са продавали бланки,дълги 1,80,във всички универсални магазини.С тези бланки ,струващи стотинки,са уловени много риби, за които днес може само да мечтаем..Във книгата си"Риболов на муха за напреднали",Йоханес Щайнфорт описва как да си направим прът от бланка "Лерк", със който,цитирам: "На шега преодоляваме дистанцията 20 метра до предпазливият липан на Соча.."Щайнфорт, и неговата книга са завинаги със златни букви във пантеона на мухарството, разбира се..
Относно "Шекспир"- чехите тук отново направиха нещото, което могат най-добре-копие, по добро от оригинала!!Смело мога да кажа, че това, което беше чешката фреза "Декел" за машиностроенето, това е и чешкият Шекспир за мухарството-най-доброто...
Винаги ще си спомням с умиление за тази въдица, която така и не намерих ,да си купя...Всички стъкла, с които съм хвърлял след това, са ми се стрували смешни..
Стъклото винаги е било от леко, до много извратено-като белгийски свещенник :roll: :shock: \:D/
Чешкият Шекспир е ВЪДИЦА,ЗА РИБОЛОВ....
Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 30, 2011 7:22 pm 
Аватар

Ехее...палавници :D :D :D !! Илиански е отбелязал съвсем правилно - много от "шпиготните" въдици / поне повечето от тези, които съм пипал / имат допълнително удебеление / в известна степен сглобката прилича на класическа метална ферула и като че ли шпигота "влиза" в "чашката", а не се вмъква през бланката по подобие на телескопичното "разпъване" :roll: :roll: /. В крайна сметка обаче само и единствено производителя може да разкрие като как точно го правят.....Що се отнася до силата на смолата - Ачо ми е казвал, че с Иван са правили опити - грубо с конец са връзвали две метални парчета, заливали са ги с флекскоут, като след изсъхването са се опитвали да ги разединят......Голям зор е паднал :shock: :shock: :D :D , но предполагам, че Ачо ще разкаже по-точно приключението!! Имам спомени, че "фабричните" указания към бланките на Гати / прочути с лекотата и крехкостта си / изрично посочват билдъра да направи заливка на горната секция със смола най-малко 2 санта в зоната на контакт...Конкретно за тази въдица лично аз смятам, че заливката с флекскоут ще бъде достатъчна - стъклото е в пъти по здрав мат,риял от карбона :D :D :D!! Поздрави на опитващите :D :D :D !!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 30, 2011 9:53 pm 
Аватар

Мараба момци!
Илияне,сега не мога да ти кажа с точно колко сантимерта съм резнал горната секция,щото както писах в началото доста време я мъдрих тая сопа. :oops: Рязането не беше прост сюнет,а резултат от доста мерене,пресмятане и други подробности.Тука втори опит нямаше да има и сам се досещаш какво значи това...Нарочно разколачих отрязаната вече връзка,за да видя как са я подсилили.Става лесно с помощта на газовия котлон.Аз поне не видях допълнителни намотки.Знам,че се препоръчва по-дълга намотка и съответно заливка в тая част,но не ми се искаше.Пръчката я направих без претенции и си знам всичките недостатъци на изработката.Смятам да я ползвам в супер реални условия без никакво щадене. Ако се строши в този участък ще я префасонирам,но този път с горна удебелена втулка. \:D/ Като на ранните Орвиси.Имам нужния диаметър материал... :lol: :lol: :lol:
Данчо,ПОКЛОН!!! Винаги си ме кефил с това,че имаш какво да ни кажеш по темата.Вярно е ,че чешкото стъкло /това конкретно,а не последващите изгъзици/си го бива,но има и много други читави стъкла,с които си правиш кефа и мяташ ей така,на майтап двайсетте метра.Ако се наложи...
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 30, 2011 10:13 pm 

Веско-ооо, нещата опират до класическо капиталистическо мислене,по Маркс:" Защо е да правим истински ,живи въдици,които да стават за всичко!??" Ще направим "супернови, суперлеки.....ФаФли!?
Защо е да има коли като Пежо-404, с които минаваш Африка без път, красиви,широки ,удобни,прекрасно возещи, икономични,достатъчно бързи,нечовешки здрави!?
-Ще им направим обикновени коли,които за нищо не стават,но "със електроника", и "джипове"-които съвсем не стават,"но са по-така"..
И сега, излиза на рЯката някой съвременен тъпак, със последен модел нещо си,напъва се, се едно хвърля 5 кила бодлива тел,и като хвърли 10 метра горе-долу чисто/според него 20/,казва: "аз съм първият на планетата :shock: "
Няма го Гебетсройтер, да стане от гроба, да си вземе тоягата 1,50, и да ни излекува с голямото лекарство...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 30, 2011 10:45 pm 
Аватар

Здрасти,Веско,не знам колко вероятно е да се счупи ,аз просто казах какво се случи при мен.Със стъкло не съм работил и не знам колко е здраво.Дай боже да не се чупи и да лови риби пък другото е просто разговор.:D
Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Май 30, 2011 10:54 pm 
Аватар

:D .еййй пратих го преди да го довърша.А Радо ги е направил едни ,че да не може човек да се поправи :D
Исках да кажа,че предимството да можеш да си направиш въдица/демек родбилдинга/е в това ,че може да си я направиш така както ти харесва независимо какво ти казват или мислят другите :wink: .Та така пръчката изглежда много добра особено ми харесва дръжката.Някой ден като ми дойде музата и си довърша спея ще си врътна и едно стъкло като съм се ориентирал към бланки на ламиглас.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 31, 2011 3:58 pm 
Аватар

Правилно си се ориентирал... \:D/
Ето малко фотки от "кухнята".Не помня,че съм снимал,но:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Толкоз.
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа