За корка където влиза горния метален ринг на ъплокинг макародържача - верно е подложен на повече въздействия. Но всичко, според мен, е много субективно. Сериозните производители на макародържачи ги пращат с готова оразмерена корковата шайба, но не е проблем и да се направи същата, като се подбере шайба с най-малко шупли. Изработката отделно е от значение. Лично не виждам как ще се разруши този най-долен корков ринг ако е направен читаво от билдъра.
На самия въпрос даун или ъплокинг си мисля, че имено баланса е отговора. Личната естетика е друг въпрос. Също, че световно известни билдъри ползват макародържачи с винт от 5 клас нагоре...що ли.
При лека макара - според дължината на пръчката - даунлокинга ще балансира по-лесно системата. По-тежка макара при същата пръчка - приближена точка на равновесие в зоната на захват - ъплокинг ще е по-подходящ. Може би едно време масови са били даунлокинг макародържачите поради тежестта на бланките тогава. Но с графитите и съвремените стъкла при най-масовите дължини вече бланките са леки и това е излишно, а и отделно че така и самата макара става "опора" и може да се нарани при оставянето на въдицата. Дали не е и някакво залитане по течението, хора всякакви, избор също.
Както казваш, при добре балансирана в лек клас въдица, мятането е много приятно когато накараш въдицата да работи сама, стига тя да има тези качества като бланк и изработка. Говоря за близки и средни дистанции. Щото маането е типична "болест" на развитието, ама къде върви шнура и как, как полага лидера и мухата...мани, важното е че се "вади" целия шнур
На едни рано или късно им увира главата, че с болки в ставите и умора нема фън в тоя риболов.
Та тъй, квото и да бистрим секи си има поглед и личен избор. Всичко е напасваща се с-ма - човек, въдица, шнур - и както се нагоди така си и лови, стига да се чувства комфортно.
Важното е да не спира удоволствие от хобито, нали.
п.с. Нищо не споменаваш за кап&ринг макародържачите...за леки класове пръчки това си мисля че е истината...