Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Нимфи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Нед Мар 24, 2019 7:06 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Авг 23, 2012 10:20 am 
Offline

Регистриран на: Сря Май 14, 2008 4:37 pm
Мнения: 1768
Местоположение: София
Здравейте, приятели!
Това, за което ще ви разкажа днес, е едно интервю със един "последен мохикан", последният останал традиционен производител на пръти в Шотландия, и един от последните на Острова въобще.
Става дума за Хари Джеймисън. Това е безспорно един от най-добрите представители на класическата шотландска родмейкърска школа. Започва работа на 15 години ,във класическата работилница за производство на бамбукови мухарки във Каландер, графство Пъртшайър / Callander, Perthshire/ Фирмата е основана 1870 г.
След като работи 12 години във нея, нашият герой заминава да работи в Нова Зеландия, като инструктор по ски. Със завръщането си през 1975, старият собственик му предлага да купи фирмата, заедно със оборудването. Той приема, и оттогава фирмата " Clan Fishing Rods" със право се слави като "Ролс-ройса на мухарките". Фирмата има правото да носи кралският герб, и е официален доставчик на английският кралски двор. Изработва класически пръти от грийнхарт, и бамбук, и съвременни графитни пръти. Девиза на фирмата е " Ich Dien" /аз служа!/ ,който стои на грамотата, издадена лично от Негово Кралско Величество, Принца на Уелс.
Работилницата се намира на няколко минути от легендарната река Спей,откъдето започва историята ..
Хари Джеймисън, класик, романтик, забележителен майстор, въплъщаващ старите добродетели до мозъка на костите си, е една от последните живи връзки със старите времена:
"Размисли за мухарският прът"
"От самото начало искам да отбележа,че макар сега увлечението по къси пръти във сьомговият риболов е в апогея си, то за мен е неуместно, и е въпрос на нелепа мода, както при риболова на суха муха на пъстърва, така и на сьомга. Готов съм да се аргументирам за това.
Във риболова на муха първият значителен пробив започва със създаването на прътите от грийнхарт.Свойствата на тази забележителна дървесина започват да се разработват от няколко производители във Англия, със помоща на един-двама мухарски експерта от онези времена. Използването на бамбука идва по-късно, основно от Америка, където късите пъстървови мухарки добиват огромна популярност.
Със появата на бамбука елегантните, дълги пъстървови мухарки от грийнхарт отиват във историята, буквално за една нощ, докато във сьомговият риболов съществуват паралелно.
Работата е там, че първите двуръчни пръти от бамбук са къси, поради ужасното качество на лепилата от едно време.Под въздействието на огромните усукващи натоварвания при хвърляне, и влагата, прътите просто се разпадали от само себе си след време, дори без да ги клатиш.
Историята говори, че шотландските професионални мухари не са и чували за двуръчен прът със дължина 12-13 фута. Но пристигащите от Англия благородници ползвали, защото прекрасно владеели хвърляне през глава, и нищо не знаели за стила Спей.
Тогавашните експерти ,със 15- 16-,17- ,дори 22 фута прът/!!!!/ от грийнхарт, със копринен шнур и лидер от черво /катгут/ със лекота извършвали кастинг на дистанция 50 ярда, и повече.. Съмнявам се, че днес има много риболовци, уверено хвърлящи мухата на 45 метра..
Сега ни трябва много време и усилия, за да разиграем "стрелящата глава", и много бекинг, за да хвърлим далеч.
Сбъркахме ли, и -къде!?
Аз непрекъснато виждам на моята река /Спей/ през лятото риболовци, оборудвани със 12-14- футов прът, опитващи се да хвърлят огромна дистанция.- тъй като водата лятото е бистра, а рибата -изплашена от риболовната преса, и далеч. Но, този прът хвърля далеч по-малко, от 16 футовия!
Аз лично, никога не бих ползвал по-малко от 16 фута пролетта, и 17 фута за лятото!
Тази мода дойде от пъстървовия риболов на суха муха-те ни набутаха късия, тежък ,конусен шнур, със дълъг повод и суха муха накрая! И днес ние имаме къси, дебели, мощни сьомгови въдици, които се налага да натоварваме със тежки шнурове с безумна конфигурация..
Веднага ще ви кажат, че късата пръчка ви уморява по-малко ,от дългата-което е абсолютна глупост! Не дължината натоварва, а неправилното усилие за зареждане на пръта-късият, твърд прът иска натискане, и тежък шнур, за да хвърли! Ако имаме прът 14, и 17 фута, при еднакъв клас на шнура, по-дългият ще хвърли 10 метра по-далеч, при еднакво усилие. Ускорението ще е по-малко, а арката -висока, но като цяло хвърлянето ще е по-лесно, дори във вятър, а полагането на дистанция-леко и перфектно.Аз, със моите старчески мускули, по-леко хвърлям цял ден със 17 футов прът,отколкото с 14 футов..
Тежкият шнур плаши рибата, а ако въдицата е лека ,къса и гъвкава, за да се зареди от лекия шнур, тя няма мощ,за да хвърлите далеч-за разлика от дългата!
Днес много хора със огромно удоволствие наблюдават състезанията по кастинг със двуръчна въдица. Това е великолепно, красиво зрелище, което няма нищо общо обаче със реалният риболов,тъй като се хвърля от платформа.
Лесно се хвърля, когато стоиш високо над водата, а пред теб си подредил 20 и повече метра шнур!! Но ,реално шнура пада на водата тежко, и изпъването и полагането са далеч от перфектното...
Аз считам, че 17 фута, или 17 фута и 6 инча е перфектната сьомгова пръчка, за всяко време на годината- ако е прогресивна, и имате шнур, дълъг 50 ярда, със профил -непрекъснат конус, от върха, до края, като в началото е 4-клас, а към макарата 12, дори дете ще хвърли 50 ярда, без непрекъснати стрипове, плющене във водата, и безконечни удължавания-и ще си занесе 2 риби за вечеря в къщи..
Непрекъснато наблюдавам хора, около които водата кипи, опитващи се с тежки глави и километри рънинг да покрият голяма дистанция, а вечерта се питат: "Къде, по дяволите, изчезна всичката риба? Навярно е от времето.."
Трябва да се успокоят, и да си признаят, че целият ден са работили на предела ! Трябва да пробват лек, и мек 17-футов прът..Риболовците подскачат, усукват се и употребяват ужасна сила, за да хвърлят още един метър- докато загубят цялата плавност и лекота, които са основата на доброто хвърляне.Прибързаност и "сецане", са кошмарът на всеки инструктор по кастинг-но благодарение на съвременната индустрия, на всички тези къси "колци", и чудо-профили, имаме такова количество пародийно хвърлящи комедианти по реките..
Да , някога Скюз е ползвал 10-фута 6 клас, за риболов на пъстърва по рекичките, и Халфорд също, със дълъг, също конусен повод от черво. И със дълъг, непрекъснат конус, момчетата са ловили цял ден със 17-22 футови пръти от грийнхарт, цял ден без умора- такива ми ти работи..
Днешната индустрия ,при всички нови материали ,и технологии, може да осъществи всичко това без проблем. Имайки дълъг 50 ярда конус, и дълъг прът, вие ще може да хвърлите винаги перфектно,защото винаги имате конус пред върха, няма да се налага да удължавате, и ще полагате надалеч перфектно!
" ..Но, в неговият случай,бавният замах на 17 футовият прът, и изглеждащият безконечен шнур, увиснал във въздуха, и падащата плавно муха изглеждаха идеално..И когато ти сам се научиш на всичко, също чувстваш тази идеалност.."
- Цитат от Джек Скот, от книгата му "Fine and Farr off",посветена на един от създателите на спея Александър Грант.
/ със съкращения, не засягащи основната идея/
Поздрави :D \:D/

_________________
FORTUNA NON PENIS,CON MANUS RECIPE...
-Щастието не е х**,да го задържиш с ръка...


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Авг 24, 2012 3:32 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Фев 14, 2005 4:53 pm
Мнения: 1580
Местоположение: Хасково
Благодаря ти,Данчо! Чудесна статия!
Не знам защо в този подфорум напоследък пишеш само ти?
Бъди здрав!
Веско


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Авг 24, 2012 4:35 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Май 14, 2008 4:37 pm
Мнения: 1768
Местоположение: София
Макар,че двуръчните мухарки не са много употребявани у нас, ми беше интересно, и затова я преведох. Аз също считам, че голямата дължина е ненужна,а всичко зависи от профила и дължината на тежката част на шнура, и моща на въдицата /голям фен съм на Хенрик Мортенсен/, но разсъжденията на човека са интересни.Той наистина е легенда!!!
Тази фирма прави и нормални едноръчни, карбонови мухарки. Интересното е ,че в нета присъства само официална информация за марката-никъде не намерих каталог, например...
Поздрави!!

_________________
FORTUNA NON PENIS,CON MANUS RECIPE...
-Щастието не е х**,да го задържиш с ръка...


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Авг 25, 2012 6:45 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Фев 14, 2005 4:53 pm
Мнения: 1580
Местоположение: Хасково
И аз не намерих ](*,) .Сигурна е голям кеф да се докоснеш до някоя 17'6" на майстора.Особено на река Спей. :D
Веско


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Авг 25, 2012 11:07 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Май 14, 2008 4:37 pm
Мнения: 1768
Местоположение: София
Веско, човека си е "регистрирал фирма", защото "така трябва".Едноръчната му серия карбон се казва "Ghillie`s Choise" Очевадно,като придворен доставчик с грамота, няма нужда от реклама,още повече, след като от уста на уста го разнасят като "Ролса "на въдиците.... Историята с превода , обаче, е супер интересна: на интервюто попада Александър Каплун /прекрасните, суперскъпи , световно известни макари "Megoff"/, помолва сина да преведе от английски, след което се обаждат на Хари Джеймисън, дали ще разреши да го публикуват в сп."Нахлыст". След което , го пуснах аз.. :D <no-problem
Безкрайно интересно е всичко. Във последно време, т.нар "суич" въдици, във нисък клас /4-5/ ,от дължина 3,30 и нагоре, позволяващи двуръчен каст, решително изместват стандарта 9 фута-във цял свят!!! Преимуществата са огромни..
Поздрави!!

_________________
FORTUNA NON PENIS,CON MANUS RECIPE...
-Щастието не е х**,да го задържиш с ръка...


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 5 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
phpBB © 2004-2015 Радослав Кискинов