Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Чет Мар 28, 2024 4:39 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Окт 23, 2007 9:15 am 
Offline

Регистриран на: Чет Мар 10, 2005 2:46 pm
Мнения: 493
Местоположение: София
Едно подходящо средство за домашни тренировки по кастинг, на първата снимка:
http://www.royalwulff.com/educational.html#fly-o

Създадено е от семейството Джоан и Лий Уулф, емблематични фигури за мухарския свят. Представлява къса "мухарка", с дължина 3 фута, миниатюрна дръжка и плетено въженце вместо шнур. Въженцето е безтегловно, но обемисто и по тази причина оказва съпротивление при летенето във въздуха. Съпротивлението е такова, че за да се заметне това въженце, са необходими същите усилия и същите умения, както и да се мята мухарски шнур. При това съотношението въже- шнур е приблизително 1 към 4, т.е. един метър въженце се равнява на около 4 метра шнур. С това пособие спокойно може да се правят домашни упражнения в една средностатистическа стая.

Как си го направих сам? Използвах връхната секция на 4-метров телескоп без водачи. В долната част на секцията нанизах три коркови тапи за дръжка, а от кламери си измайсторих 4 по-широки водачи, които закрепих с по няколко навивки конец. Въженцето си направих от вълнена прежда за плетене, която насуках и сгънах няколко пъти, докато се получи оплетено въже, дебело около 1 см. и дълго малко над 3 метра. Допълнително, за да мога да тренирам и за точност, в единия край на въжето вързах 50 см. корда 0,25, която да играе ролята на лидер, а на края й поставих едно малко памучно тампонче.
С тази "домашна мухарка" тренирам не само основното замятане, но и всякакви други техники, които видя или прочета отнякъде. Понеже когато отивам за риба изобщо не обръщам внимание на кастинга си, за мен това е средството да се усъвършенствам. Кръговото замятане се научих да правя едва след тренировки с тази пръчица, след като преди това в продължение на години не го можех. Много лесно се тренира кръгово замятане върху килим, тъй като мъхнатото вълнено въженце се задържа върху повърхността на килима, т.е. получава се това съпротивление, което е необходимо, за да се направи рол каст.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 23, 2007 11:30 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Сеп 28, 2007 8:21 pm
Мнения: 263
Местоположение: София
Доста добър вариант за хората като мен, особено сега на това време, когато няма много възможности дори за тренировка.Направих го за около половин час,но имам един проблем и той е, че въженцето ми се оплита около пръчката почти при всеки замах.Предполагам, че нещо ми е грешно.Може би причината е, че използвах на баща ми първата секция от мач-а, а той е с по тесни водачи :roll: .Ако можеш помогни :).Поздрави и благодарско за свежата идея!

_________________
www.starividri.org
Trout bum!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 23, 2007 11:51 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Окт 02, 2007 4:27 pm
Мнения: 1671
Също така и филма с Joan Wulff - Dynamics of Fly Casting, задълvително трябва да се изгледа от начинаещите като мен.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Окт 23, 2007 12:29 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Мар 10, 2005 2:46 pm
Мнения: 493
Местоположение: София
Драгомире, прав си за филма. Аз го видях наскорло и ми се струва доста добър за начинаещи. Аз самият съм се учил основно по една от книгите на Джоан Уулф "Fly casting techniques" (има я в една от по-долните снимки на същата страничка) Описанията са много точни и разбираеми.
Ицо, не разбрах точно коя част от въжето ти се оплита около пръчката. Ако е тази, която трябва да замяташ, проблема явно е някъде в техниката ти. Поначало водачите на тази пръчица ти служат единствено, за да придържат въжето близо до нея и то да не се ветрее и да не провисва. Затова и на оригинала, ако обърнеш внимание, ще видиш, че са през определено разстояние, нито много голямо, нито много малко. От тази гледна точка няма значение дали са големи или малки, стига да можеш да прекараш въжето през тях. Трябва да имаш предвид обаче, че с това въже при каквито и да са водачи не можеш да правиш мятане с изстрелване, както се прави с истински шнур -съпротивлението на въжето е прекалено голямо и нищо не се получава. Все пак, ако не си го направил досега, те съветвам някак си да застопориш долния край на въженцето било като го придържаш с пръст, било, като го вържеш на най-долния водач.
Друго възможно обяснение е ако не си усукал правилно въжето. То трябва да изглежда като плитка и да е сравнително стегнато, но да няма някакви усуквания по него, т.е. ако го пуснеш надолу, да виси изправено и сравнително опънато, а не да се огъва и навива. Направи някои промени и опитай пак.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
phpBB © 2004-2015 Радослав Кискинов