Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Чет Мар 28, 2024 9:25 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2009 5:59 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Май 14, 2008 4:37 pm
Мнения: 1768
Местоположение: София
Благодаря за оценката на скромният ми труд,колеги :D :D :D
И тъй,продължаваме:
"Животът на Ханс Гебетсройтер и неговият принос в мухарството"
от Алберт Пезендорфер



:D :D ПРИЯТНО ЧЕТЕНЕ :D :D

Ханс Гебетсройтер се е родил на 3 фвруари,1903 г. във Гмунден. След завършване на основното си образование се обучава за обущар,а след това работи като калфа във Виена.През 1928 г.се връща във Гмунден,и наследява обущарницата на баща си.Дотогава не се е занимавал с риболов изобщо,но, във тогавашните тежки времена/много тежки-Голямата Депресия !!! / като всички други младежи си доработвал като гид по реката,посещавана от много не бедни англичани.По това време Траун е може би най-добрата река в света!!
Ханс бил изключително внимателен и добър гид,затова се ползвал с голямо търсене от риболовците.На реката той среща съдбата в лицето на Чарлз Риц,който написва след 25 години знаменитата си книга "Животът на Мухаря",благодарение на която Ханс става известен на целият свят.
През 1933год. един англичанин ,Д-р. Дънкан, става арендатор на Гмунднер Траун.Пред Австрийското Федерално Ведомство на Държавните Гори той поставя само едно условие- Х. Гебетсройтер да е негов риболовен инспектор.Ето така става професионалната преориентация на бедното обущарче,и възникват неговите делови отношения със въпросните държавни органи.След няколко години той полага изпит, и заема т.нар . длъжност "фишермайстер" на Траун до пенсия,през1967.
Своята известност той придобива благодарение на Риц.Вън от всякакво съмнение е ,че благодарение на двамата от началото на 50-те Г.Траун отново се превръща във Мека за мухарите от цял свят.
Какво е особенното на книгата на Ч.Риц?
Той майсторски описва риболова и природата, със ненадминато дружелюбие и обаяние.Чарлз ни предава завладяващи случки от риболовната си практика,-по начин,който е силите само на гениални писатели.Например,струва си да споменем разказа "Вожда Сьомгово Сърце",или описанието на р.Траун.Смисълът и съдържанието на книгата "A Flyfisher`s Life" далеч надхвърля рамката на обикновенна книга за природата.Не случайно Университета на Британска Колумбия слага книгата в списъка на 39-те най-велики книги на риболовна тематика ,писани от1496 до 1969година!!
Във повечето издания,предговорът е написан от Хемингуей...
По покана на Риц на Траун са разгръщали красиво във въздуха своите шнурове Едуард 8 -крал на Англия,ген.Дуайт Айзенхауер, Краля на Белгия и много други..
Сред членовете на елитният "Фарио клуб" на Риц има двама жители на Гмунден-Ханс Гебетсройтер и Емерл Шварцойгл. Ежегодните срещи на клуба са провеждани във фамозният "Риц-Пари".На заседанията участвал редовно и Хемингуей. Веднъж,след официалната част,великият писател седнал на бара срещу Ханс,който го нарича в спомените си ласкаво-умалително "Ернестрел".Двамата поспорили,и се почерпили "до козирката".Гебетсройтер някак си останал на крака,а Хемингуей паднал под масата...

Почти 40 години отдал от живота си Ханс на Траун-отначало като гид, а след това-като "експерт".През цялото това време реката оставала една и съща.Рибните запаси излизали от всякакви представи!!! Положението се влошило по време на войната, но след това се възстановило бързо.За съжаление,през 1967 година започва строителсвото на ВЕЦ,който променя не само облика на Траун,но и неговата ценност като мухарски обект. Гебетсройтер не понася това и се пенсионира.
Но,дори и във пенсия,този изключително общителен,дружелюбен и весел човек продължава да бъде търсен от хора от всички краища на Европа.
След няколко години се появили здравословни проблеми.През 1973 изкарал тежък инфаркт,но останал на работа като инструктор по кастинг.Ханс е бил и изключителен родбилдър и муховръзвач,но за тези неща му оставало малко свободно време...
В годината на своята смърт, 1986 той успял да полови сьомга в Канада..
Практически целият си живот той провел на Траун,50 години от него посветил на развитието и усъвършенстването на кастинга!..
СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ

_________________
FORTUNA NON PENIS,CON MANUS RECIPE...
-Щастието не е х**,да го задържиш с ръка...


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2009 6:06 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Съб Сеп 22, 2007 2:39 pm
Мнения: 184
Местоположение: Костинброд
Мерси за превода колега много интересен живот е водил Ханс Гебетсройтер . Ако имаш възможност да пуснеш още някоя тема за известен мухар.
Поздрави !!! \:D/ 8)


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2009 8:57 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Май 14, 2008 4:37 pm
Мнения: 1768
Местоположение: София
И така ,продължаваме:
"Само на Риц и на Ханс е известно,кое е започнало първо-скъсяването на пръта,или промяната на стила на кастинг,но е ясно,че едното е довело до другото.
Историята на гида Ханс, на когото омръзнало до смърт да суши шнуровете на гостите на хотела,е известна и се е превърнала в притча.За да ускори процеса,той се помъчил да прави бързи ,"халосни " хвърляния.Със тогавашните пръти това било невъзможно.
Появилите се през 19 век бамбукови пръти били значително по-леки от предшественниците си,изработвани от тежък,твърд орех-Грийнхардт.
хвърлянето със дълъг почти 4 метра орехов прът било мъчение-при замаха назад върха минавал вляво от хвърлящия, а при движението напред-вдясно,описвайки подкова. Халосно,удължаващо хвърляне било невъзможно,и трябвало да покриеш дистанцията до рибата от първи опит. Появата на бамбука била огромен скок напред-макар че деветфутовите въдици все още били тежки, вече могло да се правят халосни,удължаващи хвърляния.Така се родил "английският стил".При него,лакътят е плътно до тялото,движенията са плавни,а шнура се движи във относително една равнина спрямо повърхността.
Но все още до истинските дистанции било далеч. Революцията, която последва ,остава във историята като "австрийски стил",или "стил Гебетсройтер". Ханс решително скъсил пръта, до два метра,което го направило много -по -лек и бърз.При неговият стил пръта е наклонен в страни от хвърлящия,на около 45 градуса. При движението назад,се придава двойна тяга с лявата ръка,а шнура минаваПОД върха на пръта.При движението напред шнура описва парабола и минава ОТГОРЕ НА ВЪРХА. През цялото време показалеца стои ОТГОРЕ на пръта,което при това положение е максимално естествено и ненатоварващо.Китката и при двете движения остава неподвижна. Всичко това довело до възможността да се правят много далечни и бързи хвърляния.
Това било революция. Много години след това се счита, че дължината на пръчката не бива да превишава два метра. "Лудостта "по късите ,бързи пръти стигнала соя апогей през 60-те,когато много майстори,вкл.и Х.Г.,започнали да ползват "тояги",дълги само един метър!! Друг е въпроса,какво е удоволствието от риболов с такъв прът.
Ако само преди 40-тина години се появите на реката със 9-футов прът,е много възможно да ви вземат за суперлимонада,или човек,който не може да хвърля..
Оказало се, че стила,разработен за къси мухарки от бамбук,се оказал подходящ за съвременните карбонови въдици,дълги,но леки и бързи.Разбира се,и днес на Траун може да срещнете човек,размахващ своята двуметрова бърза бамбукова мухарка "Валтер Брунер",направена специално за стила,но болшинството хора ползва дълги въдици..
Да се научи този стил ,е лесно, и човек,започнал да лови така, никога няма да започне да лови "по английски"..
Ханс Гебетсройтер умира на почтена възраст у дома си в Гмунден ,на 13 декември 1986.Той завещава на своя ученик Роман Мозер,на другите си ученици и приятели свято да пазят неговото дело...
Този човек завинаги ще остане в историята, на брега на Траун

Ханс и Томас Пезендорфер,"обезпечават гостите със всичко необходимо ", 1933г.

Изображение Астекервер,Траун 1942г. Винаги е имало големи пъстърви на това място..

Изображение

Чарлз Риц,на езерото Гмунден, със отличен екземпляр езерна пъстърва,1938 година

Изображение

Жан Лакман, от Париж,-7 килограмова пъстърва НА СУХА МУХА. Време на изваждане-час и половина. Година-1956...
Изображение И накрая,нашият герой-Р.Мозер и Ханс Гебетсройтер,1978 година...
Изображение

_________________
FORTUNA NON PENIS,CON MANUS RECIPE...
-Щастието не е х**,да го задържиш с ръка...


Последна промяна Данчо Савов на Чет Фев 12, 2009 4:06 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2009 9:02 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Май 14, 2008 4:37 pm
Мнения: 1768
Местоположение: София
Помагайте за снимките,не са се отворили.. Пишете на лични.

_________________
FORTUNA NON PENIS,CON MANUS RECIPE...
-Щастието не е х**,да го задържиш с ръка...


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 11, 2009 9:07 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Съб Сеп 22, 2007 2:39 pm
Мнения: 184
Местоположение: Костинброд
Мисля , че трябва да ги качиш във интернет и тогава тук .


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 12, 2009 9:18 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Авг 26, 2005 2:49 pm
Мнения: 5655
Местоположение: София
Бате Данчо, още веднъж големи благодарности за положения труд. Историята на Гебетсройтер е ярко доказателство за приказката, че всеки носи маршалския жезъл в раницата си.... Каквото и да каже човек за такива личности ще е малко и, най-вече, излишно....
Ето няколко снимки на тоя голям човек:
Изображение
Изображение
Изображение

Това е барелефа на Гебетстройтер пред хотел Мариенбрюк:

Изображение

Още веднъж - благодаря за разказа!! Поздрави!!

_________________
Уважавайте мнението на колегите, за да има мир и разбирателство във форума!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 12, 2009 9:40 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Май 16, 2007 8:59 am
Мнения: 720
Местоположение: София - Монтана
Благодарско Данчо,
това е бил човек, наистина заслужаващ уважение.

Още веднъж Благодаря, че ни запознаваш с такова личности.

Жив и Здрав
А.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 12, 2009 4:21 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Май 14, 2008 4:37 pm
Мнения: 1768
Местоположение: София
Благодарности на Бат Райко за помоща при качването на снимките!!

Да си призная,насълзиха ми се очите,като гледах снимките на тези момчета,борещи се за хляба си,с усмивка на уста..Замислих се над много,много неща. Какво ще кажете за енергията на Роман Мозер- един куп деца, учителстване/по два предмета/връзване на мухи,управление на фирма.. Къде са нашите учители :shock: :shock: :!: :!: :?: :?: -едно дете, работа през пръсти, и "много съм уморен", нямам време за нищо"....
Каква хармония и любов трябва да има във живота на човек,за да може да преобърне планина :?: :?:
Имал съм щастието да спя в хотел,в който е бил Риц,и всички останали-не можах да се отлепя от витрината на музея на хотела...
Имал съм щастието да ловя във реката на семейство Фердинанд Порше,и да спя във обикновенна селска къща-хотел, типичен "гастхофф",със такъв преливащ от енергия собственник..
А сега, върнете се у нас, със нашите дрязги и оправдания по форумите, със унищожените ни и замърсени реки, по чудо държащи някоя риба.. Не стига това,ами и някои хора коментират Англия или Австрия с пренебрежение!!!
Ние сме жалки нещасници...

_________________
FORTUNA NON PENIS,CON MANUS RECIPE...
-Щастието не е х**,да го задържиш с ръка...


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 12, 2009 5:26 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Авг 26, 2005 2:49 pm
Мнения: 5655
Местоположение: София
Бате Данчо, здрасти!!! Чудя се какво да кажа, откъде да го подхвана....всички виждаме в каква тиня се опитваме да съществуваме...Лично за мен историите за тези личности, пръти, макари, реки, места и т.н. и т.н. са своеобразен отдушник от всекидневната сивота. Това е моят начин да се откъсна поне за малко от всекиднивната простотия, която ни залива на талази / като оная прословута картина "Деветият вал" :? :?/ .
В тоя смисъл искам да поздравя Радо за обособяването на тоя подфорум - убеден съм, че прочетеното в него ще помогне на всички ни да бъдем мааалко по-добри Човеци, а оттам и по-свестни риболовци...
Поздрави на всички!!

_________________
Уважавайте мнението на колегите, за да има мир и разбирателство във форума!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 12, 2009 7:03 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Фев 14, 2005 4:53 pm
Мнения: 1581
Местоположение: Хасково
Здравей Данчо,
Чудя се защо се кахъриш.Винаги ще има хора,които ще намерят кусури и там където ги няма...какво да се прави?Аз чета във форума само заради токива истории като твоите и на бат Райко.Нека другите не се засягат,задето използвам вашите имена като нарицателни на хора пишещи интересни истории .
Думите на бат Райко са повече от достатъчни.В този смисъл аз за себе си съм решил,че един от начините да се докосна до чудесата на флай-фишинга е като от време на време си доставям удоволствие с някоя нова мухарка или макара. :wink: АКО МОЖЕХ ДА НАПРАВЯ ТАКА,ЧЕ НАШИТЕ РЕКИ И ЕЗЕРА ДА СТАНАТ ЧИСТИ,РИБНИ И ЗАЩО НЕ ЗНАМЕНИТИ ,МОЖЕ БИ НЯМАШЕ ДА ОТДАВАМ ТАКОВА ВНИМАНИЕ НА ТАКЪМИТЕ?!?Давам си сметка,че не трябва само да искам отстрани без да участвам в промените и правя каквото мога,но когато отида на р.Банска направо се чудя къде да стъпна,за да не размажа лайната,които са навсякъде/лайна-нарицателно за всички гнусотии за които се сетиш/А миризмите от близките свинарници,паткарници и... направо разбиват иначе не толкоз доброто ми обоняние.Затова и все по-рядко ходя на тая река-само след проливни дъждове и то за ден,два,защото после всичко е по старому.
Съжалявам за темата,която подхванах,но тя още повече откроява красивото в твоите материали.
Наздраве на всички!
Веско


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 12, 2009 8:26 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 9:37 pm
Мнения: 1671
Местоположение: Габрово
Данчо, Благодаря ти!



п.с.
На долната снимка човека е преметнал през рамо бая къса мухарчица - сигурно защото не разбира, или пък не е в час с модните тенденции :D . А Роман Мозер прилича на Арнолд Шварценегер на млади години... :D
Изображение

_________________
Регионален бог

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 12, 2009 9:02 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Дек 03, 2008 9:21 pm
Мнения: 107
Местоположение: Pleven
Мунчо написа:
Данчо, Благодаря ти!



п.с.
На долната снимка човека е преметнал през рамо бая къса мухарчица - сигурно защото не разбира, или пък не е в час с модните тенденции :D . А Роман Мозер прилича на Арнолд Шварценегер на млади години... :D
Изображение


_____________________________________________________________
Може би е ловил под дърветата зад тях :)

_________________
Не живей в миналото!Не мечтай в бъдещето!А се концентрирай в НАСТОЯЩЕТО!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 13, 2009 12:33 am 
Offline

Регистриран на: Съб Яну 10, 2009 6:03 pm
Мнения: 78
Местоположение: София
Чиче, голям Човек си ти !!!

ПОКЛОН

малка промяна, че снощи на едно шише водка съм се опитал да напиша нещо, ама..


Последна промяна Хариус на Пет Фев 13, 2009 9:36 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 13, 2009 12:39 am 
Offline

Регистриран на: Сря Май 14, 2008 4:37 pm
Мнения: 1768
Местоположение: София
Мунчо, във един от любимите ми филми-" Бойна Звезда Галактика", има култова фраза: "Силоните са само 12 модела"... Не се чуди, АУСТРИАНЦИТЕ са също само толкова.. :D :D :D :D
Те са си така :shock: :shock: :shock: :D :D :D :lol: :lol: :lol:

_________________
FORTUNA NON PENIS,CON MANUS RECIPE...
-Щастието не е х**,да го задържиш с ръка...


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Фев 14, 2009 9:10 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 11:21 am
Мнения: 1401
Местоположение: България
Цитат:
Веднъж,след официалната част,великият писател седнал на бара срещу Ханс,който го нарича в спомените си ласкаво-умалително "Ернестрел".Двамата поспорили,и се почерпили "до козирката".Гебетсройтер някак си останал на крака,а Хемингуей паднал под масата...

:D :D :D :D :D
Бат Данчо, материалите които си ни представил са страхотни!
Поздрави!

_________________
Ваксево-Говежда Флай Фишинг Тийм - най-невероятните КАПУТИ !


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
phpBB © 2004-2015 Радослав Кискинов