Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:49 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Нещо интересно...
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 07, 2010 10:02 am 
Аватар

Здавейте молодци!! Знаете старата ми слабост към "клечките за зъби", както оприличава ниските класове уважаемия колега Стоимен / Флайко / :D :D :D . Та ограмотявайки се за вторите класове, попаднах на едно много интересно ревю на цели 22 модела "второкласници"....Като всяко ревю вероятно и то има своя процент на относителност и субективност, но лично за мен бе шокираща констатацията, направена за пръчката на Соут Форк / това е новата компания на Дейв Редингтън /!! Измерванията на пръчката показват ЕRN 70, което означава бърза / и то много бърза / акция, а в действителност пръта е фибростъклен и е пълен антипод на бързата акция....Лично аз за пръв път срещам такова категорично разминаване между измерване по CCS и практическото усещане :roll: :roll: :roll: !!!!

http://www.flyfishohio.com/2-Weight_Sho ... ot-Out.htm

Поздрави!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 07, 2010 11:39 am 
Аватар

Абе подозирах някак, че TXL ще изпадне от класацията...

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 07, 2010 11:48 am 
Аватар

Мунчакис ве, ревюто е за "ъндър 400 долара", ТиЕксЕл-о нема как да се класира тъдява :D :D :D !!
П.С.: Свари ли накрая тоя коноп бре, поганецо, или още си къкри на печката :D :D ??

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 07, 2010 12:08 pm 

Пак влизаме във интригата "що е то клас", и кое е "бърза " и" бавна "
въдица...
Моето мнение- когато една въдица става за риболов-тоест, е достатъчно мощна-не е втори клас. Ако е действително втори -става за колекция , риболов във аквариума вкъщи...
Относно материалите-няма нищо, ама нищо по-добро от къса-до 2,40м. бърза,стегната ,параболична пръчка от мек материал-бамбук или стъкло. Тук , и тежичка да е ,става още по-добре. За суха муха -това е без разговор изобщо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 07, 2010 12:08 pm 
Аватар

То пише, ма кой да чете? :D Давам едно рамо за стъклото на "Харди"!

п.с.
Bate Raiko написа:
...
П.С.: Свари ли накрая тоя коноп бре, поганецо, или още си къкри на печката :D :D ??

Изкипе, неговата семка, досущ като албански реотан - докато загрЕ и прегрЕ! :lol: Купих готов на "ВДЕ". :D

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Сеп 07, 2010 11:07 pm 
Аватар

Данчо нещо не ти разбрах поста, но нейсе.Виж как се държи една двойка,която си е ни повече, ни по-малко такава \:D/
http://www.youtube.com/watch?v=S0CKZ-nyuCE
Поздрави!
Веско
П.С.Клипа е с достатъчно добра резолюция и затова си я корегирайте като я смените от 360 на 480/долу в дясно/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 08, 2010 1:20 am 
Аватар

Веско, изумен съм - евала и за боравенето с пръчката и на оператора \:D/
Замислям се все повече за ниските класове, че нямам тази дължина. Ще ти се обадя за съпорт.
-------------

Бате Райко, не се чуди ...няма разминаване, просто swingweight'та на South Fork е много добър!

Благодаря ти за поредното интересно четиво,

Жив и здрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 08, 2010 6:44 am 
Аватар

Пуууу......пусто да остане....Ейнде-то си е сила, ма си е по-сладко да фатиш некоя дърта баба на собственоръчно сварен конопец :D :D :D .
Басиму, Хасково пак ни изненада - в началото въобще не разпознах бат Веско, а и качеството и "работата" на снимащия си е като на професионален филм :shock: :shock: :shock: !!
Док, видях на пръв отскок що е туй нящо / дет не е като онуй нящо :D / и ще се образовам довечера на спокойствие за тая пущина.....Благодарско за инфото!! Радвам се, че ревюто ти е харесало - рядко съм срещал такова приятно формирано представяне - оценка на външния изглед и хардуера, хубави снимки на убавините, оригинални мнения на няколко колеги / цитат по памет - Това е БМВ 328И на вторите класове :D :D /...
П.С.: Ич не му мисли.....задължително придобивай една "клечка за зъби" :D :D :D !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 08, 2010 9:12 am 

Браво -хубаво клипче! Аз лично, най-малката въдица, която имам,/и не смятам да взимам по-малка/ е 2,40-4 клас- "Грейс -Стриймфлекс".
Във ревюто ми направи впечатление високата оценка, която дават за Харди и Грейс...
Поздрави \:D/ \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Сеп 08, 2010 9:35 pm 
Аватар

А моята най-голяма въдица е 8',#4 :oops: Очаквам и една 8'6",но пак #4.
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Сеп 12, 2010 8:26 pm 

Поздрави за хубавата риба Веско.Да ти кажа ,честно на клипчето е видно ,че пръчката се гъне добре,но не можеш да контролираш рибата!Такава трисе и петица се вади миного по-бързо и с по-малка вреда за рибата, с по-висок клас, ако все пак мислиш да я пускаш след това.До колкото си спомням, ти си против релийза, та е оправдано да ловиш с толкова ниска акция пръчка..кефа е по-голям! :D Бате Райко, понеже ме спомена, да ти се похваля...Заприходих едно Streamtec XT Fly Rod 8' 3/4 от БМК и въпреки че е много по-нисък ценови клас от посочените от теб пръчки, мисля че по показатели не им отстъпва!.Очарован съм.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 13, 2010 6:16 am 
Аватар

Ахаааа.......предаде се и ти на Лукавого, предаде сеее 8) 8) ...... абе рано или късно всеки муар стига до ниския клас :D :D :D !! Стоимене, със здраве да си ползваш прътлето и много рибоци да го сгъват!!
П.С.: В интерес на истината ревюто наистина третира "средна ръка" пръти, независимо че "до 400 долара" за нас си звучи твърде сериозно :( :(......но стандарта на хората е несравним с наш,та мъка.....Единственият лек за тая мъка е Ибейката - някои от цитираните в ревюто пръти могат да се открият на много сносни цени. Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 13, 2010 9:24 am 
Аватар

Здрасти Стимене,
От доста години ловя с мухарки и както се досещаш не винаги съм бил с ниски класове.Имал съм и много бързи пръчки,наистина! :lol: Сам реших,че ще ловя с #4клас максимум.Да ти споделя,с клас четири съм се справял с доста по-големи риби без проблем с контрола по време на борбата.А в дадената ситуация мястото беше много характерно и ако бях с по-висок клас вероятно щях да скъсам тънкия типет/0,14/Какво имам в предвид-от клипа не става ясно,че там където беше рибата течението беше много бързо,а дъното,продължение на скалата с характерни нарязвания и чупки.Рибата си познаваше района и само се местеша от дупка на дупка.Така без много,много зор тя с помощта на бързата вода се надлъгваше с мен.Ако се вгледаш на едно място в клипа аз се опитах със свободната си ръка да я изкарам от една дупка,за да пробвам да преодолея напъна. Ако бях с по-бърза сопа,за да предпазя типета от резките удари при местенето на рибата трябваше да скъся линията извън пръта.Ясно защо.По-късата линия извън мухарката и по-твърдия връх само биха натоварили допълнително типета.Няма да разсъждавам повече. :roll:
Накрая ще допълня,че със същата тая мухарка от други реки,а и от други места на тая река съм нямал никакъв проблем с контрола.Виж другия клип снимал двеста метра над това място:http://www.youtube.com/watch?v=ODtFCFJ-1WY
А въпросната мухарка я купих за около 200-240 лв/не помня точно/ когато Филстар ги намалиха \:D/
Веско

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 13, 2010 11:34 am 

Привет!

Поради отсъствие от интернет пространството, чак сега видях тази тема, и веднага се възползвам от възможността да се включа.
Бате Райко, имам смътно подозрение къде се корени причината за шока ти от 'такова категорично разминаване между измерване по CCS и практическото усещане'.
Споменатата пръчка (South Fork) всъщност е показала AA 70 (а не ERN), което е Action Angle, или Ъгъл на Акция (ЪА), както може би си спомнят тези, които за се задълбочили в статиите от поредицата 'Система на Монетите'.
Ъгъла на Акция е статично измерване, което отразява единствено начина на огъване (статично) на пръчката - как, и най-вече къде (в кои точки) до каква степен се огъва. Затова аз мисля че посочения Ъгъл на Акция е нормален за (множество) фибростъклени пръчки - просто стъклото е относително мек материал, и върха, който е тънък се огъва доста, пък често долната част на пръчката е сравнително удебелена и се огъва много по-малко, оттам и ъгъла нараства.
Две от фибростъклата, които съм имал, показаха ЪА около 70 (ако не се лъжа, едното даже към 75). За справка - в първата статия от Системата на Монетите, обяснението на Ъгъл на Акция и начина за измерването му са илюстрирани на няколко снимки: там едната от пръчките е стъклен Eagle Claw, и ЪА е около 70.
Когато обаче се каже 'Ъгъл на Акция' или само 'Акция', особено в комбинация с думата 'бърза', човек сякаш подсъзнателно разбира начина, по който пръчката мята шнура, колко е 'пъргава', изобщо как се усеща тя. Това обаче е динамична характеристика на мухарката, която донякъде се описва от понятието 'скорост на реакция', застъпено в петата статия от Системата на Монетите - 'Динамично Характеризиране на Мухарски Пръчки'.
Стъклото, като по-мек от карбона материал, има по-ниска скорост на реакция (на 'изправяне', на 'разтоварване', на изхвърляне на шнура), откъдето идва усещането за бавно хвърляне с мухарка, направена от него.

Малко не по темата: и аз наскоро заприходих един Streamtec XT 10' #3/4 и също останах очарован. Преди две седмици пък помятах за кратко и с един Delta Classic 8' #3/4, и честно казано се опитвам да измисля причина да не заприходя и него, засега безуспешно :D .
Да не се счита реклама, но смятам че пръчките на Airflo са изключително добро попадение като съотношение цена/качество, а като добавим и факта че са с доживотна гаранция, попадението става направо 'десятка'.

Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 13, 2010 12:38 pm 
Аватар

Абе идва ви дар словото, ма требе все да ви "активизира" человек :D :D :D !! Венци, има една стара серия на ЕърФло - Класик - бавна, с шпиготи и много характерен петролено-зелен / различен от Уинстъновия - по-светъл / зелен цвят...Та държа ги аз под око тия поганци 8) 8) 8) !! Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа