Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Чет Мар 28, 2024 8:38 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Май 24, 2011 4:11 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Юли 14, 2008 9:28 pm
Мнения: 98
Здравейте колеги!
Доста време не съм писал нищо та реших да в разкажа за едно приключение от тез дни из Рила!
Преди няколко дни едно приятелче вика: "айде на "страшното езеро" езеро събота и неделя!" а на мен ми прозвуча, като вземи си мухарката че ще минем през "Йончевото"... Предполагам на всички е ясно предриболовното безсъние... Аз цяла нощ не мигнах, въртях се и мечтаех, виждах :) "цариците" на високопланинската вода!!! А мисълта за мястото, което щяхме да посетим буквално ме влудяваше. И така в трепет, нетърпение и мечти за високопланински царици часовника иззвъня и приключението започна. Бяхме група от 6 човека, като само аз бях единственият луд на тема риболов... Сборната точка беше цпш Мальовица. Около 8 часа сутринта след обичайните кафенца и закуски пред нас се откри величествената гледка към малка и голяма Мальовица. Времето прекрасно, небето синьо... Всичко обещаваше два прекрасни дни обвити в магията на водната планина Рила. До този момент наистина си нямахме идея в какво щяхме да се забъркаме след няколко часа и как заслон „страшното езеро” ще ни приюти и спаси. Високата планина колкото красива и прекрасна е също толкова непредсказуема и опасна. Но за това след малко :)

Събрахме се и поехме по пътеката към Йончевото езеро. Вървяхме спокойни, усмихнати и щастливи. Не може да се опише как планината те откъсва от онова забързано ежедневие в големия град. Вървиш и усещаш как с всяка крачка и всяка глътка вода от кристалните ручеи наоколо се превръщаш в едно цяло с величествената Рила.
По пътя забелязахме една сърна с малкото си, които за съжаление не успяхме да заснемем. Но пък запечатахме в съзнанията си като картина от приказките. Постепенно с изкачването времето започна да се променя. Колкото по високо отивахме толкова по динамично ставаше. Появяваха се тъмни облаци, разкъсваха се. Прогнозите не бяха от най добрите, но тайно се надявахме Рила да ни позволи да се насладим на красотата и. И така след приятно изкачване около 2 часа пред нас само клековете криеха живите води на Йончевото езеро. Избързах напред - ясно защо :). Пътеката към езерото беше обсипана с хиляди минзухари, които незнайно защо бяха струпани около нея, сякаш за да погалят душата ти и отведат съзнанието ти там където можеш да докоснеш Божественото.
Крачех бързо към езерото. За момент малко се натъжих, когато видях че повърхността му е покрита с лед. Моментално обходих всичко с очи и открих, че все пак има възможност да помухаря мъничко. Известно време просто гледах надявайки се да забележа вдигащи се риби. Не успях. Бавно сглобих мухарката и привързах мъничка мравка. Подадох и зачаках. Нищо не се случи, подавах отново и отново и пак нищо. Излезе силен вятър, който ме натъжи още малко. Нима мечите ми щяха да останат не сбъднати ?
След известно време вятърът спря и напече слънце. Повърхността стана огледална и в този момент видях така дългоочакваната риба, която си хапваше сладко нещо от повърхността. Подадох незабавно и пак нищо. Смених мухата. Смених много - парашути, сдс, бъзери... Появиха се още кръгове, още риби... Така и не успях да прилъжа нито една от „цариците”
Внезапно времето се влоши отново. Облачността стана значителна и приятелите ме подканиха да продължаваме нагоре.” Само още 10 минути” им викнах аз... отекващите гръмотевици в далечината ме разубедиха. Разглобявайки мухарката забелязах в плитчините огромни количества жабешки хайвер. Учудващо е как тези земноводни успяват да оцеляват в ледените води...
След няколко минути Йончевото езеро вече беше под нас, а времето се оправи отново. Там където се вливаше ручей от снеготопенето забелязах два наистина впечатляващи кръга от хранещи се риби. Така и не успях да разбера какво събираха.
Малко след това дойдоха и трудностите, които не бяхме предвидили. Стигнахме до стръмен склон с много сняг, тежък, мокър, дълбок сняг. Отне ни около два часа да преодолеем около 200 – 250м. Времето започна да се влошава този път сериозно... Мобилизирахме се и достигнахме седловина от която трябваше да продължим към „страшното езеро” Започна да гърми доста по наблизо. Пред нас се виждаха част от „Купените” в подножието на които се намираше заслон „страшното езеро” но за да стигнем до там трябваше или да минем по билото в ляво от нас с дълго изкачване или да се спуснем през дълбок улей пред нас и след това да изкачим кратък но много стръмен пасаж между скали и улеи с много, много дълбок сняг.
И така бяхме изправени пред дилема - през кратък и опасно стръмен път или през дълъг път не опасен откъм наклон, но с вероятност от гръмотевици във високото. Тук малко се паникьосахме, защото и двата варианта криеха сериозни опасности.
След половинчасови разговори, колебания избрахме краткия и стръмен път единодушно. Не искахме да се превръщаме в ходещи гръмоотводи!
Времето се влошаваше и трябваше да тръгнем, не можехме да рискуваме да попаднем в капан и времето напредваше. Имахме около 3 часа „светло”.
Тръгнах по улея смело надолу другите ме последваха. Снегът за щастие беше здрав и ходенето не беше трудно. Скоро достигнахме точка от която трябваше да изкачваме и без да му мисля тръгнах нагоре. На снимките не може да се прецени колко е стръмно всъщност. Вървях нагоре и копаех стъпала в които останалите приятели да вървят след мен. Беше наистина трудно. Беше пасаж около 100 метра, който може би преодоляхме за около час и половина. Много е странно как под действието на адреналин човек не усеща времето реално, а също и образуващи се ранички по пръстите на краката от копаенето в снега:)
Изкачихме се и заслона беше някъде пред нас, но многото дълбок, мокър сняг ни поднесе последната изненада. Не мога да опиша точно как се ходи на колене 300м в мокър сняг. Но за щастие това беше последното изпитание от този ден. След около още час и половина всички бяхме в заслона. Мокри, изморени, но спасени. А красотата на около беше подаръкът за трудното ни изкачване. Това е място което не може да се опише с думи нито със снимки. Трябва да се види и почувства!!!
А вътре в тази малка каменна постройка с винце и мъничко коняк, чай и хубава храна, която си бяхме донесли заредихме батериите за следващият ден, а душите за месеци наред...
На сутринта хубаво слънчево време ни съпроводи в приятно 3 часово спускане към хижа Мальовица. Там отдъхнахме, а надолу планината ни изпрати по пътя към колите с много, тих и спокоен дъжд. Благодат!
Това беше ...:) Още едно приключение! Още веднъж сняг! Още веднъж пълни дробове с кислород! Още веднъж водната планина! Още веднъж РИЛА!
Надявам се не съм ви отегчил с разказа! На всички колеги наслука в бъдещите риболовни излети! До скоро!
НАМАСТЕ!

п.с. ето и някоя снимка...



Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

а тук сладкото кафенце преди дъжда в края на приключението...
Изображение

_________________
.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Май 24, 2011 4:43 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 2:56 pm
Мнения: 646
Ох, красота!!!Благодаря за споделеното!Поздравления за излета! \:D/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 24, 2011 5:17 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Авг 26, 2005 2:49 pm
Мнения: 5655
Местоположение: София
Фильо, егати приключението бате :-s :-s :-s , тръпки да го побият човек колко бързо може да се объркат нещата "горе"!! Но, както се казва, всичко е добре щом свършва добре!! Благодарности за споделеното!!
П.С.: Вие планинарите сте особена порода человеци :wink: :wink: :wink: !!

_________________
Уважавайте мнението на колегите, за да има мир и разбирателство във форума!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 24, 2011 5:51 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Яну 18, 2008 1:35 pm
Мнения: 902
Местоположение: Перник
Прекрасна разходка Фильо.Снимките са уникални...заслужавало си е много въпреки опасностите.
Гледката на вдигащи се риби,но НЕ взимащи мухите е много гадна :D :D :D .
Поздрави и бъди готов да плющиме струмски кефалюги.

_________________
Илиан Михов

The Fly Fishing is a pathway to many abilities,some consider to be unnatural.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 24, 2011 6:01 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Ное 04, 2009 9:28 pm
Мнения: 635
Местоположение: Пловдив
Невероятно! Тази неземна красота ме зарежда само като гледам снимките, а си представям какво е реалната разходка!
На страхотни места сте били :wink:
Живи и здрави!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 25, 2011 6:58 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Чет Яну 28, 2010 8:26 am
Мнения: 1527
Местоположение: София
Не бях чел по забавен разказ...невероятни приключения сте преживели!!!
Поздрави за красивите места и чудесните снимки!!! \:D/


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 25, 2011 5:31 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Мар 10, 2005 2:46 pm
Мнения: 493
Местоположение: София
Намасте, радвам се за теб и за компанията. Такива излети остават за цял живот. Малко е оставало да разберете лично защо Страшното езеро се нарича така - добре, че се е разминало.
Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 25, 2011 7:30 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Юни 08, 2008 7:27 pm
Мнения: 207
Местоположение: София
Адмирации за уникалните кадри... 8)


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 25, 2011 7:49 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Май 02, 2005 9:02 pm
Мнения: 359
Местоположение: СОФИЯ
Всичко прочетох на един дъх , страхотно сте изкарали въпреки премеждията , но един цитат ми направи страхотно впечатление:
Код:
Пътеката към езерото беше обсипана с хиляди минзухари, които незнайно защо бяха струпани около нея, сякаш за да погалят душата ти и отведат съзнанието ти там където можеш да докоснеш Божественото.

Страхотни думи които могат да ти дойдат само когато видиш нещо наистина БОЖЕСВЕНО.

Поздрави Иван

_________________
Не е срамно да не знаеш, а да не питаш, когато не знаеш!!!
Не всеки който те вади от лайната ти е приятел , а и не всеки който сере отгоре ти , ти мисли лошо...!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Май 25, 2011 8:10 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Окт 28, 2008 8:16 pm
Мнения: 334
Местоположение: София
Поздрави за невероятния излет! \:D/

_________________
Какво му трябва на човека? – Пръчка, макара, шнур и една муха!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Май 31, 2011 9:59 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 9:21 pm
Мнения: 251
Ей,напълнихте ми очите с тези кадри...наиистина красота отвсякъде.Поздрави за ходенето ви.Майната им на рибите,че не са вземали,на кой не се е случвало...Добре че сте се разминали с лошото време,винаги в Планината може да се случи да попаднеш на кофти време и лош маршрут...сега снегът е опасен,определено.Радвам се,че всичко при вас е минало добре;а и си имал namaste здрава компания,за която ти завиждам.И на мен ми е познато "предриболовното безсъние",още повече като те чака ходене на такива места,от където пускаш тези снимки...Поздрави от мен!

_________________
Винаги можеш да направиш още една крачка нагоре!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 11 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
phpBB © 2004-2015 Радослав Кискинов