Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Чет Мар 28, 2024 6:29 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 9:25 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Фев 22, 2009 8:31 pm
Мнения: 787
Местоположение: Русе
Веско дигна темата,Аз лично харесвамдобрата стара класика на никел/среброто.Единична гайка.лека и нежна,красива и се връзва с почти всичко.Но ако искам нещо здраво....не знам.

Ето въпроса на Веско:

Дълго се чудя къде да вмъкна въпроса си и ето Маркони ми даде зелена улица...
Някой знае ли със сигурност/не предположения и .../защо напоследък всички мухарки ги стъкмяват с уплокинг макародържачи,а даунлокинга е само по билдърски изпълнения???
Има и редки изключения,но мухарки клас 0,1,2,3 се правят с уплокинг въпреки ,че са............. И накрая защо уплокинга се е нагнездил отпред при положение,че доста често последния долен пръстен корк се сцепва или поврежда на места?
Веско

_________________
Вместо да се жениш-намери жена която мразиш и купи апартамент.....същото е!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Дек 07, 2011 11:35 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 2:54 pm
Мнения: 4116
Местоположение: София
Чакам да прочета отговора на този който знае със сигурност... :D

_________________
"..форумите са пълни с андрешковци и консуматори, а смисъла им е в споделянето" Мунчо
lurebg.com


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 12:19 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Фев 22, 2009 8:31 pm
Мнения: 787
Местоположение: Русе
Доки, имах някакви терзания по въпроса,като събирахме Гатито,както знаеш.Тук надделява практичното,а не ексцентричното,макар че е спорно кое какво е.Доверих се на Венци,Но в края на краищата целта винаги е различна.Аз исках сопа-работник.Да я коркам всеки ден,да е лека и удобна,да е здрава.Красотата,малко по-назад.Друг е въпроса ,ако бях отпуснал бюджета.Тогава,ръкохватката щеше да се прави по макарата,включително и макародържача щеше да е плаващ.Тия колеги,които имат добра физика и могат да си позволят да се натоварват цял ден не зачитат баланса.Аз не съм от тях.След малкото уроци и препоръки,знам,не казвам че го правя 100%,сопата трябва да се остави да хвърля сама,като се уважават възможностите и.За мен баланса е важен-помага ми да си почивам и да се наслаждавам на риболова.От тая гледна точка минах и на 8 фута.Макарата ,която видя на състезанието е уникална от гледна точка на това че я търсих по грамаж.Естествено я преработих малко и сега е идеална.Аирфлото-баланса ми беше инструмента за избор и настройка.
Веско споменава за къртене на корка.Не знам това как ще се случи.Точно в сглобката не ми е ясна.Предполагам,че ако пренатегна резбата нещо ще изпращи.
Нека Веско да каже как става.

_________________
Вместо да се жениш-намери жена която мразиш и купи апартамент.....същото е!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 1:26 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 2:54 pm
Мнения: 4116
Местоположение: София
За корка където влиза горния метален ринг на ъплокинг макародържача - верно е подложен на повече въздействия. Но всичко, според мен, е много субективно. Сериозните производители на макародържачи ги пращат с готова оразмерена корковата шайба, но не е проблем и да се направи същата, като се подбере шайба с най-малко шупли. Изработката отделно е от значение. Лично не виждам как ще се разруши този най-долен корков ринг ако е направен читаво от билдъра.

На самия въпрос даун или ъплокинг си мисля, че имено баланса е отговора. Личната естетика е друг въпрос. Също, че световно известни билдъри ползват макародържачи с винт от 5 клас нагоре...що ли.
При лека макара - според дължината на пръчката - даунлокинга ще балансира по-лесно системата. По-тежка макара при същата пръчка - приближена точка на равновесие в зоната на захват - ъплокинг ще е по-подходящ. Може би едно време масови са били даунлокинг макародържачите поради тежестта на бланките тогава. Но с графитите и съвремените стъкла при най-масовите дължини вече бланките са леки и това е излишно, а и отделно че така и самата макара става "опора" и може да се нарани при оставянето на въдицата. Дали не е и някакво залитане по течението, хора всякакви, избор също. :D

Както казваш, при добре балансирана в лек клас въдица, мятането е много приятно когато накараш въдицата да работи сама, стига тя да има тези качества като бланк и изработка. Говоря за близки и средни дистанции. Щото маането е типична "болест" на развитието, ама къде върви шнура и как, как полага лидера и мухата...мани, важното е че се "вади" целия шнур :D
На едни рано или късно им увира главата, че с болки в ставите и умора нема фън в тоя риболов.

Та тъй, квото и да бистрим секи си има поглед и личен избор. Всичко е напасваща се с-ма - човек, въдица, шнур - и както се нагоди така си и лови, стига да се чувства комфортно.
Важното е да не спира удоволствие от хобито, нали. :D

п.с. Нищо не споменаваш за кап&ринг макародържачите...за леки класове пръчки това си мисля че е истината...

_________________
"..форумите са пълни с андрешковци и консуматори, а смисъла им е в споделянето" Мунчо
lurebg.com


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 8:09 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Авг 26, 2005 2:49 pm
Мнения: 5655
Местоположение: София
Бранко, здрасти!! Док е дал отговор на въпроса за качествения последен пръстен - при неглижираните продукти се ползват готови дръжки, които имат "врътнат" отвор в последната коркова шайба и реално скритата част на държача се "покрива" от едва 1.5 - 2мм. корк. Въпрос на време е, особено с оглед на естествените пори на корка, тази част да "разцъфти". Класните държачи, както каза Док, идват с пръстен, криещ горната част на държача и обикновено тя е с дебелина поне 3 и нагоре милиметра. Всъщност веднага можете да разпознаете този тип държачи - обикновено след време се получават леки разлики в цвета и обикновено този пръстен е малко по-къс от останалите, ползвани в дръжката - довечера ще ви го демонстрирам с фотки на един прясно акостирал "Редингтон ДФР" :wink: :wink:! Аз лично не мога да дам смислен отговор поради что се ползва преимуществено ъплокинг, дали е тенденция на индестрията, дали е по-лесно от производствена гледна точка :roll: :roll: ....Но пък ми е правило впечатление, че извратеняците от Изтока ползват под път и над път даунлокинг-и и "кап енд ринг"- ове дори и на сопи 7-8 клас!! Поздрави на всички!!

_________________
Уважавайте мнението на колегите, за да има мир и разбирателство във форума!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 11:53 am 
Offline

Регистриран на: Нед Яну 14, 2007 10:15 pm
Мнения: 126
Надали някой знае със сигурност причината за този избор на фирмите-производители - най-малкото, това би означавало, че всички производители го правят по една и съща причина. Може да се гадае и предполага дълго, но причините за избора вероятно попадат в една от две категории: функционални (свързани с баланса) и естетически.
Що се отнася до баланса, промяната от downlocking до uplocking променя физически местоположението на макарата с не повече от около два сантиметра (иначе самия държач би бил прекалено дълъг). Това разстояние не винаги е достатъчно само по себе си да промени баланса на цялата система; затова понякога може допълнително да се променя дължината на самата коркова ръкохватка, разбира се този метод има ефект ако захвата на риболовеца е постоянен относно предния край на ръкохватката, а не относно задния. За по-къси и много леки бланки, поставянето на downlocking държач би предполагало ползване на макара с много ниско тегло, а такива са трудни за намиране, скъпи, и често намаленото тегло е за сметка на системата на аванса; разбира се, би могло пак да се сложи downlocking държач, като се предпочете естетиката изцяло за сметка на функционалността - колкото и да е невероятно, и такъв подход има своите почитатели.
От естетическа гледна точка, downlocking държач никак не върви с типичната масово разпространена форма 'reversed half wells' на ръкохватката.

За сцепването и повреждането на корковия пръстен, който покрива горния пръстен на (uplocking) макародържача, поне според видяното от мен досега на практика, това зависи почти изцяло от обработката и напасването на кухината в корка към този пръстен, и последващото залепване.
Ако се замислим за момент, разликата на този пръстен от другите по-напред по ръкохватката е само в основата - при него 1, 2, 3 или повече милиметров слой корк лежи върху нещо различно от корк (и бланка). Това нещо е или по-нестабилно от корка, или по-стабилно - във втория случай проблеми няма. По-нестабилно може да е, ако кухината в пръстена е направена по-голяма, и реално се получи празно пространство между корка и метала.
Ако кухината е точно напасвана по формата и размера на държача, и е прилежно залепен корка в тази област, не би имало проблем. Виждал съм дръжка, на която въху държача има слой корк по-тънък от милиметър, обаче кухината беше съвсем точно напасната по държача. Не вярвам да има проблем с тази дръжка. Всъщност, ще се разбере след време - това е дръжката на двуколенното Гати, което е у Бранко.

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 12:28 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Авг 26, 2005 2:49 pm
Мнения: 5655
Местоположение: София
Венциии.....поганецо ниеден 8)! Прецизен до най-дребния детайл, както винаги!! Най-често съм виждал "сцепвания" при държач с много висок "свод" за крачето на макарата - на практика при монтажа корка се "разпъва" и след Х броя мокрения - съхнения се сцепва...В крайна сметка за всичко си има лек - аз лично съм имал пръти с огромни бразди в корка, което е повече от нормално, имайки предвид възрастта на бабите ми :D, а нерядко и условията, при които са съхранявани / представете си дръжка, която вони неистово на мухъл, колко време трябва да е стояла мокра в тубоса си :-s /! Та как процедирам - навремето съм купувал коркови листа от Бриколаж и имам остатъчни ленти от тях. Те са с дебелина около 2-3 мм. Режа парченце, относително съответстващо на браздата, която следва да "изчезне"...Лепя ивичката с Каноконлит, изчаквам да изсъхне, отрязвам с макетно ножче малко над общия релеф, след което заиграва шкурката....След минаване с 600 и 800 си става по-хубаво от нова дръжка :D :D!! Поздрави!!!

_________________
Уважавайте мнението на колегите, за да има мир и разбирателство във форума!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 12:53 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 2:54 pm
Мнения: 4116
Местоположение: София
Ventzi_A написа:
... Виждал съм дръжка, на която въху държача има слой корк по-тънък от милиметър, обаче кухината беше съвсем точно напасната по държача. Не вярвам да има проблем с тази дръжка...


Потвърждавам. Имам такава въдица, билдната, и съм сигурен че дръжката ще преживее достатъчно дълго :D
Всичко зависи от подбора на корковата шайба, обработката и, и качественото залепване.

По отношение на баланса, освен местоположението на самата макара, да не забравяме и тежестта на самия макародържач. Всичко зависи от билдъра и избрания дизайн на конкретната бланка, затова се говори за творчество коренно различно от масовите продукции.

Интересно е защо нови модели от водещи фирми в бранша(2011 - 2012) поръчват вече свръхлеки макародържачи на топ сериите си..

_________________
"..форумите са пълни с андрешковци и консуматори, а смисъла им е в споделянето" Мунчо
lurebg.com


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 12:56 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 2:54 pm
Мнения: 4116
Местоположение: София
... относно сцепването на корка при влизането на макародържача под него - забележете двата вида горни части на самите макародържачи - едните, качествените, имат метарна яка която подпира отстрани най-долната коркова шайба и когато се лепи корка се залепва и за този метален пръстен..
Другите влизат направо в корка, без подпиращия ринг и мисля, че при тях би могло да стане повреждане на последния пръстен корк.
Но всичко е относително, и както писах, зависи от билдъра най-вече.

_________________
"..форумите са пълни с андрешковци и консуматори, а смисъла им е в споделянето" Мунчо
lurebg.com


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 1:38 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 2:54 pm
Мнения: 4116
Местоположение: София
не мога да допълня картинките, та ще "трупам" постове..

Ето металния фиксиращ пръстен - т.н. fixed hood

Изображение

Изображение


и малце да оплакнете очички :wink:
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hp ... 7496_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hp ... 4013_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hp ... 4444_n.jpg

_________________
"..форумите са пълни с андрешковци и консуматори, а смисъла им е в споделянето" Мунчо
lurebg.com


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 2:32 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Нед Фев 22, 2009 8:31 pm
Мнения: 787
Местоположение: Русе
Точно тия снимки имах предвид,мерси Доки.Ама Веско дигна темата ,не аз.
Аз искам да питам нещо Венци,както и другите колеги.Лапичката на макарата с оная част която си ляга на макародържача има част от кръг.Предполагам има някаква стандартизация на размерите примерно половин цол.Но имам макари ,които сякаш са на друг диаметър и лапичката не ляга идеално.Кво правите в тоя случай?

_________________
Вместо да се жениш-намери жена която мразиш и купи апартамент.....същото е!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 3:29 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Май 16, 2007 8:59 am
Мнения: 720
Местоположение: София - Монтана
Markony_RS написа:
Но имам макари ,които сякаш са на друг диаметър и лапичката не ляга идеално.Кво правите в тоя случай?

Ако е евтина макарата - превръщаш се на шлосер и го догаждаш, но ако е скъпа - по-добре смени макарата.
Аз така преди време мерих "D" на държача за един бамбук и го направих по размера на една ретро макара, класика за бамбука. Указа се, че стъпката на макарата е по-масивна от масово употребяваните и сега като сложа "стандартна" макара стои хлабаво.
Иначе дали има стандарт в диаметъра мисля, че не. Срещал съм държачи с диаметър 0,640" , 0,680" , 0,865" и др. като по-дебелите обикновенно са фрезовани и има "легло" за макарата.
А за ъп или даун лоукинг мисля, че ъплоукинга с по-сигурен (като здравина на монтажа, а не като захващане на макарата) и за това може би е предпочитан от производителите за масова употреба.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 3:51 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 2:54 pm
Мнения: 4116
Местоположение: София
Когато събирах последното стъкло Веско ми писа, че стандарта на кап енд ринг макародържачите е по крачето на харди макарите. И наистина, този макародържач който купих от неизвестен щатски производител направо заспа на марксман макарата която имам.
Старото и патилото позна както винаги :D
---------

Ето и снимка на фабричен макародържач (от орвис трайдънт фул флекс) без фиксиращ пръстен за което по-горе писах.

Изображение

_________________
"..форумите са пълни с андрешковци и консуматори, а смисъла им е в споделянето" Мунчо
lurebg.com


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 4:09 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Май 16, 2007 8:59 am
Мнения: 720
Местоположение: София - Монтана
D-r Misho написа:
...фабричен макародържач (от орвис трайдънт фул флекс) без фиксиращ пръстен за което по-горе писах.

Имам Хардита които също нямат външен пръстен... Гледам и при новите топ модели на Харди също нямат външен пръстен.
В случая е важна фтулката. Трябва да е здрава и да не се поддава на деформации. Останалото е точния отвор на корка за да пасне добре с фтулката. В такива случай обикновенно фтулката е по-дебелостенна или както Харди отдавна са решили този въпрос..


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Дек 08, 2011 4:24 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 2:54 pm
Мнения: 4116
Местоположение: София
Нищо ново под слънцето.
Виждал съм спукана горната втулка(евтина пластмаса) на харди гем - най-вероятно е от пренатягане или от стареене на пластмасата. Така, че няма нищо сигурно..

_________________
"..форумите са пълни с андрешковци и консуматори, а смисъла им е в споделянето" Мунчо
lurebg.com


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
phpBB © 2004-2015 Радослав Кискинов