Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Дек 05, 2022 5:14 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: И още от Белгия
МнениеПубликувано на: Сря Окт 02, 2019 1:56 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Мар 10, 2005 2:46 pm
Мнения: 492
Местоположение: София
Първа част
През изминалия сезон за разнообразие с направих и няколко излета по една от големите арденски реки Урт (Ourte). В края на май се озовах в средното течение, където реката вече се води плавателна и се лови само с общия риболовен билет за Валония. Водата беше достатъчно бистра и не много висока, така че можеше да се лови и от брега, тъй като газенето е забранено до първи юни.

Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Имах 2-3 часа на разположение за риболов, които използвах, за да потренирам кастинг в трудни условия – с гъста и висока растителност за гърбовете ни и при почти непрекъснато минаване на каяци с шумни компании в средата на реката. Все пак се оказа, че в реката има прилични риби.


Изображение


Изображение


Около обяд се разлетяха ручейници и забелязах вдигаща се риба до отсрещния бряг. За да й подам, трябваше да намеря място с достатъчно пространство отзад, че да мога да направя мятане на 20-тина метра, да вкарам лидера и мухата точно в пролуката между клоните, която се вижда на снимката и мухата да мине в правилното течение, без да бразди.


Изображение


Някъде при 10-тия опит успях да изпълня всички тези условия и бях възнаграден с добра риба.


Изображение


Изображение


2-3 седмици по-късно, в период на големи горещини, с моя приятел Киро цъфнахме в сърцето на Ардените, на горното течение на източна Урт за риболов на един от участъците, стопанисван от местен клуб и широко рекламиран, дори и в англоезични форуми. Насочихме се към участък, който е само „Хвани-пусни“ и само за изкуствени примамки.


Изображение


Първоначално опитахме един малък приток, който също е разрешен за риболов,


Изображение


Изображение


Изображение


но след 3-4 пъстървички с размери около и под 15 см. се върнахме на основната река.


Изображение


Изображение


Риболовът като цяло беше тегав, както на нимфа, така и на суха муха. Подръпнахме няколко дребни рибки, виждахме големи кефали, които не проявяваха никакъв интерес към мухите ни, а на едно място забелязах бяла мряна с размери на стандартен бордюр, покрай която прекарах около половин час в неуспешни опити да закарам най-тежката си нимфа право в устата й.
Към края на деня се разписах и с няколко добри пъстърви с интересна окраска, но като цяло решихме да не се връщаме повече на това място, още повече, че от прехвалените липани в този участък не видяхме и следа.

Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Окт 03, 2019 12:35 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Мар 10, 2005 2:46 pm
Мнения: 492
Местоположение: София
Втора част
Река Амблев
На тази река направих най-много излети през сезона, като се опитах да опозная малко целия участък, който предлага различни условия и обстановка – както „градска“ част, така и напълно изолирани и практически диви места.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Очевидно това не е възможно само в рамките на 10-тина излета за един сезон, затова всеки риболов ме изненадваше с нещо и ми оставяше теми за размисъл.
В началото на юни моят приятел Киро се похвали, че една вечер след работа отскочил до реката и на смрачаване имало страхотно люпене на ручейници, а на един разлив рибите взимали буквално в краката му. Естествено, няколко дни по-късно и аз цъфнах в същия участък. Заради променливото време бях решил, че ще започна на нимфа, а след залез ще чакам люпенето с подходяща суха муха. Тръгнах с нимфата, въпреки вдигащите се наоколо риби. След около 5 минути неочаквано и без да е предвиден в прогнозите, върху мен се изля зверски порой. Водата в реката буквално побеля от шибащите я капки. Няколко минути по-късно пороят спря, както беше започнал. Аз бях сигурен, че при това положение нито една риба повече няма да се покаже на повърхността, затова отново метнах нимфата. Само че, не знам дали ме разбирате, но броят на хранещите се на повърхността риби дори леко се увеличи, а междувременно изгря и слънце. Реших, че е крайно време да спра да правя глупости и сложих копринения шнур с имитация на ручейник. Започнах веднага да подръпвам риби около 25 см., а от един подмол изпод надвиснали клони извадих и най-голямата си риба от тази река за сезона.

Изображение

Изображение

Бях направил двуцифрен резултат, когато доближих въпросния разлив, но в него вече се беше настанил един човечец, който просто стоеше с мухарка в ръка и съзерцаваше. Заприказвахме се с него, той ми обясни как ей сега ще започне яко лупене на ручейници и рибите ще заскачат като луди. Беше се подготвил с лека пръчка „Вижън“, френска автоматична макара, копринен шнур и имитация на голям ручейник с крило от лакирани патешки пера и гъст хакъл – по модела, връзван от Piam и други френски експерти. Пожелахме си успех и аз тръгнах по-нагоре, където също някакви рибки събираха тук-там. Събрах ги и аз повечето, докато в един момент си дадох сметка, че времето за фамозното люпене вече преминава. Ручейниците така и не се появиха в изобилие, може би пороят им беше объкал графика. Видях как човечецът си тръгна, вероятно разочарован. След 10-тина минути го последвах и аз, доволен като цяло от излета. Оказа се обаче, че за мен денят все още не беше завършил. В тревата на импровизирания паркинг лежеше забравената от моя нов познат мухарка, в едно с макарата и шнура. Реших, че е неразумно да я оставям на това място, затова му оставих кратко съобщение на едно клонче и занесох мухарката в близкия къмпинг, където се продават и риболовни разрешителни. На другата сутрин изпратих и и-мейл на ръководството на клуба и ги помолих да разпространят информацията, за да се знае къде се намира въдицата. Надявам се да се е върнала при собственика си.

При следващите ми излети в разгара на лятото реката естествено беше на най-ниското си ниво.

Изображение

Изображение


С изненада установих, че рибите започват да се събират на определени места, а други участъци изглеждат пусти.

Изображение

Изображение


Така само от това нищо и никакво място на горните снимки, без да се местя, за около два часа дръпнах 15-тина пъстърви и дребни липанчета на суха муха.


Изображение

Изображение

Изображение


Имаше и един малко по-представителен липан, когото също успях да излъжа.


Изображение

В средата на септември времето все още беше топло, поне от седмица не беше валяло, затова като отивах към реката за поредния излет се бях приготвил за ниско ниво и почти прозрачна и топла вода. Вместо това заварих нещо голямо, бързо, мътно и студено, което на всичко отгоре влачеше и клони.


Изображение


Впоследствие отворих белгийския сайт за нивата на реките и с интерес разгледах графиката за нивото на Амблев от последната седмица. Приличаше на електрокардиограма. Предполагам, причината за редовното залпово изпускане на вода е един язовир с ВЕЦ нагоре по течението на най-големия приток на реката.
При тези условия нямах представа какво да очаквам, затова заложих на нимфата и се насочих към по-плитките места с умерено течение. Бях доволен, когато започнах да подръпвам вече поотраснали липани. Балканките в този ден бяха слабо активни, за сметка на това извадих и три дребни американки, попаднали в реката кой знае откъде.


Изображение

Изображение

Изображение


В ранния следобед вече бях направил над 10 риби на нимфа и, честно казано, ми беше поомръзнало да чегъртам само по дъното, така че реших малко да помятам на суха муха, колкото за тренировка, и да си тръгвам. Нямаше никакви насекоми наоколо и никаква активност на повърхността, затова едва успях да реагирам, когато на второто подаване ми скочи риба. Оказа се липан, здраво налапал мухата. Оттам нататък стана интересно. Нивото на реката беше спаднало с 10-тина сантиметра, водата се беше избистрила леко и явно това провокира активността на липаните.


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Те си стояха в бързеи с накъдрена вода, дълбока не повече от 20 см, като тези на снимките, и не пропускаха минаваща покрай тях суха муха. При това нямаше и следа от прословутата им претенциозност – взимаха яко мухата (на няколко пъти ми се наложи да ползвам и кохер! за липан! :smt119 ), а освен това в случаите, когато не успявах да ги засека от първия път, уверено и без забавяне се вдигаха отново и то на същата муха.

Две седмици по-късно с Киро закрихме сезона на същото място. Отново заварихме висока и мътна вода, която в ранния следобед започна да спада, но този път времето беше облачно и студено, поради което сухата муха не работеше. На нимфа обаче извадихме прилично количество пъстърви и липани от същите бързеи. Бяхме доволни от закриването, защото рибите бяха активни и си хванахме и от двата вида. За следващия сезон се надявам липаните да са пораснали още повече, защото тогава наистина ще стане интересно.


Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
cron
phpBB © 2004-2015 Радослав Кискинов