Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Нимфи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Апр 24, 2018 12:38 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Йовковци
МнениеПубликувано на: Пон Юли 28, 2008 9:35 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Авг 26, 2005 2:49 pm
Мнения: 5653
Местоположение: София
Здравейте момци!!! Най-накрая дългоочакваната отпуска дойде....и както дойде, така и се изниза :? :? :? . Независимо от това, прекарах десетина дни само в яко разпускане и мухарене...какво друго може да иска човек :D :D . Почвам разказа от средата на приключението, ама така ми се подредиха снимките в компютъра, че Йовковци излезе на челно място...Иначе първо бях на Янтра, село Леденик, където се проведе събора, на Йовковци и приключих в с. Златия, Ломско.
Веднага искам да кажа - остана ми сърцето и душата на тоя язовир!! Невероятно интересни, редуващи се залив след залив, всеки със своя уникална ивица и красота......просто ми е беден речника да ви предам колко хубаво място е тоя водоем!!! Ако имате и капка колебание дали да го посетите - отивайте и не се чудете!!!!!! Трябва да уточня, че язовира е вододайна зона и голяма част от него е забранена за риболов - на практика през цялото време лових в зона 2 / поне така пишеше на табелките, които се срещаха тук-там /. В интерес на истината имаше доста местни риболовци, проверяващи органи не видях през трите дни. Но....стига приказки, да започваме с разказа и снимковия мат,риял :lol: . Та след кратко спиране в гр. Елена и разглеждане на даскалоливницата, часовниковата кула и църквата, към ту 11.00 "стъпих" с колата на мост, пресичащ язовира...същия много ме впечатли, защото никъде другаде не съм виждал толкова дълъг мост над сладка вода!! Веднага пуснах аварийните, слязох и направих няколко снимки:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

След десетина минути пристигнах в " Пристан в планината" - много хубав семеен хотел, с чудесен ресторант, находящ се в село Шилковци...Единствената забележка са малките стаи и "пионерските легла", както ги нарече благоверната :lol: :lol: , ама то е ясно, че собствениците са се стремили да оползотворят максимално застроената площ...Ето малко снимки на базата:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

А това е "служебната магаричка" на хотела :lol: :lol: :

Изображение

Държа да уточня, че пристигнахме на язовира в понеделник в най-големите жеги.....Разтоварих панаира и въобще не си и помислих да "хващам гората"...толкова беше горещо!! Името на хотела, вероятно, идва от един дървен кей, до който се стига по пътечка между дърветата / не му направих снимки :oops: /, и до който е скована дървена къщичка с пейка и място за барбекю. Мястото бе заето от колеги от Русе, които ми се оплакаха, че от седмица нямат никаква слука, независимо, че са разпъвали с лодка, захранвали са с царевица и т.н. и т.н. Мислено си разделих "предлаганата" водна площ на две - в дясно и в ляво от въпросния пристан, като реших последователно да облавям местата.....
Посмях да се покажа с оружието чак към 17.30...не че беше станало кой знае колко хладно, просто сърце муарско веке не траеше....Избрах дясната страна....Още с второто хвърляне мухата бе стръвно налапана от един младеж около 20-те санта..Внимателно го откачих и го пуснах да си ходи по живо по здраво...Сега, от 06.30 качвам снимки, ама не смогнах точно тия "отдясно" да ги кача всичките :oops: :oops: , затова сега ще пусна само две, а довечера ще ви покажа и останалите:

Изображение
Изображение

Викам си - ехее.....добро начало....Да, ама не!!! Продължавам по бреговата ивица, подавам по-навътре, по-навънка - не и не......Стигнах да страхотно място с потопени сухи дървета и островче, от където дръпнах две хубави рибки към 30-те и наблюдавах уникални шарани как стоят на педя под повърхността и с това приключи тоя "десен" излет. Малко бях притеснен, тъй като чисто статистически взиманията на мухата бяха не повече от пет с три реализирани риби :? :? :? . Спомних си, че точно преди да тръгна, Роската написа, че язовира е "шантав" и не мога да очаквам кой знае какво от него...Взех да се притеснявам :( :( :( .
На другия ден скачам рано сутринта и си викам - хорошо, айде да пробваме "левата" идея докато "голямата печка" не се е вдигнала !! Жената вика - идвам с тебе!! Викам и - хубаво, ама да знаеш, че се ходи по кал, из драки...то туй мухарлъка не е лесна работа 8) 8) 8) . С идването видях, че един черен път продължава след входа на хотела. Казаха ми, че няма нужда да се завирам из драките около пристана, а просто да тръгна по пътя - той си извеждал до брега. Тръгнахме по него с бодра крачка...По едно време нещо ми се белна отдясно в шубрака...гледам и не вярвам на очите си - надгробни паметници :? :-s :
Изображение
Изображение
Изображение

Разгледах ги внимателно - бяха десетина гроба на хора, починали сравнително неотдавна - 1963, 1966, 1970 години....Много угнетяваща гледка - има една приказка, че човек е жив, докато някой си спомня за него, а от това, което виждаха очите ми по нищо не личеше, че някой си спомня за тези човеци.......На другия ден жена ми се разхожда из селото и ми разказа, че и църквата е запусната и полуразрушена и че на практика село Шилковци е поредното "мъртво" българско село и единствения живец в него са няколкото вили и въпросния хотел......
Както и да е....продължихме по пътя и след двеста метра наистина излязохме на брега на язовира. Тутакси се заемам с меткане / между другото пробвам Фишер-а с шнур ВФ5 - пръта се държи определено по-прилично и се натоварва много по-добре /, а жената се заема със снимките:

Изображение

Още с първите хвърляния следва добро завихряне около мухата и първата сериозна риба от Йовковци поема към дълбочината / между другото рибите от язовира, подобно на жребчевските, са учудващо силни за размера си, диви и много борбени /:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Викам на жената - ей...на късмет си ми!!! Продължавам нататък и буквално онемявам - язовира се "гъне", в уникални заливи, които преминават в по-малки заливи, които от своя страна завършват с още по-уникални деренца.......Ходите, хвърляте и си казвате - аха...ето "дъното" на тоя залив и като отидете до там се оказва, че той продължава навътре....и още...и още......Спирам да говоря...просто гледайте снимките!!:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Засега толкова от бат,ви Райко...че работа ни чака!!! По-късно ще продължим със снимковия мат,риял и разказа!!! Поздрави!!!!!

Продължаваме с повествованието...Ето снимките от първия следобед на язовира, когато хванах "дясната" дирекция...:

Изображение
Изображение
Изображение

А ето на този страхотен залив дръпнах две риби и наблюдавах уникални шарани:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Силите на жената издържаха само до три залива, след което събрах оръжието и се отдадох на блага мускатова рачия в ресторанта на хотела 8) 8) . Въпреки това от главата не ми излизаше едно тясно дере, от което ме деляха 500 метра, преди жената да свали гарда :? :? . Дремнах час и към 16.00 запраших със страшна сила по определено по-интресния и рибен "ляв" маршрут. И тъй като съм пурист във висша степен, оръжието този път бе Дан Крафт Фаст Тейпър Лайт, 8 фута, 3 клас , пет части, която, както ще видите, вече грижливо е почистена от лака 8) 8) 8). Минах набързо местата от сутринта, тъй като онова пусто дере ме привличаше със страшната сила на непознатото, а и из небето се разхождаха доста опасно изглеждащи облаци :? :? :? . Независимо от това, на по-перспективните места задължително се разписвах:

Изображение

Изображение

Изображение

http://www.foto.bg/data/500/Picture_582.avi

Подплашвах и ей такива живинки:

Изображение

Изображение

Леко-полеко стигнах до входа на дерето. Интересното бе, че по права линия през по-големия залив имаше потопени във водата стари електрически стълбове. Най-близкият бе на около 15-тина метра от мен. Рекох си - айде сега да видим как е кастинга, а и дори около тоя нищожен диаметър от трийсетина санта може да патрулира дзвер....Взех, та се оказах прав 8) ...Това бе и най-сериозната риба от престоя ми на Йовковци - охранен, към 40 сантиметров кефал, който се бори зверски и ми достави максимално удовлетворение от факта, че съм мухар:

http://www.foto.bg/data/500/Picture_583.avi

Изображение

Седнах няколко минути да се успокоя...излишно е да ви казвам защо!! Около стълба на няколко пъти се обръщаха сериозни риби, но нямах повече слука......А дерето оставаше зад гърба ми и чакаше да бъде открито......Не искам да ви кажа как стигнах до края му - с издрани ръце, крака, глава и почти извадени очи....Оказа се невъзможно за каквото и да било мухарене - просто глинена стръмнина, цялата обрасла с драки и отвесни брегове...Но гледката, която криеха изумрузденозелените води на това дере, ме накара да забравя всичката болка...Съзерцавах със сигурност над 10 килограмови шарани около десетина минути, докато същите ми изнасяха величествено представление - плуваха царствено в кръг, изправяха се отвесно във водата, когато от дълбините се появяваше нов техен събрат, докато накрая потънаха в тихите води. Извинявам се за качеството на снимките, просто от вълнение не натиснах опцията далечно снимане - снимките са от над десетина метра над рибите:

Изображение
Изображение
Изображение

След подобна гледка човек може да събере такъма и да си тръгне доволен от живота, камо ли от риболова.....Но язовира ми бе подготвил още една изненада....точно на мястото, където черния път излизаше на водата, проигра добра риба....Аха се бях засилил към хотела - беше към 20.10 - 20.30 и не исках да лазя по нервите на булята и си викам - айде, последен опит - хвърлих и последва моментално вземане с пъстървово изхвърляне над водата.....Следващите десетина минути ще ги помня до края на живота си - това беше някаква плитчина, в която имах чувството че са се събрали всички кефали на язовира с размер между 25 - 30 санта. Всяко хвърляне бе безапелационно вземане на мухата...повечето риби освобождавах от нея с помощта на форцепса. Хванах над двадесет и пет, тридесет риби точно в рамките на десетина - петнадесет минути...след което всичко секна точно по начина, по който започна...........За по хубав завършек на престоя ми не можех и да си мечтая!!!!!! Бързо събрах такъма, минах през ресторанта, където оставих най-голямата риба с молба да бъде приготвена и сервирана на жена ми....Същата никога не е била въодушевена от риболовните ми подвизи...но рибата определено я трогна 8) 8) 8) ...
Бахти...в първобитнообщинния строй бих бил много ценна партия...щото щях да осигурявам прехраната на катуна :lol: :lol: :lol:
На следващия ден времето окончателно се бе развалило...но така или иначе си тръгвахме....Ето и една хубава снимка от следващото селище - Средни колиби, ако не се лъжа, също страшна красота:

Изображение

Това е момци, от бат,ви Райко за язовир Йовковци....Пак казвам - водоема ми хареса невероятно, очевидно държи и прекрасни риби!! Поздрави на всички!!!!!

_________________
Уважавайте мнението на колегите, за да има мир и разбирателство във форума!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!


Последна промяна Bate Raiko на Пон Юли 28, 2008 10:12 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 28, 2008 11:01 am 
Offline

Регистриран на: Сря Май 14, 2008 4:37 pm
Мнения: 1766
Местоположение: София
Бравос, Бате Райко!!Чудесен риболов,като се има предвид, че клена е много хитър във затворен водоем,пущината!!! :D :D

_________________
FORTUNA NON PENIS,CON MANUS RECIPE...
-Щастието не е х**,да го задържиш с ръка...


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 28, 2008 2:34 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Окт 12, 2007 6:46 pm
Мнения: 474
Местоположение: Първомай
Чудесна ваканция се очертава да е наборе, пускай риболовните подвизи.................., за работа казват време много имало :D !
Набора :D :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 28, 2008 3:36 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Съб Фев 24, 2007 5:00 pm
Мнения: 571
Местоположение: Плевен
Здрасти наборе,ей на това му викам аз почивка/мамин убавец,ма и женати е направила страхотни снимки/.Като ми каза за разливите и подразливчетата си викам а ма той се бъзика с мен,а то си било истина.Поздрави и благодаря че сподели с нас почивката и емоцийте си!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: черна точка
МнениеПубликувано на: Пон Юли 28, 2008 4:35 pm 
Offline

Регистриран на: Чет Фев 08, 2007 10:05 am
Мнения: 196
Местоположение: Велико Търново
Здравей друже, пиша ти черна точка затова че не се обади. Сърдит съм ти. Как ще изкупуваш греха си ,незнам. Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 28, 2008 8:30 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Чет Юни 15, 2006 4:44 pm
Мнения: 129
Местоположение: Пловдив
най-якото от постовете на бат Райко е че струи позитивизъм от думите му
и особено от охилената му физиономия (:
евала наистина за репортажа, много готин


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 28, 2008 8:42 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Окт 02, 2007 4:27 pm
Мнения: 1646
Чудесен репортаж бате Райко. Ако имаш и някое лирично отклонение на тема река картинката ще е божествена.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 28, 2008 9:17 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Авг 26, 2005 2:49 pm
Мнения: 5653
Местоположение: София
Краси, здрасти!!! Приемам цялата вина :oops: :lol: , ама не става бате мероприятие с женЪта :wink: :wink: ...Живот и здраве да е...ще се видим!!!!!
Драго, здрасти!!! Имам от Янтра, ама не мога да смогна да качвам снимките - над 100 са....Утре темата ще е за Леденика...Смея да твърдя, че имам уникална снимка 8) 8) 8) !! Поздрави!!!!
След малко качвам всички снимки от Йовковци!!!

_________________
Уважавайте мнението на колегите, за да има мир и разбирателство във форума!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 29, 2008 4:32 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Ное 08, 2004 2:54 pm
Мнения: 4109
Местоположение: София
Много приятен излет си направил, ако и да е имало кой да ти "диша във врата" :D :D

Интересуваме на тази снимка със фишера с какъв шнур мяташ
Изображение

Жив и здрав и все така сладкодумен :D

_________________
"..форумите са пълни с андрешковци и консуматори, а смисъла им е в споделянето" Мунчо
lurebg.com


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 29, 2008 6:13 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Окт 26, 2007 10:15 am
Мнения: 201
Местоположение: София
Какво му трябва повече на човек!?

Да не е на работа, да е за риба, жена му да е разбрана, да му уйдисва на акъла,....па ако и рибка си хване ехеееее. \:D/ \:D/

Браво Бате Райко можеш си ги ти кефалите!!! Па и големите ти се усмихват. :D

Поздрави
Весо

П.С. А тия рибки се на корковата убавица ли се обадиха?


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юли 29, 2008 8:10 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пет Авг 26, 2005 2:49 pm
Мнения: 5653
Местоположение: София
Здравейте момци!!! Док, шнура е единствения оцелял по-тежък клас и то го открих случайно из нещата на портрета...Иначе е светлосиния Шекспир Професионал. Предполгам, че със шнур с изразена "глава" пръчката ще работи още по-добре.
Веско, здрасти!! За мой срам се оказа, че имам всичко на всичко две коркови убавици и то на малки куки - 14-ки :oops: :oops: ....Спомних си казаното от бат ви Данчо за гУлемата мръФка и играх "ва банк" с едни яки бръмбарети на 10 - 12 номер куки. Сега ще споделя още нещо - водата в различните заливи на язовира е с различен цвят - единия залив е с изумруденозелена, чиста вода, а преливащия от него по-малък е леко замътен, а пък деренцето, с което завършва "троицата" е с някакъв свой си уникален отенък :-s :shock: . Независимо от това рибите, поне тези, които успявах да видя, бяха много внимателни и предпазливи. Успяваха да ме мернат поне от десетина метра. Ефектът бе постепенно ускоряващо се изтегляне към вътрешността на водоема. Започнеше ли подобно движение просто всякакво подаване бе безмислено, ако ще и в устата да и вкарвах мухата. Останеше ли обаче рибата спокойна, т.е. респективно аз - незабелязан, следваше безапелационно грабване на бръмбаретката!! В този смисъл не мога да кажа, че избора на голяма муха имаше някакво решаващо значение, или поне не принуди нито веднъж да се вдигнат риби от дълбочина, провокирани от "мръвката". Поздрави!!!!!

_________________
Уважавайте мнението на колегите, за да има мир и разбирателство във форума!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 5:18 pm 
Offline

Регистриран на: Вто Сеп 12, 2006 3:37 pm
Мнения: 564
Невероятно!А покрай твоите репортажи скоро може и да си изгоря пръстите в опит да направя някоя коркова 8)
Страшни язовири имаме,мамка му!!!!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Юли 30, 2008 5:47 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Мар 19, 2007 6:29 pm
Мнения: 115
Местоположение: plovdiv
Доста разчупен язовир,предполагам ,че от лодка ще е по-успешен риболова.
Поздрави за снимките и хубавия разказ :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: Излет
МнениеПубликувано на: Пет Авг 01, 2008 1:29 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Яну 23, 2007 12:31 am
Мнения: 174
Местоположение: Варна
Поздрави за прекрасният излет! <winers Обожавам този водоем!Прекрасен е!Планувам излет на 7-8 ми,но всяка година си нущувам в х-л Трюхчева къща .Намира се във с.Вълчовци.Това е на разрешената зона за риболов!В радиос на15-20 има и добри реки-Златишка.Язовира даржи добри риби!! \:D/ А ето какви красавци има там,това е от миналата годинаhttp://www.foto.bg/showphoto.php/photo/115459/cat/3960.Тази година сам се приготвил лотката ОЧАКВАЙ ТЕ РЕПОРТАЖ! Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
phpBB © 2004-2015 Радослав Кискинов