Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:03 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 2:36 pm 

Здравейте колеги.Мънков ,разбойнико ... :D
Благодарение на дейните инициативи на некои колеги все по-често се дискутира темата за бамбуковите мухарки и въобще за родбилдинга,което е прекрасно .Толко може да се говори по темите ,че ще са нужни години..,ма лошо нема .
Преди да се стигне до снимките на въдиците искам да кажа само ,че колкото и да се гордея с мухарките ,толкова и съзнавам ,че има още много неща да се доусъваршенстват и домислят,което за едно толкоз комплексно начинание в крайна сметка е нормално.С направените снимки сигурно ще е трудно да се придобие реална представа ,ма това ни е познато на всички.Друго си е и ръка да пипне!
Какво да кажа друго...?
С изкл. на металните части ,всичко друго е собственоръчно изработено.Корка е от тапи от шампанско.Тука ,там съм си правил експерименти ,които в моите случай не са толкоз за красота ,колкото за експеримента и опита(кокошето перо и др. дреболии) .Едната мухарка не е довършена или по-точно остава да се сложат на бланките мет.части и да се лакира.
Нема кво да обяснявам толко .Да минем на снимките.
Изображение
Тази е 5. клас ,7ft. .Тейпъра не сещам точно на кого беше ,Pezon et Michel май..,ма н есъм мноо сигурен .
Изображение
Тук всички са на куп.Малко за другите две.Тейпъра и на двете си е некакъв мой си.Едната (с перото) е клас 4. ,6 ft. ,а другата е пак 5.клас ,но 6.6 ft. ,както поне на нея може да се разбере от надписа. :D
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Ми това е колеги.Мънков ,ако някой е разочарован ти ще си виновен ,да си знаеш. :D :roll:
Поздрави и лека!
Формата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 2:51 pm 
Аватар

Форма, здрасти пич!!! Абе как въобще можеш да говориш такива работи - ако има разочаровани и т.н.....Док го каза добре тука някъде - важното е нещата да се развиват, да има идеи!! Малко по малко ще стигнем и до красотата на изработката, ще ставаме по-взискателни и по-критични....Поздравявам те за смелостта да се хвърлиш в тая "дълбока вода" бамбука!!!!

"Нека не гледаме миджа в чуждото око, а стримера в собственото си..." написа Мунчо!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 3:05 pm 
Аватар

Той отдавна далдиса там :lol: :lol: :lol:

Браво, Форма, кефиш! Нема те, нема те, па изплющиш нещо яко!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 8:23 pm 
Аватар

От мен само <winers <great

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 8:25 pm 
Аватар

Иване, свалям ти шапка за ентуиазма и куража! Въдиците ти са супер, поне според мен!

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 8:58 pm 
Аватар

Форма, евала за труда и майсторството - станали са супер въдици!
Като си дойдеш ще се радвам да ги видя на живо :D

Жив и здрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2008 11:34 pm 

Цитат:
С изкл. на металните части ,всичко друго е собственоръчно изработено.Корка е от тапи от шампанско.Тука ,там съм си правил експерименти ,които в моите случай не са толкоз за красота ,колкото за експеримента и опита(кокошето перо и др. дреболии)

Адаш,
огромно БРАВО!
Поздрави и пъргави риби на тези красоти.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Фев 20, 2008 9:44 pm 
Аватар

Ехехехе Форма айде наздраве приятелю - НЕ разбирам от билдърство ма се радвам да ги видя въдиците- ентусиазма който си вложил в тях е най важното- щов са направени с любов значи има живот в тях!

Поздрави и жив и здрав !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 21, 2008 9:31 am 
Аватар

S.Mankov написа:
...щом са направени с любов значи има живот в тях!

... може би в това се крие магията =D>

Живи и здрави
А

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 21, 2008 12:37 pm 
Аватар

Аз съм мятал с първата бамбуча, и мога да твърдя че "има атмосфера"!!! Достатъчно ми бе да се запаля. (има какво да се изкосурява но...) за сега! :smt023 =D> Еваларка Форма!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 22, 2008 5:00 pm 

Здравейте колеги!
Благодаря ви за добрите думи .Окуражаващо е като получи човек толкова положителен отзввук за работата си.
Док,и аз бих се радвал повече хора да изпробваме заедно въдиците и да ги разнищим,щот понякога се получава така ,че некои недостатъци остават невидяни от мен.В тоя смисъл ми бе много полезно ,когато с Иво макар и за кратко хвърляхме,пробвахме различни шнурове и дискутирахме поведението,качествата и т.н. на въдицата.(Ивка ,ние хвърляхме 6 ft. ,тази с перото)
Ако през втората половина на март се случи да има отново среща при Крилов може да намина да се видим и пометкаме.
Поздрави на всички ви и наслука.
Формата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 22, 2008 6:11 pm 
Аватар

Поздрави и от мен за това,че си измайсторил не една а цели три въдици :wink: .

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Фев 22, 2008 8:39 pm 
Аватар

Форма, не може да няма срещи :D и март и април и т.н Само здраве да е!
Ще се уточним тук.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Мар 31, 2008 11:25 am 
Аватар

Ivan-formata написа:
...С изкл. на металните части ,всичко друго е собственоръчно изработено.Корка е от тапи от шампанско....

Иване възхитен съм от това което виждам и те поздравявам за резултатите които си постигнал. Бих искал да попитам каква е технологията за изработка на дръжка от коркови тапи?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Апр 17, 2008 11:30 pm 

T-to написа:
Ivan-formata написа:
...С изкл. на металните части ,всичко друго е собственоръчно изработено.Корка е от тапи от шампанско....

Иване възхитен съм от това което виждам и те поздравявам за резултатите които си постигнал. Бих искал да попитам каква е технологията за изработка на дръжка от коркови тапи?

Колега ,извинявам се ,че така късно се вкл. ,за да ти отговоря,но чак днес пристигна Нета .Премествах се и на хората им треаше доста време да дойдат и да свършат работа.
Мерси за хубавите думи и направо минавам на въпроса ти.
1.Взимам тапи от шампанско,защото там корка е с много добро качество,т.е. няма ги обичайните цепки в мятериала.
2.Нарязвам тапите на шайби.Ножа треа да ти е остър и да се получи възможно най правилен разрез,което ще ти е от полза ,когато тръгнеш да слепваш шайбите.
3.Направил сам си една установка ,която представлява метален прът с дължина 25-30см,който в началото след 2-3см има ограничител,а накрая завършва с резба.Треа да го снимам ,ма това може да стане едва като разопаковам и последните кашони.Надявам се да можеш да си го представиш.
4.отделните коркови шайби биват разпробивани ,разбира се в зависимост от това, колко е диаметъра на бланката на местото определено за дръжката.Аз предпочитам да дупча с 1мм по-тънка боргия от диаметъра на бланката.
5.Вече можем да преминем към слепването на отделните шайби.За целта увиваш установката с фолио ,от онова тънкото дет се ползва за запазване на хранителните продукти свежи(не му знам името,не ми се смейте,хехе..).И почваш да "нанизваш"намазаните с епоксидна смола шайби.Достатъчно е да намазваш само едната страна на всяка следваща шайба .Като стигнеш до желаната дължина и много важно ,до резбата на установката можеш да стегнеш здраво наниза от шайби с един болт.След това оставаш да съхне.
6.Следващата стъпка е най интересна.Закрепяш установката в бормашината .Аз ползвам вертикално разположена бормашина ,като фиксирам установката отдолу посредством лагерна връзка.Иначе почва установката да "бие",което е лошо за симетрията на бъдещаата дръжка.Виждал съм в интернет,че колеги поставят хоризонтално бормашината на една стойка и така оформят.Кой как ще го направи тука не е от значение.Между другото стойката е аналогична на тази,която се прави за навиването на водачите,май... .
7.На ниски обороти пускаш да се върти целата работа и с едно обвито с шкурка трупче в ръце почваш да обработваш корка.Аз почвам с 120-ка шкурка,като след това към края взимам 240-ка.Ако искаш корка ти да блести мошеш да вземеш и 500,ма тука ми е на мен малко пресилено.В крайна сметка искам дръжката да е дръжка и да има грип ,а не да се пързаля при риболов.
8.Като решиш ,че си постигнал желанатра форма и дебелина на дръжката можеш да я извадиш от обстановката,което става много по-лесно заради фолиото,което сложихме в стъпка 5.
Малко козметични операции и дръжката ти е готова.
Надявам се стана разбираемо.
Поздрави,Формата!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа