yulian написа:
Пунаснах я както ми каза-на 4-тиа път потъва но до 1см но на тази тялото не е от микропореста гума и когато ловя ги ваксирам за праваемост и не потъват, например тази муха е от такива материали.Повечето ми не са такива но врзвам ги и такива за па реалистични за капризна риба и места

Потъна нали? Нека си потъва, не я ваксирай, както каза.
Да ти кажа сега какво имах в предвид.
Тоя тип мухи, обикновено потъват, имам предвид, мухите от ченили или антрони някакви, които се ползват за корем, защото пият водица. От големината на главогръда от миркопореста гъба зависи, колко ще потъва. А това да си хабиш смазката за мухи от микропореста гъба си е разхищение.
Но има и нещо друго много важно, положителният момент от цялата работа. Точно тоя тип мухи, дето потъват леко във водния слой са страшно успешни.
Заметнеш, тя падне и потъне и гледаш как некаква вълничка само надига на мястото където е паднала мухата, без да има кръг или изпляскване. Кленът я взима под повърхността, понякога даже не се забелязва. Но много по-добре я приема, отколкото муха, която е изпъкнала на повърхността като балонче. Да не задълбавам повече, че се измества темата към риболов, не е тука мястото за нея.
Това което искам да ти кажа, е да не се стараеш да ги правиш реалистични, като тая втората пчела, дето днеска си загубих почти час, ами да си ги връткаш бързи, лесни и вкусни, и да си ловиш с тях. Щото ако за една таква муха отделям един час, то за същото време може да си навържа 20 от другите, които не са по-малко ловачки и да си ловя с тях и да си късам на воля.
Ся, това е друг въпрос нали, ако искаме да се покажем във форума, глей колко сме добри, кви мухи можем да връзваме и т.н. Неема смисъл! От това човек е по-добре да стои далеч.
Аз честно да си призная, не знам колко реалистична муха мога да вържа. Не искам да звучи нещо като самохвалство, напротив. Споделям ти. Вече ще станат 8 години, а много рядко сядам да видя какво мога да вържа, до къде съм стигнал в усъвършенстването. Понеже връзвам предимно мухи за търговия, на ден съм стигал до сто нимфи с крака, с игри, абе маани, страшни. И то щото ми е работа. Като ми остане време за риба, се оказва, че за себе си нямам пет мухи на кръст. Понакога, вечер, преди да тръгна, седна, врътна десетина мухи от един модел, от най-лесните си модели, и отида с тях на риба.
При това напрегнато ежедневие, най-важното е малкото свободно време, човек да посвети на риболов. Това е! Съвета ми е, стой по-далеч от монитори и менгемета, хващай мухарката по-често и ходи за риба - за един ден на риба, господ дава два!
Поздрави и успех през новия сезон!
Радо