Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Авг 03, 2026 3:28 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Морски скариди
МнениеПубликувано на: Пет Юли 10, 2009 7:05 pm 
Forum Admin
Аватар

Привет,

Наскоро бях малко след устието на Струма, на моренче за тенче, та докато се разхождах около един кей поразгледах какво има във водата и намерих тези:
Изображение
Изображение

Един грък ми обесняваше нещо за тях, но успях да запомня само "Гаридас - Лавракис"

Та реших да се подготвя така за следващото ми ходене там като навържа малко от въпросните гаридас:

Изображение
Изображение

Нещо, напоследък съм на вълна морски риболов и се надявам, при следващото ми ходене, след това да мога да ви пусна един соленоводен репортаж!

Поздрави,

Радо

Последна промяна akulata на Пет Юли 10, 2009 7:26 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 10, 2009 7:09 pm 
Аватар

Радо, станали са страхотни!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 10, 2009 7:28 pm 
Аватар

Радо, много благодарни ще сме, ако покажеш една поетапно, когато имаш време, разбира се. Наистина са повече от успешно вързани! Кефиш! <ok

- Лий Улф - 1939 г.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 10, 2009 8:08 pm 
Аватар

Това,дето ти е казал гъркът може би не е случайно :-s ....Гаридас Лавракис :wink: .....Да не би да е скарида за лаврак :D ....
А за имитацията - няма нужда от коментар.

Поздрави ! ! !

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 10, 2009 9:05 pm 

Радо, супер са скаридките - събра ми погледа! А случайно ли си обърнал главата към извивката на куката? Или имаш предвид ловене с придърпване - доколкото си спомням, те май могат да се движат доста бързо и с опашката напред.
П.С. А заргани имаше ли там, на устието на Струма?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 10, 2009 9:38 pm 
Forum Admin
Аватар

Здравейте, отново,

Радвам се, че ви харесва!

По въпроса за връзването на скаридата, гледал съм как се връзва Ultra Shrimp на Боб Попович. Мухата е разположена с главата към извивката на куката.
Поетапни снимки ще й пусна, но нека я пробвам първо, да половя малко риби с нея, да видя как ще се държи.
По въпроса за риболова, оказа се, че сега точно не е най-подходящия момент за заргани, няма ги близо до брега.
Покрай кейовете се ловят предимно дребни риби, най-добре на ваглер, на всевъзможна стръв.
Гръка, за който говоря ги събираше скаридите по кея с кепче. До колкото му разбрах, с тях ловят лавраци, една от рибите, на които ще заложа с мухарката скоро.
Полових и аз риба там, но не на муха, и затова не съм пускал репортаж.
Обсебен от идеята морски риболов с мухарка. За сега гледам филми, връзвам мухи и чакам моя момент.
Има едни филмчета в ютюб, на един, предполагам норвежец, който лови във Фиордите, направо се разтрепервам, като ги гледам.

http://www.youtube.com/watch?v=8Z1302PvbLo

http://www.youtube.com/watch?v=QCe1_0l_D-U&feature=related

Не знам в Гърция, къде мога да намеря подобни места, някой ако има идея да сподели.
Интересно ми беше, докато обикалях сутрин рано с мухарката плажа, виждах риби, които гръбчетата им, или устичките докосваха повърхността. Бяха на около петнайсе метра от мен и не можех да ги видя какви са. Но правеха вълни и кръгове от време на време, като все едно че гонят. Като заметнех шнура към тях обаче се плашеха.

Ходене му е майката, ще упорствам и накрая ще успея, надявам се!

Поздрави,

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Юли 10, 2009 9:55 pm 
Аватар

Такива фиорди и острови близо един до друг съм виждал около Игуменица.Точно под Албания (адриатическо море).Много е красиво!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 11, 2009 9:16 am 
Аватар

Много яка муха Радо ! Поздрави и да им напукаш каските и на морските !

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 11, 2009 3:27 pm 
Аватар

Браво Радо !Отлична изработка -перфектна.Впечетлен съм от идеятати за риболов на муха на море.Аз също наблягам напоследък на този вид риболов.Като идея и подготовка.Вземам под внимание нашето море понеже съм постоянно по буните и при нас единстента е зарган и то само от лодка.Понеже е навътре.За Гърция съм ходил на бих казал на подобни места положението е същото със някои разлики.Там водата е кристално чиста което е плюс.Начина на риболов е ми бе различен за много риби.Да призная срещнах трудности докато се ориентирам.Рибата ми се видя в изобилие.За зарганата пожението е същото -навътре но се спуска на изкуствените примамки.Лаврака нали е лакум и при него е така.Където бях го ловяха странно.До колкото знам обича каменистият бряг заради засадите си.Според мен е хубаво да му знаеш любимите места и навици.Във Гърция за места имам предвид Порто Рафти,Лаврию,от там патуваш през Сунию към Атина.Пътя е покрай морето.Има доста плитки ниски брегове и каменисти.Ще ти пусна снимки до няколко дни.Сам да прециниш.Септември живот и здраве имам ходене до там.И се подготвям сериозно.Поздрави \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 11, 2009 6:19 pm 
Аватар

Браво Майсторе!!!!!!!!! \:D/
Скаридата е убийствена!!!!!!!!
Допускам че рибетата за които споменаваш са пасаж илария и платерина.
Поведението им е типично-събират манджа по повърхността и малко под нея-именно заради това се лови успешно на бомбарда по нашето крайбрежие.Но не на скарида,а на блатен морски червей.Разбира се в Гръцко нещата може да са различни.Пробите ще покажат.
Поздрави и успех,Митко
П.П.Сега видях клипчетата.Добре,ама костури.Питам се какво ще стане,ако се закачи хубав морски кефал?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 11, 2009 6:41 pm 

/
Супер скарида Радо!!Опитване му е майката.Както аз се опитвам да хвана мрена на едни силиконки.Имам регистрирано кълване,много плахо,типично за мрена,но неможа да се хване.Не гарантирам,че е било мренка.Трябва много опити,както ти си решил и успеха неменуемо ще дойде.Използвам случая да благодаря на Радо,че ми помогна да вляза във форума,защото бях загубил всякакви регистрации!!
Поздрави!!!!!!!!! :lol: \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Юли 11, 2009 10:24 pm 
Аватар

bat_oc написа:
/
Супер скарида Радо!!Опитване му е майката.Както аз се опитвам да хвана мрена на едни силиконки.Имам регистрирано кълване,много плахо,типично за мрена,но неможа да се хване.Не гарантирам,че е било мренка.Трябва много опити,както ти си решил и успеха неменуемо ще дойде.Използвам случая да благодаря на Радо,че ми помогна да вляза във форума,защото бях загубил всякакви регистрации!!
Поздрави!!!!!!!!! :lol: \:D/

bat ка мрената я пробвах много пъти и резултата беше винаги един и същ.от пасажа мрени една се стрелва напред , пресреща ми нимфата(бял ручейник)задържа я пред устата за секунда и я оставя.друга след нея я подушва и я оставя.така няколко пъти и после никакъв интерес.
трябва нещо меко и да и мирише на храна за да го налапа!!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Нед Юли 12, 2009 11:42 am 
Forum Admin
Аватар

Привет, колеги,

Радвам се, че ви харесва скаридата, дано да са на същото мнение и рибите.

yulian написа:
Във Гърция за места имам предвид Порто Рафти,Лаврию,от там патуваш през Сунию към Атина.Пътя е покрай морето.Има доста плитки ниски брегове и каменисти.Ще ти пусна снимки до няколко дни.Сам да прециниш.

Благодаря Юлияне за информацията!

mimino написа:
Допускам че рибетата за които споменаваш са пасаж илария и платерина.
Поведението им е типично-събират манджа по повърхността и малко под нея-именно заради това се лови успешно на бомбарда по нашето крайбрежие.Но не на скарида,а на блатен морски червей.Разбира се в Гръцко нещата може да са различни.Пробите ще покажат.

Митко, сигурно са точно такива, каквито казваш. От кея се виждаха да се движат на пасаж по няколко и да се хранят с каквото намерят по повърхността. Сигурно са били същите и по плажа.

В скоро време пак ще ходя натам така, че ще изпробвам разни идеи, които имам.

Поздрави,

Радо

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Юли 13, 2009 3:03 pm 
Аватар

aaa ..д а ва попитам - пържени скариди имате ли..?
:D
мушето е много яко.. .поздрави и от мен. Бравус :smt038

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие: за мухата
МнениеПубликувано на: Пон Юли 13, 2009 4:33 pm 
Аватар

Здравей Радо !Бях ти обещал да потърся някоя снимчица от Гърция.Ето как какво имах предвид
Изображение
Това е Порто Рафти.Злив е и ловя риба на отсрещния бряг.Но там е дълбоко но държи доста риба.
Изображение
Изображение
Това е риба-"лица".Лови се на горните слоеве вода но е от дребните.Улових я на бонбарда. До това място на 200 метра има страшен бряг .Не намерих снимката.Носех си мухарката но я използвах само на Струма за съжаление.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
А тези места са след Сунию.Носът е най южната част на Гърция и пътя от там за Атина е крайморски.А иначе на носът е възвишение.
Изображение
Изображение
Има легенда-мит за там и музей но това е друга тема. Аз ходя до Каливия и тези места са близко на 30 до 150 км. Имем предвид и други но трябва да ги намеря във фото архива.Бреговете са дивни и не са спокойни.Има наличие на Туристическа дестинация но слабо.Сравнение със тук при нас мисе видя рай.Но може да греша.За реболов на лаврак бях близо до тези места .Но методите са различни.За целта е хубаво да питаш местни рибари или ако имаш възможност да огледаш със сонар от лодка.На мен това ми бе ориентира.Поздрави за сега.Може да се сетя нещо друго. :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа