Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:10 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 24, 2011 2:52 pm 
Аватар

rovingtwins, не ме разбра явно! :wink: Не искам да се конфронтирам с теб, а ти намеквах че ако се съгласим на формулировката "Пъстървова зона" ще зачеркнем потенциални такива и ще подпомогнем мързеливия чиновник! Затова е и примера с добрата стара Англия! Ние тук робуваме на някакви догми, че нормална пъстърва във вода над 15 по Целзий няма, на р.Агер само забраняват да я ловят над 20 градуса по Целзий... :lol: Разбираш ли ме? Напротив - нека се зарибява всяка чиста и бистра река и след 2-3-4 години да определим в кои зони може да съществува тая риба и в кои - не! Щото ако отворим справочниците от "комунистическо" с удивление ще открием, че "пъстървовата зона" е бая по-обширно понятие!!!
Жоро, "Хоби" ТВ е една най-обикновена комерсиална телевизия - продават това което се купува! Това е и грешката на БГ търговеца де - той не формира пазара, той го "следва"... :idea: На Анушка Енева и писах с възмущение, че в държава тотално обезрибена и с народ от "месари" ни трябват само филми за пъстървов риболов започващи с епичната реплика на П. Бойков:" Ето направихме сефтето, можем вече да сме спокойни, това е най-важното в риболова" и снимки на 9 мъртви пъстръви в коша в края на филма!!! Реакция като от мумията на ТутАнкхАмун... Трагет група "мухар"? Не ме разсмивайте - и досега си мисля,че филмчетата на Зиги са по-скоро екзотика, плод са на личните контакти на Зиги с хората в "Хоби", отколкото на нещо целенасочено! Ей тъй - за разнообразието!
"Кеч енд резил"-а :lol: е за тях мода, напоследък имат няколко филма с Белополски :shock: :shock: :shock: (муслим-фундаменталист хапващ свинско е по-малко неочаквано събитие!) :lol: , имат и такива с Върхара и някои други, но дали и това няма да отмине... \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 24, 2011 4:48 pm 
Аватар

Мечо, мисля че съм те разбрал, разбрах също че не се конфронтираш :wink: , просто изказах собствено мнение.

Съгласен съм, че формулировката "пъстървова зона" не може да обхване всички потенциални реки, където може да вирее пъстървата. За това дадох и примера с река Места. За мен, тя е подходяща за пъстърва чак до с. Господинци, но това не означава, че трябва да бъде "пъстървова зона" до там.

Цитат:
Напротив - нека се зарибява всяка чиста и бистра река и след 2-3-4 години да определим в кои зони може да съществува тая риба и в кои - не!

ОК, да речем че се зариби река "Х" с пъстърва. Как ще ограничиш рибаря на кефал/мряна и т.н. да си ловка там когато пъстървата се размножава? Или на какво основание ше ме ограничиш мен да си ловкам пъстърва през пролетта? Точно за това трябва да се въведе тая пуста "пъстървова зона". А справочниците от комунистическо време колкото по-бързо ги забравим толкова по-добре.
Дадох примера с Хоби ТВ, щото това е единствения специализиран канал. По него даваха за Зиги, но това не означава, че не може да се направи предаване и по "Щъ"ТВ :lol: примерно.

Англия/Франция/... това са страни с дългогодишна практика по отношение на зарибяване, пазене, лов, риболов и т.н. Т.е. те са, да речем някъде по средата на книгата, а ние тепърва я разлистваме. Няма как да почнем да четем от средата, всъщност има, ама няма да разберем за какво става дума. И после ще имаме чувството за нещо насадено...

Това, разбира се не означава да се спрът всякакви опити за подобрявяне на положението и да се чака да пораснем за този момент.

Най-важното е, че всички сме на едно мнение!

Така мисля аз.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 24, 2011 7:17 pm 

Момчета запомнете това което еи казвам
забравете за реки и пъстървоти зони няма закон
а от там е само празни приказки.
Ако така наречените тайни федералисти се чукнат по главоте и разберат, че на този етап може да се взема само малък язовир
добре ако не това тук си е напразно чешане на езиците.
Приятно писане

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 02, 2011 1:02 pm 
Аватар

С госпожа Павлина Михайлова продължаваме задочния спор за чл.15 а от ЗРА:
"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН САВОВ,

Във връзка с Ваше писмо, постъпило в Министерство на земеделието и храните по електронната поща на министър д-р Мирослав Найденов, Бихме искали да Ви информираме, че:
Във връзка с Вашето предложение относно изменението на чл.15а от Закона за рибарството и аквакултурите, още веднъж подчертавам, че установеният в цитираната разпоредба режим на отдаване на рибните ресурси във водни обекти - държавна собственост за стопанисване и управление е приложим единствено за изкуствените водоеми. Министърът на земеделието и храните може да възлага на риболовните сдружения управлението на рибните ресурси във водните обекти, а не на самите обекти или участъци от тях. Това означава, че субектите, на които е възложено управлението на рибните ресурси са задължени не само да охраняват съответния водоем, но и да осъществяват дейности, свързани с устойчивото развитие на рибните ресурси, тяхното опазване и възстановяване, да следят за здравословното състояние на рибата, да извършват оценка на естествената рибопродуктивност, оценка на биологичното разнообразие, която включва преките и косвените въздействия върху биологичните видове в района и техните местообитания, както и въздействието върху застрашените и защитените биологични видове и да извършват редовни зарибителни мероприятия в тях. Това, както вече Ви беше обяснено, е невъзможно да се осъществява в реките поради специфичните особености на тези обекти и естественото движение на рибата в тях. Що се отнася до режима за отдаване на самите водни обекти за управление и стопанисване, същият не е предмет на ЗРА и министърът на земеделието и храните не е компетентният орган за реализирането му.
Още веднъж благодарим за Вашата загриженост и за помощта, която оказвате на министерството в борбата с незаконния улов на риба.

С уважение,
Кабинет на министър д-р Мирослав Найденов "...

Не зная, аз ли съм тъп, Павлинка ли е, но на мен ако ми зададат въпроса :"Защо не промените този член в посока ОТДАВАНЕ НА РЕЧНИТЕ УЧАСТЪЦИ за управление на риболовните сдружения при такива и такива условия?" аз бих коментирал условията, доколко те са приложими, бих проверил каква е европрактиката, прецедентите и резултатите от тях и т.н. ... Тоест вместо да си търся оправдания защо не искам да свърша работа, бих търсил средства как да я свърша!!!
Това, че се отдават "рибните запаси във водния обект" как обяснява факта, че арендаторът му ми събира такса за риболов? Да не би да доказваме чрез ДНК изследване дали това са "неговите" риби а не заварените???
Режима на отдаване на водни обекти по чл.3 е заложен в чл.15 от ЗРА, където незнайно защо са пропуснати именно реките и старите речни корита? Тоест за една "изключителна публична държавна собственост" може, за друга - НЕ!!!! МОже би понеже държавата ги е построила и ги има за "по-свои".... :lol: Това дали един режим е приложим "единствено за ..." го решават депутатите в НС на две четения на дадения законов акт!!!Тоест искат се инициатива и воля...
Сега - за това в болд: скъпата г-жа (буквално скъпа, щото сигурно се разписва срещу поне 1000-1500 лева!) иска да ме убеди, че ако зарибявам една ОБЕЗРИБЕНА река това не подобрява нейния рибен фонд, ако го извършвам под наблюдението и съгласно инструкциите накомпетентните в това специалисти - вредя на застрашените видове и ако охранявам един речен участък, за който ДЪРЖАВАТА НЕХАЕ - го застрашавам?!?!??! :shock: :-s
Не мога да завърша с друго освен: "VOLENTEM DUCUNT FATA, NOLENTEM - TRAHUNT..." Тия в МЗХ ги търкаля като летен порой речни камъни, както би добавил чичо Луций... :x

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 02, 2011 1:22 pm 

Мечо, понеже, изглежда, вече сте си близки с Павлинка :D би ли ми направил една услуга?
Попитай я директно какво е уникалното на нашите реки, което ги отличава от всички останали реки на континента, а и на Британските острови, защото има достатъчно примери, че в цяла Европа управлението на рибните ресурси в реките е възможно да става включително и от сдружения, а у нас очевидно не е :?: :shock: Ако това няма да я разлюти прекалено, можеш и да я попиташ дали нашите риби в нашите реки "естествено" се движат по-бързо от техните европейски посестрими, та това затруднява значително тяхното опазване и управление. Ако отговорът е положителен, поне всички ще знаем причините за честите капо-та по нашите реки - просто ние не сме достатъчно бързи. :!: :idea:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 02, 2011 2:12 pm 
Аватар

Колега Енчев - ПИТАХ Я, питах и я разпитвах!!! Ама тя ми върти "плочата" за лошия закон...Който те ще направят още по-лош!!!

Най-много ме изнерви репликата "както вече ви бе обяснено" - като че ли аз трябваше да умра от страх, че Павлинка вече ми е дръпнала веднъж ушетата!!! :lol: :lol: :lol: Защото сега за сега аз и обяснявам кое как е, а не тя на мен!
Не зная дали ще можем да се видим в неделя - аз лично ще бъда там - но бих желал да поговорим сериозно за 1/2-1 час!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 02, 2011 2:16 pm 
Аватар

Може би държавните служители бранят интересите на обществото за равен достъп до всички публични държавни собствености ... те парадоксите у нас край нямат.
Сигурно "експертите" от които завеси ще ударят рамо само ако се включат и те в бизнеса с таксите. 8) :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 02, 2011 2:51 pm 
Аватар

Да не би жената да си мисли, че ще слагаш ограда в реката, твойта си риба да не ходи по другите участъци и съответно рибата от другите учатъци да не идва в арендования - защото това с болдното аз оставам с такова впечатление. Иначе като толкова е загрижена за свободното движение на рибите, като начало нека преразледат рибните преходи при веца на Панега. Ето нагледно със снимки един рибен преход за свободно преминаване на риби.

http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... D%E5%E3%E0

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 02, 2011 3:09 pm 
Аватар

Драго - точно това си мислеше предишния път! И даже ми го беше споменала сред "доводите "си против идеята!!! Но аз си направих труда да и напиша ново писмо и да и обясня, че няма нормален риболовец, който да иска заграждане, бетониране, преместване или обезрибяване на който и да е воден обект, камо ли на река!!!
Снимките от Панега ме потресоха... :shock:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 02, 2011 3:15 pm 
Аватар

Тъй като е налице някакъв диалог, аз предлагам да се подготви един файл със презентация как работят реките, които са стопанисвани- със обяснения и снимки. Това е ще е много по-целесъобразно, отколкото да обвиняваме, че от ИАРА са тъпи. Колко от нас преди знаеха, че в чужбина се стопанисват реки?

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 02, 2011 4:02 pm 
Аватар

Tazz написа:
Колко от нас преди знаеха, че в чужбина се стопанисват реки?

Миналата седмица така и не успях да убедя един приятел-рибар че такова животно съществува!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 02, 2011 4:10 pm 
Аватар

Tazz, не коментирам ИАРА - Павлинка е от канцеларията на МИНИСТЪРА!!! :shock:
Там е заровено кучето, не в ИАРА!!!
Иначе съм съгласен да изнесем едно "показно" на Миро!!!За "презентацията" ще поговорим в неделя... :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 02, 2011 4:11 pm 
Аватар

Подкрепям идеята на Таз! Трябва да бъде изготвена подобна презентация! И наред със преките обяснения към снимки , графики и т.н., да се засегнат и малко по-странични неща, а как именно влияе един такъв работещ проект за риболовен туризъм върху региона! По какъв начин би се променила икономическата обстановка в един такъв мъртъв регион, където я има останали 100 млади души , я не :( Този въпрос не засяга само МЗХ , но и МОСВ, МРРБ, така че може да бъде изпратено копие до различни институции!
Сега се сещам , че онзи ден гледах как някакъв имидж експерт(светило някакво) беше събрал един куп министри и им обясняваше как да подобрят визията на България зад граница! И след края на тази презентация, министърчетата се надпреварваха да се плескат по челата и да викат само ц ц ц .... верно бе , ми ся кво шъ праим... някой от тях даже се засегнаха...
Евентуалната разработка на такова интерактивно изложение , представено по подходящия начин би могло да породи някакви креативни мисли в тези заспали и закостенели мозъчета :wink:
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 02, 2011 7:38 pm 

Ето нещо за начало на презентацията:

http://www.youtube.com/watch?v=Kok0lVJz5Q8

Това е мухарския участък на река Тара в гр.Колашин, за който бях писал преди време. Мястото е в самия град. Обърнете внимание на надписите в края - за колко време е сниман клипа.
Таз и Драго могат да се захласнат и по младицата, дето се върти в кадъра.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Мар 02, 2011 10:56 pm 
Аватар

Ники, клипа е много дълъг и показва само риби. За десет минути трябва да може да се покаже колкото се може повече конкретна информация. Аз си го представям да е със снимки и текст, събрани в една папка (или файл)- какво е мухарския риболов, как са организирани мухарите в другите страни, как се стопанисват реките, примери с конкретни реки, за мухарите у нас и възможностите на българския закон, насоката в която да се продължи с промените, влиянието на ревирите върху районите, както спомена колегата Жоро Стоянов по-горе.

Текста трябва да е максимално кратък и в същото време да е информативен. Трябва да може да се прочете лесно "на диагонал".

Тази презентация ни е необходима кажи-речи за всяка среща с институциите, която правим, не само за конкретния случай.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 295 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа