Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:50 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 499 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 34  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Вто Окт 18, 2011 10:26 pm 
Аватар

stefan2s написа:
Благодаря , Данчо! Аз все се улавям....

Данчо често споменава, като започнеме муховръза веднага се хвърляме на Оливър Едуардс. Значи никога няма да вържем като неговите мухи и никога няма да бъдем толкова перфектни и уникални, но пичове вервайте ми Дедото трябва да се изучава. Не мухите му като краен продукт а техниката му и подхода с който връзва. Забележете как всяка витка на конеца дори, е сметната и няма излишни движения със совалката - две витки и фиксира, още две витки, възел и е готов. Доста клипове има където където като хванат совалката и бухат конец и материал, на богато, за капак врътнат още 2-3 (на направените 10) "за по сигурно". Като ефект изхабят толкова конец за дадена муха, че Дедото с толкова ще върже дузина от модела.

Та лятоска се бех приготвил с едни имърджъри накука #18. Голем кеф, вързах ги на нимфоwа кука, избрах си един цвят BWO дъбинг за телце, шибнах яко CDC, че да носи нимфовата кука и бех готов за бой. На реката се оказа, че дъбинг е бил излишен - тялото се прави само с конец, защото стана ебаси дебелото тяло и, че с толкова CDC по мухата хората връзват 3 такива мухи. Как да е и мойта ковна риба ама ако я състезавам с оригинала резултата 1:30 за постното CDC и тяло с конец защото мойта се оказа ебаси гюлето за ситуацията.

Пак на същото място 25 дена по рано бате ви Данчо не си и мисли за емърджъри, ами смело вади легендарната муха "изпружен равен" вързана на кука евентуално #8 и с отпечатък на хекъла колкото дъното на чашка от кафе и ....... ги сцепва в неравна битка. Тъй че дето писах и на Бранко оня ден - зависи от "учението" което се следва важното е да се реагира адекватно на реката.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Окт 18, 2011 10:34 pm 
Аватар

[quote="stefan2s"]Но добре че тук се пишат, и сериозни, и конструктивни неща от хора с богат опит , като теб/quote]
съгласен съм.. само малко песимизма ми идва в повече на мен.. като по-млад :wink: ..
не за тази тема.. по принцип..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 19, 2011 12:33 am 
Аватар

Драго ,сега имам време и чета,събрах 10 книги и вържа квото ми харесва.Естествено никога няма да имам тоя набор от материали и слагам каквото имам-я болана ,я основата не перото усуквам около конеца и ползвам за дъбинг.Стават мухите ,но Тео е до мене и постоянно ми дърпа ушите.В книгите някои подробности са пропуснати и само набито око или практиката в муховръза те води до правилно повторение на мухата.Всичко друго както казва Тео е вариант на...еди си кво.Та хакела дали е 2 или 5 витки,дали е реден или застъпан има голямо значени,ама за мен като индианец е хакел...та много имаме да учим.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 19, 2011 3:02 pm 
Аватар

Вчера с Мънков и Роѝ направихме много добър риболов на Тест.
Реката беше много бистра и никога не съм я виждал досега толкова ниска.
На един участък с Роѝ видяхме много риби сменихме много стримери и начини на водене но рибите не ебаваха нищо да вземат.Тогава реших да пробвам новата си полуреалистична нимфа на дамсел докато Роѝ продължаваше да сменя различни стримери.Повечето от които бяха направени именно да имитират нимфата на дамсела.Още с първото подаване на новата нимфа която е вързана на десети номер кука се видя как рибите които бяха като мъртви преди това направо изригнаха.Резултата за кратко време стана десет риби за новата нимфа на нула за другите стримери.Това за пореден път потвърди за мен правилото,че си требат задължително реалистични мухи в кутишките ни.Така,че връзваѝте колеги и реалистични или поне полу реалистични мухи а не само постни и семпли.Такива мухи има и в кутиите и на поляци и на чехи и на мухари от бившата Югославия и не само.Същите имат разбира се и изключително постни мухи в кутишките си. И за едните и другите си има приложение в риболова и не може да се отричат едните за сметка на другите.

Поздрави

The life is too short to fish a bad Fly!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 19, 2011 3:09 pm 
Аватар

Цитат:
Естествено никога няма да имам тоя набор от материали и слагам каквото имам-я болана ,я основата не перото усуквам около конеца и ползвам за дъбинг.

Бранко боланата се използва отдавна в муховръза така,че продължаваѝ да си я ползваш.Тя е добър материал.Същото се отнася и за пуха в основата на перото коѝто ползваш за дъбинг.Колкото за материалите те се събират постепенно цял живот на не на веднъж освен ако не си милионер.

Поздрави.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 19, 2011 5:41 pm 
Аватар

:smt023

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2011 3:31 pm 
Аватар

Ето една семпла и много уловиста нимфа от мен:
Изображение
Вързана е на 14ти номер кука.

Поздрави и наслука на всички.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2011 4:23 pm 
Аватар

И от мен двечки :

нимфа, на 12 номер камасан
суха сдс ММ
суха сдс ММ1

Поздрави на вързвачите :wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2011 4:51 pm 
Аватар

Само да вметна-аз често "трансформирам" богато вързаните мухи в бедни такива като ги пооскубвам на няколко пъти докато рибоците ги харесат.Знам,че не е много професионално,но съм забелязал,че така се получават мухи,които трудно ще вържеш с по-малко материал.Освен,ако не ги пооскубеш в процеса на вързване.Но се лишаваш от това да имаш и по-обемния модел,който може да се окаже подходящият в даден момент на реката.
Веско
П.С.Трансформацията я ползвам при сухи и мокри мухи.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2011 6:11 pm 
Аватар

Така е Веско, абсолютно. Особено при сдс мухите според условията в конкретния момент. При силно слънце с по-бедните от към материал мухи определено съм имал по-добър резултат.
Подобна концепция има и за някои модели нимфи.

Поздрав.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2011 7:52 pm 
Аватар

http://krasiplovdiv.snimka.bg/fishing/fly-fishing.444178.25382714

http://krasiplovdiv.snimka.bg/fishing/fly-fishing.444178.25382717

http://krasiplovdiv.snimka.bg/fishing/fly-fishing.444178.25382718

Ето най-новите ми попълнения. С изключение на една вързана на 20-ка, останалите са на 10-ки BFC. Повечето са заешки, рибнати с медна тел и Dave Whitlock SLF дъбинг за шалче. След консултация стана ясно, че г.мното прясно може да се подобри с малко витки CDC, като най-малката и тази над нея са от фазан и дъбинг за шал от Wapsi заешки.

п.п. Сори за качеството на снимките ама снимам с евтин телефон, тъй като не мога да събера пари за скъп фотоапарат..Предпочитам да се глезя с качествени пури! :)

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2011 8:25 pm 
Аватар

Разкошни риболовни нимфи, Краси,
Поздрав!
--------
коя серия са куките дето казваш..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Окт 20, 2011 8:36 pm 
Аватар

7001-ва серия.

За 20-ката не съм мн сигурен. Един приятел ми даде малко от тях още от миналогодишия Орешак, купи си ги от Зиги...ако това е некво достатъчно инфо.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Окт 21, 2011 7:47 am 
Аватар

Краси, тези ще ловят, да знаеш! :D Направи си и същите, но с тънки телца от фазанови фибри. :wink:

"Деца, боя се зарад вас."

Bate Raiko написа:
...огин да я попари тая пастръва, що светли умове обърка и бастиса.

Мухар - състояние на духа, което няма пряка връзка с реалното ходене за риба...

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Окт 21, 2011 11:51 am 
Аватар

Мунчо написа:
Направи си и същите, но с тънки телца от фазанови фибри. :wink:

На третата снимка малката нимфа и тази над нея са точно от фазанови фибри ;)
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 499 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 34  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа