Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:58 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 499 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 34  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Съб Окт 29, 2011 11:18 pm 
Аватар

Ами разправя, че "... тази муха измина дълъг път, така че да победи вечния проблем - засечката на липана при риболов на суха муха."

И разчкзва, че не е лесно да се хване липана, но с мухата на Ван Клинкен нещо риболова взел, че потръгнал защо взели да хващат повечко риби и по малко да им се откачат.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Окт 29, 2011 11:22 pm 
Аватар

Markony_RS написа:
Адреналина по време на засечката по принцип ти пречи да мислиш адекватно.

Това е верно само за първите няколко риби, докато разгряваш :D
После става обратното, все повече внимаваш без напрегане и се получава. А кефа е голям, вервай ми :D

Не, че не можеш да си останеш и капо насред хранещи се липани, щото не всичко е само до мухата.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 30, 2011 9:23 am 

На немскоговорящите липани устите са им малко по-големи :D :-s . Ето тази девойка, към която всеки изпитва мисли, различни от мухарството,ги лови такива:Изображение
Проблема лично за мене не е в начина на взимане, а в невероятната съпротива,която оказва тая риба, и в размера на мухата.Куките са толкова малки, че просто не захващат достатъчно тъкан-а ако се забият на твърдо,просто се изправят.Трябва да се внимава и с ваденето. Най-големия до момента липан Лъчо го извади с 0,10, №20 Тиемко 100-която по принцип си е по-голяма от размера кука:Изображение, със много мощна и твърда въдица- "Зет -Аксис"- 3 метра, 5 клас,така че ,всичко е относително. Относно мухите, най-малко липани съм хванал на клинкхамер, Лъчо-нито един /той не лови на суха по принцип/.
Поздрави!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 30, 2011 9:57 am 
Аватар

Въпроса не опира до конкретна муха - написал съм не гледайте мухите. Въпроса опира до положението на куката във водата и начи по който тя стои и начина по който се храни липана като концепция. Нали не си мислете, че Ханс, Оли и Бернанд Бенсън са направили заключениятя от 5 риболова? Пробвах това лято с емърджъри на гамактсу-барблес както криво така и право и нямах откачена риба. Единствената риба която се откачи и си заслужаваше да се ядосва човек беше емърджър на лоу-кост нимфова крива кука .

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 30, 2011 11:31 am 
Аватар

Бай Делчо, кога е тая кука я отвори риба имаш литър джаспър сингъл барел от мен :D
Изображение

Но по принцип си прав де, за тия борещи се до последно риби се иска надеждна кука, спор няма.
Тиемкото 100 което спомена е много здраво, но при малките номера гейпа вече е малък при относително късо острие.
Този сезон използвах за първи път тиемко 921 по съвета на един ингилизин за малки мухи за липан - по-дълго острие, кована с голям гейп и късо рамо
е тази нимфа е на 20 номер и нямах откачания с нея
Изображение

Липанката на първата ти снимка става, мерна е като гледам :D
Поздрави!!!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 30, 2011 11:44 am 
Аватар

И прочетете какво е писал Драго, никак не е случайно казаното от Дедото и екип за пропуските при кълването на липаните на суха муха.
Хората са изследвали проблема доста задълбочено и говорят за "надигаща се вълна" към куката и типета когато липана се вдига по специфичния за него начин да взима на суха - там е и отговора на въпроса защо са стигнали да мухи вързани на куки с "провиснал" гейп, като клинка например.
Но за туристи като нас всичко това си остава сън за броени дни на найсестотин километра, за съжаление. Съдба, кво да го прайш :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 30, 2011 3:12 pm 
Аватар

Малка и здрава кука.Интересно Лъчо с тоя екземпляр как се се справил.Сагето не е от най-щадящите към типета.Интересна тема стана.Доки,Драго,благодаря за обясненията.Невежите се учим..... :-k

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 30, 2011 7:32 pm 

Цитат:
Но за туристи като нас всичко това си остава сън за броени дни на найсестотин километра, за съжаление. Съдба, кво да го прайш :D
Тука си абсолютно прав.. Бранко, Лъчо извади рибата пред кръчмата, най-малко двама му правиха клип.Много спокойно, никакво напъване-пускаш го да коси водораслите с влакното , и леко -полеко..Охраната им направи забележка, че много дълго го снимат.Единственият начин да стане хубава снимка с тая риба, е като я удариш с камък в главата.
За взимането на рибите може да си говорим до утре.Във Австрия, където реките са мътно-зелени през повечето време, никой не обсъжда как взима-кълве, засичаш и вънка.Освен това ловиш с 0,20 и 8 номер кука. В Босна, и Словения проблема е в карста, и малките куки- това е. Дедото е прав, разбира се-той е прекарал живота си на река , струваща 300 лири на ден...Ако питате руснаците за липана, ще ви кажат, че много взима на дупка, на спининг, и на тротилова шашка- а къде му е устата,-към водката няма отношение...
Когато за пръв път срещнах жив словенец, от неговата кутия с мухи получих удар, както и той-от моята. Подарих му един "изпружен равен", човека каза, че ще си го закове на стената.. Във неговата кутия най-голямата нимфа бе на 18 №, имаше доста на 32 №...Аз за себе си съм решил-под 4 клас въдица и 18№ не слизам-това са извращения.
Всяко време идва с модата, и откровенията си. Определено книгата на Махачек и Карафиат направи революция в съзнанието ни ,по отношение на тънките типети и малките мухи. Куката има ОГРОМНО значение- когато връзваш бедно, с три косъма и минимум тяло, тя на практика ти определя целия силует на мухата...Ако трябва да определя собствен фаворит за куки, това са: 1-Даичи,2 -Гамакатсу, 3-Тиемко. За съжаление, добрите куки, които отговарят на всичко, което ви харесва ,и се иска от една кука, са безбожно скъпи. Това е положението. Оттук, най-важното за една кутия за мухи е да е херметична- и да си подсушавате нимфите след всеки риболов-защото представете си 400 ръждясали скъпи куки .. ](*,)
Поздрави!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 30, 2011 7:41 pm 
Аватар

Ти не беше на състезанието,ама снимките на Док си гледал.Та тоя твоя ако беше видял на Росен стримерите ,щеше да помисли ,че са земеделски инструменти \:D/

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 30, 2011 8:18 pm 

Далече сме от риболова. Още по-зашеметяваща беше въдицата му- нещо за 6,60, червено, "Im 6", името не си го спомням, беше нещо като " изработено за Билла" ,примерно..2,70, 5-6 клас- реално 4. Личеше си, че е много ползвана.Човека /търговец на мухарски неща/, каза, че е продал камара такива пръчки.Харесват си ги. Няма надувки, "фирми", това-онова..Ние сме като парвенюта малко- може би,защото никога не сме живели до такива реки..

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 30, 2011 8:27 pm 
Аватар

Markony_RS написа:
... Сагето не е от най-щадящите към типета.Интересна тема стана ....

Не знам колко реален риболовен опит имаш със сагета като всичко е да свикнеш да боравиш с него, но този късен следобед мятах и с двете гатитата ... освен, че са станали много красиви и идеално вързани в сравнение с тях което и саге на земеш е като макарон. Освен това дано и да са здрави при напън на големи риби щото с тия тънкостенни балнки не знам. :D
Но, както казва Данчо, трябва да излезем от ерата на модата и да се върнем в ерата на природата, трудно е в наше време, но доколкото можем...
Поздрави Бранко, и да се оправяш вече!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 30, 2011 8:53 pm 
Аватар

Дразни ме,дразни ме ](*,)
Опит нямам,само това дето сме меткали на сбирките.Реално във вода не съм пробвал.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 30, 2011 9:00 pm 
Аватар

Мамка му и редакция,сорри.
Аз гатито го познавам и на вода,там е коренно различно,ма много ме кефи.Дефакто най горе връхчето му не е толкова фаст.Радвам се че ти е харесала модификацията.Венци е железен,жалко че не пие,ма съм му обещал да го водя за големи риби :D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 30, 2011 9:40 pm 
Аватар

Венци, както не веднъж съм казвал, е много сериозен, отговорен и определено набира опит в красотите които прави. Впечатли ме дръжката на двуснадковия вариант!
А и пусти мерак днес, само дето не отчетохме че се стъмни по-рано.
Спици са гатитата, спици та знае ли се... Нема това онова, иска се завидно майсторство за хубаво хвърляне с толкова фаст пръчки.
Със здраве да им се радваш Бранко!

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 30, 2011 10:45 pm 
Аватар

Tazz написа:
Интересно извитите куки как ще се представят. Според мен, няма да откачат. Въпроса, е дали ще засичат добре.

[quote="Драгомир"]
Владо проблема не е с откачането, проблема е със засечката на липана и начина по който той взима мухата./quote]

Точно, мерси за информацията за Оливър Едуардс. : )

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 499 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 34  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа