Излети по реки

Тениски в akulataflyfishing.com

Бръмбари в akulataflyfishing.com

Сухи мухи в akulataflyfishing.com

Силикони в akulataflyfishing.com

Akulata.com - Fly Fishing In Bulgaria

Форумът за мухарски риболов в България
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:44 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Ное 28, 2005 1:11 pm 

Мисля,че темата ще бъди интересна защото:
- родбилдинга е неделима част от "мухарската култура"
- както всеки може да пожелае да си прави сам мухи така и запалените по този начин на риболов могат да опитат да сглобят своя пръчка или да направят частичен ремонт или промени на своята мухарка.Това не означава,че не трябва да си купуват професионално изготвени мухи или мухарки.
-повишава се "мухарската култура"
-оценява се моженето и професионализма на водещите в Б-я колеги
-практическата страна е,че се изгражда адекватна оценка на въпроса цена-качество по отношение на уредите,пособията и примамките в мухарският риболов.
В този аспект мисля,че е резонно да се започне с достъпната теория-статии,книги,интернет адреси.
AngeLov[/url]

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 28, 2005 6:21 pm 

Ето два руски сайта в които има някои теоретически аспекта на родбилдинга.

http://www.rybak-rybaka.ru/cgi-bin/base ... emplate=11
http://spinreview.customers.ru/rdb_index.shtml

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 28, 2005 6:33 pm 

Извинявам се но първият сайт не е точен,тук е по добре.Статиите са на Павел Новокин.

http://www.rybak-rybaka.ru/cgi-bin/base ... =30&page=1

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 28, 2005 6:38 pm 

Разбира се хубаво е да се ползват оргиналите,но и Вие сам знаете,че и българите,а предполагам и руснаците винаги могат да дадат нещо ново което е в "традициите на славяните" или с особеностите на балканският манталитет.
А основното е,че аз например съм зле с англииският и не само аз.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 28, 2005 7:08 pm 

Така е.Ти си много по-навътре в нещата.Но като си помисли човек,че до преди десетина години нищо мухарско не можеше да се намери,а сега има и до известна степен избор човек трябва да бъде оптимист.По-важното е,че има интерес от българският риболовец.В крайна сметка интересът клати феса/на предприемчивите хора-търговци/.
Плевен е отдавна един от центровете на кастинга като спорт-със своите европейски и световни титли,но това само по себе си не увеличава снабдяването с техника и консумативи ако го няма масовият и то любителски интерес.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пон Ное 28, 2005 9:02 pm 

Аз там работя!
За да стане нещо винаги трябва да има хора "локомотиви"
При тези природни дадености на Плевенска и Ловешка области/откъм реки/ една презентация/като на Алем/ примерно или друга по достъпна форма на представяне ще дадат резултати.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Ное 29, 2005 10:50 am 
Аватар

Ivan VP написа:
... Имахме идея да направим/МС/ мухарски събори в няколко градове ...
... Проблема е, че гледат на подобен тип мероприятия несериозно...

Мисля догодина, живот и здраве, сериозно да ви изненадам ! :lol: :lol: :lol:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Ное 30, 2005 5:31 pm 

Здравейте колеги!
Днес случайно открих в един магазин комплект водачи за девет футова мухарка-корейски на джексон и тип топ отделно и смятам да почвам разколачването на мухарките си,но преди това:
1. ако някой е поръчвал или знае англииски интернет-магазин с предлагане на финишни смоли и конци да подскаже.Познат ще се върне от Лондон по Коледа.
2.водачите на едното коляно са поставени не по ръба на бланката или под него,а точно на деветдесет градуса от тази плоскаст.Дали е от това или не но коляното е "провиснало" в посока обратна на ръба.Смятам да поставя водачите този път от страната на ръба.Това допустимо ли е и ще има ли смисъл?Самата мухарка е седмица четвърти клас.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Дек 17, 2005 2:08 am 
Аватар

AngeLov написа:
водачите на едното коляно са поставени не по ръба на бланката или под него,а точно на деветдесет градуса от тази плоскаст.Дали е от това или не но коляното е "провиснало" в посока обратна на ръба.Смятам да поставя водачите този път от страната на ръба.Това допустимо ли е и ще има ли смисъл?Самата мухарка е седмица четвърти клас.

Няма нищо грешно, ако поставиш водачите от страната на ръба. Аз имам такива въдици и не съм забелязал с нещо да са по-лоши от тези, на които водачите са от страната противоположна на ръба. На теория единият вариант би трябвало да ти дава повече мощ при задния замах, а другият при предния. На практика обаче много малко хора хвърлят достатъчно добре че да забележат някаква разлика въобще (аз поне не познавам такива). Така че, стига водачите да са на ръба или срещу него (а не някъде другаде), всичко е наред.

Колкото до провисналото коляно, не съм сигурен, но предполагам че причината е в качеството на материала, а не в това къде са водачите.

Надявам се да съм бил от полза
Иво

али ще поставиш

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Сря Дек 21, 2005 10:51 am 

Според моята скромна родбилдинг дейност, датираща от близо една година. Гръбнкак на бланките има единствено роля за ваденото на рибата и шнура от водата. При кастинг се натоварва цялата сопа, без да се отчита от коя страна е бланка. Вероятно единствено за много къси дистанции и прецизни "меки" кастинги, където теглото на извденият шнур е ниско. Положението на гръбнака има значение. Веднага ви казвам, че на стрият ми Шексипр "Черната мамба", както и да ги сложа си е все същата мекица. :D . От друга страна шева може да не е точно правилна линия. Това е област от бланка, който има по -висока еластичност от останалата част. Все едно си представетете два успоредно свързани тела един с друг, като единият е доста по-жилав от другият. Ами като се огънат и двата по-лесно, ще е към едната страна от колкото към другата. Положението от коя да е страна е доста спроен въпрос и тук точен отговор няма. Отделно при много частовите въдици и средният клас, понятието гръбнак губи напълно смисъл при крайние две части. Като гръбнака там където е риил сита е без значение и т.н.
Разположението на водачите има смиъст единствено за ваденето на рибата и нейното правилно натоварване. Има готови схеми и система за разстановка- Статистически метод. Прогресивно увеличаване на теглото и водач на получената кривината, най-общо. Отделно броят на водачите трябва да е минимален. Първо заради тегло и второ ако ни вълнува далечният кастинг. За по-малко съпротивление от търкането на шнура.
Значение имат средно първите 4-5 водача. за условно "фаст" въдиците".
Изобщо такива неща-без претенция за меродавност.
:D

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Съб Дек 24, 2005 10:00 am 

Ivo Balinov,Ivan VP,
Благодаря за отговорите Ви.
И аз подходих по утвърдената теория,но на практика се явяват и допълнителни въпроси!
На 8,6" пръчка имаше осем водача,аз ги направих десет разпределени по формулата х+(х+1)+.......... и местата им се измениха коренно,и на местата където шнура е търкал в пръчката при новото разпределение се покриват от водачи.
Може кой знае какво практическо значение няма да има в моя случай и при качеството на тази мухарка,но следва ли да се прави пробва както при спининговите пръчки за дооточняване местата на водачите?
С коледно настроение АngeLov.

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Яну 05, 2006 3:15 pm 
Аватар

Неискам да отварям ненужно друга тема,затова ще попитам тук.
Имам Шекспир Профешънъл.Не е кой знае какво , но е бързичка и ми пасва идеално,въпреки че напоследък често сънувам Американа-та.И на мен обаче възможностите ми са поограничени и затова изникна една дилемка - значи: след 2 години търкане като гледам всичките ми водачи са за смяна.Та терзанието ми е - дали да ги сменя всички,което ако сложа що годе хубави , ще ми излезе колкото да си купя нова пръчка(спрял съм се на Royalty Fly) и да си карам с профешънала или както казах да си взема нова мухарка.
Та по-просто казано - колко ще ми излезе един нов комплект водачи с монтирането ?

http://pachoflyfishing.wordpress.com/
http://www.jivotno.com/Djery_tu
AngerPoint - just search in Vbox7 and enjoy===

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Яну 05, 2006 6:02 pm 

Па4о попита:
Цитат:
Та по-просто казано - колко ще ми излезе един нов комплект водачи с монтирането ?

Ода за собственият ми Килипир

ТуИ е музиката за душата в тези зимни дни.
Пак ще има килиперц, левче, два и още три.
Трупам, трупам аз за лято, а с остатъка кола.
Майбах ще бъде тя!
Там ремноче, тук водач и пера от злато ще ми се намерят.
Дъбинг от ангора и винилен риб,
хайде бързо си купете и веднага спечелете.
................................................................
и т.н., че много е дълго. Инак ехееееее..
Но си има правила. Без цени, а и в момента нямам. Само за много близки приятели!
:wink:

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Яну 05, 2006 8:26 pm 

Това струва времИ.
Изображение
Изображение

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Яну 17, 2006 5:08 am 
Аватар

Ivan VP написа:
Разположението на водачите има смиъст единствено за ваденето на рибата и нейното правилно натоварване. Има готови схеми и система за разстановка- Статистически метод. Прогресивно увеличаване на теглото и водач на получената кривината, най-общо. Отделно броят на водачите трябва да е минимален. Първо заради тегло и второ ако ни вълнува далечният кастинг. За по-малко съпротивление от търкането на шнура.
Значение имат средно първите 4-5 водача. за условно "фаст" въдиците".
Изобщо такива неща-без претенция за меродавност.
:D

Иване тук ме изненадваш малко с тези твърдения. Предполагам, че под разположение на водачите имаш предвид дали са на ръба или срещу него, а не как са разположени по коляното (имам предвид на каква дистанция един от друг). Защото последното е от основно значение за това как ще работи въдицата. Две еднакви колена с различно разположение на водачите са вече две различни въдици. За първи го разбрах когато преди години Иван Иванов ми пренареди водачите на единствената ми тогава мухарка и тя започна да работи по различно и по-добре. Напълно се убедих в това и като почнах да се опитвам да си правя сам въдици. Например при GATTI-to започнах със схемата, която ми изпратиха от фирмата. Лично на мен никак не ми хареса и прекарах около 3 часа в хвърляне и пренареждане докато намеря вариант, който да ми допадне. Препоръчвам подобно тестване на всеки, който си прави въдици. В края на краищата това е едно от основните предимства на род билдинга - да си направиш нещо по собствения вкус. И не се притеснявайте ако схемите препоръчани от разни корифеи не ви допадат, хвърлянето е доста индивидуално нещо

Поздрави
Иво

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа